Skocz do zawartości

Wiercenie w śmigłach w Poznaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

12, 02 to może by wyszedł akurat z rozwiertaka 12H7 ale pod rozwiertak trzeba otwór wyprowadzić czymś. Proponuje jednak na frezarce zabazować się w otwór i zrobić to dobrze. Każdy rozgarnięty frezer to zrobi.

Opublikowano

Ja Ciebie przepraszam Panie BUBU2 ale tak się to powinno robić a nie propagować rzeźbę w gó....Naprawdę frezarka, czujnik zegarowy i rozwiertak nie przekraczają możliwości dobrej modelarni.

Opublikowano

Panowie robicie z igły widły,wystarczy zwykła wiertarka (stołowa dużo lepsza)ale ręczną też można sobie poradzić jak się trochę przyłożyć i rozwiertak ot i cała filozofia.Robię tak od paru lat i nigdy nie miałem problemu.Nawet sam wykonałem kilka śmigieł drewnianych za pomocą ręcznych narzędzi i dorównywały osiągom tym kupionym w sklepie.

Opublikowano

Panowie robicie z igły widły,wystarczy zwykła wiertarka (stołowa dużo lepsza)ale ręczną też można sobie poradzić jak się trochę przyłożyć i rozwiertak ot i cała filozofia.Robię tak od paru lat i nigdy nie miałem problemu.Nawet sam wykonałem kilka śmigieł drewnianych za pomocą ręcznych narzędzi i dorównywały osiągom tym kupionym w sklepie.

I tak śmigło trzeba potem wyważyć.

Opublikowano

Szczepan ma rację .Nie można do poliamidów stosować tolerancji przyjętych dla metalu.

Poza tym współczynnik rozszerzalności cieplnej dla PA 6 z którego robione jest śmigło APC jest na poziomie 10do -5 K

To daje na średnicy 12 mm przy zmianie temp o 20 stopni ok 0,2 mm różnicy

Jak więc chcecie zachować tolerancję H7.

Do tego dochodzi chłonność wilgoci poliamidów na poziomie 3 %

A śmigło APC NIE są kondycjonowane( tzn poddane działaniu pary) więc są podatne na wchłanianie wilgoci, czytaj czas przechowywania .

( Wszystkie APC do kombatu paruję w firmie , w profesjonalnym urządzeniu 8 godzin w temp 85 stopni + 16 godzin do wystygnięcia .Stają sie bardziej elastyczne, co nie zawsze jest korzystne, ale DUŻO bardziej wytrzymałe na udar)

Przepraszam jeśli się zbyt szczegółowo wymadrząm ,ale jestem dziś swieżo po dyskusji z Panem Głownym Konstruktorem Belgijskiej firmy który nie rozumiał i nie zrozumiał , że nie można na rys .elementów z tworzyw stosować bezmyślnie tolerancji przyjmowanych do obróbki metali.Czasem da się to zrobic ale rzadko.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.