Marcin851 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Witam. Na początku zaznaczam że jestem zielony z elektroniki dlatego zakładam temat i proszę was o pomoc. Chciałbym dla bezpieczeństwa zasilić odbiornik dwoma niezależnymi od siebie źródłami, w takim przypadku gdyby jedno źródło zasilania padło to zostaje drugie. Aktualnie mam bezpośrednie zasilanie serw z pakietu nimch widoczne na zdjęciu: Regulator jest bez BECa i chciałbym go zastąpić regulatorem z BECem by podawał zasilanie odbiornika z pakietu lipo a w razie "w" odbiornik miał zasilanie z pakietu nimch i na odwrót (jakby któryś z pakietów padł pozostaje ten drugi). Czy jest wogóle taka możliwość? Czy jak podłącze zasilanie z minch+zasilanie z lipo nie spale odbiornika? Czy może są jakieś inne sposoby na takie zasilanie? Dodam jeszcze ze dodatkowa masa nie ma znaczenia a nawet idzie mi na korzyść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Robbe/Futaba produkuje taki układ przełączający 2 pakiety kosztuje w granicach ok 100 zł niestety tylko dla NiMh - szukać na stronie RCSkorpion jest dostęny bo parę dni temu go oglądałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Nie mozesz podłączyć równolegle NiMh i zasilania z Beca regulatora. Pomyśl dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin851 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 bo mi podwoji V zamiast 6V będzie 12V na odbiornik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajto87 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Nie, nie ma takiej możliwości żeby po podłączeniu do odbiornika pakietu napięcie się podwoiło, za to bec w reglu się raczej się spali, są różne napięca między becem z regulatora a pakietem(chyba że nie o to chodziło:P), Poza tym nie widzę przeciwwskazań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/WYPOSAZENIE-RC/Akcesoria/Jeti-MAX-BEC-2D.html sa rozwiązania takie i podobne. Można zastosować tylko przełącznik pakietów (przykładowy model przedstawił Piotrek). Gotowy lub zrób to sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin851 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 http://www.modele.sk...MAX-BEC-2D.html sa rozwiązania takie i podobne. Można zastosować tylko przełącznik pakietów (przykładowy model przedstawił Piotrek). Gotowy lub zrób to sam. możesz zapodać linki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 A może wystarczy zastosować tylko jeden element? Chodzi mi o podwójną diodę Schottky'ego np. MBR20100CT. Wtedy rozdzielisz zasilania od siebie a w razie potrzeby odbiornik "pociągnie" prąd z obu akumulatorów. Maksymalny ciągły prąd jednej diody to 10A. Wada: spadek napięcia zasilania o ok. 0,5-:-0,8V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 To jest jeden z przykładów układu zrób to sam. Ale po sprawdzeniu czy nic złego sie nie dzieje przy przełączniu pakietów. Bo w tym układzie pakiety bedą zasilały model naprzemiennie. I przyłączenia bedą nastepowaly bardzo szybko. Więc może lepiejwe drugiej gałęzi dać 2-3 takie diody lub normalna prostowniczą. Jednak ja bym wybrał cos gotowego Jeti, Graupner, Emcotec czy co bym tam znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Bo w tym układzie pakiety bedą zasilały model naprzemiennie. To tak nie działa. Odbiornik będzie zasilany z tego pakietu , który ma wyższe napięcie, W skrajnym przypadku , gdy obydwa będą miały takie samo napięcie, będzie zasilany z obydwu pakietów naraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 a jednak naprzemiennie. Bo jak lecimy machamy serwami to występuje pobór prądu i spadek napięcia. Jak machniemy mocniej, to napięcie na aktualnie zasilającym pakiecie może spaść i wtedy nastąpi przełączenie na drugi pakiet. A potem znowu na poprzedni. I tak w kółko. Tym bardziej że na pakiecie który zostanie odłączony wzrośnie lekko napięcie spowodowane brakiem obciążenia. Szczególnie to zjawisko sie nasili gdy pakiety będą miały małą wydajność prądową lub będą mocno rozładowane, a pilot zawzięcie będzie fikał modelem koziołki, beczki i takie tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Nic z tych rzeczy. Do przełączania potrzebny jest przełącznik, a w układzie z podwójna diodą go nie ma. Gdy obydwa pakiety będą miały takie samo napięcie, odbiornik będzie zasilany z obydwu pakietów naraz. Dioda to tylko dioda, nawet Schotky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Przeanalizuj to przy założeniu że napięcia z pakietów się zmieniają pod wpływem poboru prądu przez elektronikę modelu (dla obu wahnięcia mogą być inne, np dla NiMH gdy sa trochę rozładowane to zmiany napięć mogą wynosić 0,6V i więcej-w dodatku powtarzają się z dość krótkim odstępem czasu. Zmiany napięć o 0,3-0,4V masz w "standardzie") . Dlatego uważam ze w jednej gałęzi lepiej dać dwie diody w szereg a w drugiej niech będzie jedna. Tak dla świętego spokoju - jeśli ktoś preferuje takie rozwiązanie. Chociaż może zbyt przeczulony jestem Czasami jednak lepsze jest zbyt udziwnionym wariantem czegoś prostszego i działającego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 A taki pomysł. Przekaźnik zwarty w spoczynku. Przy zasilaniu z głównego pakietu przekaźnik rozwiera pakiet awaryjny. Gdy padnie pakiet główny to przekaźnik załącza pakiet awaryjny. Plus jeszcze zwykłe diody w szeregu na zasilaniu awaryjnym i głównym, aby pakiety nie ładowały się nawzajem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Podłączenie dwóch źródeł zasilania poprzez dwie diody złączone katodami jest jak najbardziej prawidłowe. I jeden pakiet nie będzie ładował drugiego. Jak jeden przysiądzie , to drugi, ten o niższym napięciu, go wesprze, tyle tylko , że to się dzieje w sposób ciągły. Nic tam się nie przełącza. Dioda Schotky to takie coś jak dioda prostownicza, tylko o trochę mniejszym spadku napięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 O mamusiu. Nie proponuj partyzantki. Kolega szuka bezpiecznego rozwiązania. Takiego w życiu bym nie zastosował. A tym bardziej nie zaproponował komuś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Ja stosuje klasyczne i sprawdzone przez wielu rozwiazanie. Oddzielnych pakiet na odbiornik i serwa oddzielny do zasilania silnika. To co najczęściej pada to regulatora, bec w reglu lub cały regiel. Dlatego jak mam możliwość zastosowania oddzielnego pakietu do odbiornika to stosuje regiel opto lub nie podłączony zasilania z regla. Modele latają bezproblemowo nawet w kilkugodzinnych lotach w termice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin851 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Panowie dzięki za odpowiedzi ale jak napisałem na początku jestem zielony z elektroniki dlatego bym prosił o jakieś zdjęcia (zrozumiałe schematy) co i jak to mam połączyć, jak to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Marcin nie ma problemu, mogę podjechać do Ciebie te 3 kilometry i Ci wyjaśnić/polutować/przetestować co tam chcesz. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Panowie dzięki za odpowiedzi ale jak napisałem na początku jestem zielony z elektroniki dlatego bym prosił o jakieś zdjęcia (zrozumiałe schematy) co i jak to mam połączyć, jak to zrobić --> http://www.jivaro-mo..._electrique.htm Diodę shottky trzeba tylko wstawić w podstawowym pakiecie (5celowym) na tym rysunku. edit:Przekaźniki sobie daruj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi