KRUUP Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Witam. Polaczylem dwa pakiety 3s w 6s i mam pytanie jak polaczyc kabelki balansera? A dokladnie dwa czarne.Mam je z mostkowac czy jeden zwyczajnie ominac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Dadaje zdjecie.Jak polaczyc przewody balansera w jedna wtyczke 6s?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Niech ktoś to jeszcze potwierdzi, ale na moje oko to teraz cele ABC pierwszego i cele ABC drugiego pakietu układaja się ABCABC. W związku z tym ostatnia cela pierwszego pakietu łączy się z pierwszą celą drugiego. Dla mnie logiczne jest więc, żeby czarny kabel balancera pierwszego pakietu spiąć z czerwonym drugiego. Zaznaczam - niech ktoś to jeszcze potwierdzi! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 można spiąć można uciąć lewy czerwony i prawy czarny sa już ze soba połączone, więc można jeden z nich wywalić 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 ok. Dzieki juz wszystko jest jasne:) Zlutowalem omijajac jeden czarny i wszystko gra:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Te styki się wyjmuje z wtyczki. Można było je przełożyć z dwóch do jednej szerszej, pomijając oczywiście jeden z przewodów - to tak na przyszłość, żeby tyle nie lutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 A nie lepiej kupic adapter, taki Y łączący 2x3s w 6s? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Źle połączyłeś. Połączenie ogniw jest szeregowe, więc początek drugiej bateri musi być połączony z końcem baterii pierwszej. Czyli, w środku czerwony połączony z czarnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Źle połączyłeś. Połączenie ogniw jest szeregowe, więc początek drugiej bateri musi być połączony z końcem baterii pierwszej. Czyli, w środku czerwony połączony z czarnym. Są połączone dużym, głównym kablem przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Zgadza się, jeżeli dwa grube kable kolejnych baterii połączono. Wówczas styki do balancera będą OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Niestety gotowego przewodu nie bylo. I masz racje Andrzej nastepnym razem je wyjme zamiast tyle lutowac:) Jakos na to nie wpadlem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 witam. kurcze mam problem i prosiłbym o pomoc. Więc tak: chcę ładować 2 pakiety 3S równocześnie przez balancer czyli w sumie 6S. W tym celu zrobiłem na wzór: oraz zakupiłem i teraz tak podłączyłem i ustawiłem w ładowarce ładowanie balancerem pakietu 6S. Włączyłem i pokazuje napięcie tylko dla 5 cel na pierwszej pokazuje 0 Połączenie wykonane tak jak na fotce u kolegi czyli: - ustawienie wtyczki balancera z 7 końcówkami tak jak na fotce naszego forumowicza - wtyczka do baterii 3S lewa, kable w kolejności od lewej :-czarny, żółty, niebieski, czerowny - wtyczka do drugiej baterii 3S, kable w kolejności od lewej: żółty, niebieski, czerwony - czarny niepodłaczony bateria z wtyczką balancera: Nie wiem co nie gra a boję się kombinować żeby czegoś nie upalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 temat wałkowany dziesiątki razy.po co to kombinować skoro jest gotowa przejściówka: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10993__Twin_pack_charge_lead_2_x_3S_6S_w_XT60.html łatwo,czysto i przyjemnie,bez ryzyka zwarcia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 no jak robiłem zamówienie to panoćku padło na oczy i amb i nie widziałem tego cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 to pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 1. Podłączasz pakiety do Twojej wtyczki na 2 zdjęciu (tej wielożyłowej) 2. Podłączasz pakiety do wtyczki z 1 zdjęcia, tak aby mieć pakiet 6s. ładujesz to jak pakiet 6s. Kabel o którym piszesz (ten niby bez połączenia na wtyczce balansera) jest połączony właśnie przez kabel prądowy. Dlatego musi być podpięty, nawet jeżeli byś miał ładowarkę ładującą tylko przez kable balansera. Pakiety powinny być tej samej jakości. Jeżeli podczas ładowania zawsze jeden ci będzie odbiegał od drugiego to taki zestaw nie będzie się szybko ładował. Sprawność balansowania jest dużo niższa niż ładowania. Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 temat wałkowany dziesiątki razy.po co to kombinować skoro jest gotowa przejściówka: http://www.hobbyking..._6S_w_XT60.html łatwo,czysto i przyjemnie,bez ryzyka zwarcia... Tą przejściówką ładuje się wyłącznie przez złącze balansera? Strasznie długo... Obadaj ten schemat http://antibore.files.wordpress.com/2012/02/charging-leads.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Ta przejściówka ładuje przez złącze balancera, ale podejrzewam, że elektrycznie jest to taki sam schemat jaki podałeś i jaki ja opisałem. Jest podłączenie dla kabla prądowego. Dla pakietu i tak to jest obojętne którędy mu się prąd podaje. Kable balancera wytrzymają te 2 A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Tą przejściówką ładuje się wyłącznie przez złącze balansera? Strasznie długo... Obadaj ten schemat http://antibore.file...rging-leads.png jeśli podłączysz pakiety o takim samym stopniu rozładowania to ładowanie przebiegnie podobnie tak jak gdybyś ładował jeden pakiet. zawszę robię to w ten sposób,gdy prąd ładowania pod koniec procesu oscyluje w okolicach 0,1~0,2A wyłączam ładowanie i podłączam do dalszego ładowania tylko ten pakiet któremu brakuje już nie wiele aby być pełnym.ładowanie z balansowaniem trwa wtedy dużo krócej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi