kaszalu Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 No myślę !! Wygląda "bojowo i wydajnie" ! Ps. Też coś kombinuję .... Pozdrowienia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Kociołek? Poziomu czy pionowy? Zapodaj fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Takie małe " klimatyczne parowe cykadło " do łódki L = 620 .... Kociołek fi 62 x 90 , maszynka jednocylindrowa Saito. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 No ładnie ładnie, będzie super łódeczka. Nic nie pobije łódeczki z napędem parowym(chodzi o ten klimat...), a płomienicówka ma po wlutowywane rurki w środku żeby zwiększyć wydajność pary?... A powiedz no mi gdzie załatwiłeś taki kawałek rurki na kociołek? Potrzebował bym akurat taki kawałek...A i jeszcze pytanko, czym będzie opalane to cudo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Płomienica będzie miała 3 - 4 opłomki z rurki miedzianej fi 5 , podobnie jak Wasza konstrukcja rozstawione co 60 stopni - za dużo ich nie będzie bo kociołek nie jest za wysoki ale wydajność to na pewno zwiększy ! Myślałem jeszcze aby dolną dennicę kotła uzbroić w piny przewodzące ciepło ( podpatrzyłem to w modelu lokomotywy IDRIS ) - kołki stalowe lub mosiężne fi 3 - 4 mm długości ok 10 - 12 mm przechodzą przez dolną dennicę na obwodzie dwóch okręgów i wystają jak kolce jeża wewnątrz kotła oraz w palenisku , stąd intensywne grzanie ! Znajdę rysunek to wstawię dla jasności sprawy ! Z założenia ma być to proste ustrojstwo bo i łódka niewielka, więc palnik będzie alkoholowy albo na tabletki z paliwa turystycznego - mam takie które palą się ok 20 minut i pozwalają zagotować ok 1l wody więc jest zapas mocy ..Płaszcz kotła jest przystosowany z tulei mosiężnej "z odzysku" - indywidualna sprawa niestety ... A Wasz kociołek ma fajne niebieskie "wdzianko" !! Pozdrowienia Idris sheet5a.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 No jak by się tam gdzieś Panu zachowało tak z 15cm takiej tuleji fi 62 to z chęcią bym zakupił...Co do palnika to pomysł z tymi tabletkami chyba najciekawszy... ewentualnie palnik spirytusowy własnej konstrukcji...A to niebieskie wdzianko to tylko zabezpiecza przed nadmiernym oddawaniem ciepła do otoczenia, docelowo izolacja będzie obłożona listewkami i o przemalowana lekiero-bejcą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Jasne - żartowałem ! Mój też będzie "olistewkowany" ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 No z tymi 'pinami' to bardzo dobry pomysł.A co do palnika do bym zrobił na alkohol, 3 małe palniki z knotami polaczone rurka, a te ze zbiornikiem. Opcji jest sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Np, taki ! I dajcie spokój z tym "panem" ... Ps. Planik "jeża" z IDRISA powyżej w PDF- ie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 No właśnie o taki mi chodziło jak ten zielony, tylko palniki nie w szeregu, tylko w trójkącie. Piny dobra rzecz... A może by tak sobie utrudnić i zrobić coś takiego, tylko ogień by trzeba było inaczej wyprowadzić? Albo takiego, tylko że ten to chyba na gaz Ten też jest ciekawy Ale niema co wydziwiać. Te 3 knoty powinny wystarczyć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Fajowe ! Mam w planie kociołek na bazie rury miedzianej fi 90 i palnik do tego z turystycznej benzynowej maszynki do gotowania ( tzw. JUWEL). Ta to ma power ( benzyna ekstrakcyjna ) ! Do tego machina o trochę większej pojemności skokowej .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 No widziałem gdzieś na YT jak ludzie przerabiają te przenośne kuchenki na palniki do "parówek". Jakby co to daj znać jak zostanie Ci kawałek tej rurki fi 90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 OK ! Może uda się załatwić trochę z odpadów po budowie instalacji . Dam znać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Miałem małą chwile i popracowałem przy opaskach No i jeszcze regulacja płomienia w palnikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Kolejne fotki... Palniki Mocowanie bojlera I taka mała próba ognia Krótkie klipy https://drive.google.com/file/d/0BxMb_dE-CJeRS242cUNRaXlDQkU/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0BxMb_dE-CJeReDFXbTNZT0FjTDA/view?usp=sharing 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Noooo - widać że ma power !!!! Ile było na manometrze ? "Stuart" pójdzie jak "Turbinia" ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 No mam nadzieje ze pary starczy. Zawór bezpieczeństwa utrzymuje 2,2Atm. 'Turbinia' pierwsza łódź z napędem turbinowym...Mam małą nieszczelności przy jednym z mocowań wodowskazu(5 minut roboty), następnie deskowanie . I drewno sie już lakieruje... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 "Turbinia" ........ czyżbym coś sprowokował >>>>?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Nie nie. Na razie nie mam w planach... Ale nigdy nie wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 I już prawie gotowy... Pozostaje pomalować dorobione listewki, i zamontować przegrzewacz pary. W dalszej kolejności budowa zbiorników na gaz. Bedą zrobione z rur miedzianych 42mm, i będą miały długość po 480mm długości. Edit: A tu juz po pomalowaniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi