St.Marek Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Witam Nie mówię Andrzej że moc 10KM jest nie do osiągnięcia w elektrykach i że jest to łatwe- no ale jakim kosztem ! ? ! ?. Jakiś czas temu odwiedziłem domową stronę www.dariuszmular.com ( STRONA GODNA POLECENIA- nie tylko modelarzom lotniczym) , na pewno kolega znany na tym forum ponieważ ,, siedzi " głównie w modelach latających. W dziale ,, Poradnik dla początkujących "- przedstawia wady i zalety napędu elektrycznego i spalinowego. Z perspektywy czasu powiem że w wielu sprawach zgadzam się z Darkiem. My tzn. ja i mój syn Wojtek nie jesteśmy zwolennikami napędu elektrycznego ( choć może tak to wygląda bo od jakiegoś czasu budujemy airboaty pod silniki elektryczne) ale są to małe konstrukcje. Naszym celem w airboat-ach jest znalezienie optymalnego kształtu kadłuba- zwłaszcza dna, dna które by było bardziej przyklejone do wody i nie odlatywało przy większych prędkościach. Jeśli zrobimy takie dno ( a wiemy że jest to możliwe a wszystko idzie w dobrym kierunku ) i sprawdzi się przy napędzie elektrycznym to na pewno w modelach większych z napędem spalinowym taki kadłub będzie dobry włącznie z drifftami . Naszym zdaniem napędy elektryczne sprawdzają się w niewielkich- ultra lekkich konstrukcjach i przez krótki czas, no i są czyste, ,, eleganckie " . Takim dobrym przykładem mogą być modele FSR V.H.O. w modelach pływających a i chyba w latających również. Na koniec jedno pytanie dla zwolenników napędu elektrycznego - czy na pewno ten napęd a raczej cały ten system jest naprawdę -EKOLOGICZNY ????- Ja uważam że nie ! ! !. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Różnie bywa z tą ekologią, szczególnie jeżeli trzeba utylizować wszelakie zużyte baterie.... Nie jestem ortodoksyjny - każdy napęd ma swoje wady i zalety w zależności od miejsca , założeń i celu jego zastosowania ! Pozdrowienia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Na koniec jedno pytanie dla zwolenników napędu elektrycznego - czy na pewno ten napęd a raczej cały ten system jest naprawdę -EKOLOGICZNY ????- Ja uważam że nie ! ! !. Nie. Nie jest. Ekologiczny napęd to żagiel. Tworzony z materiałów naturalnych, korzystający z siły wiatru i biodegradowalny. Napędy elektryczne, ani spalinowe - ekologiczne nie są. Zarówno jeśli chodzi o pozyskiwanie surowców do ich produkcji, jak paliw czy materiałów niezbędnych do wytworzenia samej energii. A na koniec pod kątem utylizacji zużytych podzespołów. Właściwie nic przemysłowego nie jest ekologiczne, w ścisłym tego słowa znaczeniu. Zaletami napędów elektrycznych są względy użytkowe. Łatwe dysponowanie mocą, sterowanie, łatwość uruchomienia, czystość systemu, wygoda. Masa układu w stosunku do mocy. Nie wszędzie napęd elektryczny jest optymalny. I tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Witamy. No, w końcu możemy pochwalić się pierwszym filmikiem z pływania Airboatem Laminat. Model Sebastiana wprost szaleje na wodzie, sami zobaczcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Ma dziwną tendencję do zanurzania dziobu przy zwrocie. Czyżby SC zbytnio przedni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 To nie jest nic ,, dziwnego " aczkolwiek podczas kolejnych pływań zasugerowałem Sebastianowi dodanie niewielkiego obciążenia na rufę kadłuba - takie jakie używają w fsr-ach. Zresztą każdy- bez wyjątków -model aby zachowywał się tak jak my chcemy - jak wiesz - musimy nad nim trochu popracować, dostroić do swych oczekiwań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Witamy. Nowy Airboat pod silnik Saito 72. Ciekawostką tej konstrukcji jest to, że silnik jest zamontowany cylindrem w dół a łoże zostało wycięte wodą z aluminium 7075. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zacnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 ,, Zacnie -" To znaczy ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Witamy. Życzymy wszystkim wesołych świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Witamy. Końcowy efekt naszej pracy nieźle prezentuje się na śniegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Witam Po dłuższej nieobecności na forum przedstawiam filmik z pływania airoat-em Laminat Po przetestowaniu ,, Laminata " z powiększonymi sterami również coś nagrany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 8 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Witam Darku Napisałeś: --Jakoś mało atrakcyjnie to wygląda, jak dla mnie, kiedy większość zwrotów kończy się zanurzeniem dziobu i średnio kontrolowanym zarzucaniem tyłu... Ale może taka uroda tych wynalazków, nie znam sie..---- No cóż mogę powiedzieć na Twój komentarz. Osobiście wyznaję zasadę - JEDNI WOLĄ RYBKI A DRUDZY WOLĄ RYPANIE- jeśli nie spróbuje nie krytykuje. A tak poważnie Sebastian który pływa- tzw. według co nie których ,, wynalazkiem " a to z angielskiego ma swoją nazwę ,, AirBoar " czyli łudź napędzana śmigłem- pływa świetnie i ma pełną kontrole nad tymi łodziami i wszystko jest OK, nawet ten zanurzający się dziób, my to nazywamy ,, zwrot na dziobie " Naprawdę tymi łodziami można nie zile poszaleć na wodzie a w zimie na śniegu - takie dwa w jednym. No ale troch temu poświęcić czasu ażeby tak śmigać jak Sebastian - niestety samo nic nie przychodzi - zdajesz chyba sobie sprawę z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Marek bardzo fajny filmik, że nie wspomnę o wywijasach na wodzie, z tego co widać na filmie, zwroty z zanurzeniem dziobu w pełni kontrolowane.Super to wygląda. a gadaniem o mało atrakcyjności nie przejmuj się, widać taka uroda - nie znam się - ale komentuję Chętnie obejrzałbym to cudo na żywo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Bogdan ja już mam za wysoki pesel i za długo w modelarstwie siedzę aby się przejmować pewnymi sprawami. Każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii, tylko żeby ta opinia, krytyka była czyś więcej a nie na zasadzie - a przyłożę mu do pieca bo mi się tak podoba i mam do tego prawo. Jeśli Darek mówi o atrakcyjności, to proszę aby zaprezentował nam swoje ,, atrakcyjne zabawki " w akcji które zbudowane od podstaw i filmiki. Z tego co widzę Bogusław to nie daleko mieszkasz, tak że na MOLO nie masz daleko, Sebastian jest z BIELSKA i nie ma problemu z dojazdem, jak będziemy mieli zamiar pływać dam znać.Mnie można na Facebook znałeś pod M.W. Models - tak najszybciej możemy się z gadać. A tak poza tym to świetną macie tą grupę w Kętach i to lotnisko, bo u nas wszystko się posypał. Starszym modelarzom się nie chce, młodych nie ma a ja sam nić nie zrobię ,, każdy sobie żebkę skrobie " nikt w nic nie chce się angażować bo nie ma z tego kasy- K A S Y !!!!! bo to jest w dzisiejszych czasach najważniejsze a to nas zgubi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 O...no to super musimy się zgadać i w sprzyjających warunkach pogodowych spotkać.Na MOLO mam rzut beretem więc nic nie stoi na przeszkodzie.Może uda się coś przyfocić...A wracając do ,,pływaka,, po śniegu zapewne też będzie nieźle zasuwało. Pozdrawiam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Dzięki za polubienie naszej skromnej strony na fejsie . Jaj tylko będą jakieś znośne warunki dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi