skipper Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Jeżeli możesz przejdź na 5*3 (masz łatwiejsze gięcie w różnych płaszczyznach i skręcanie niż w przypadku 10*3) i jeżeli poszycie ma byc widoczne pod laminatem ( to chcę uzyskać w "El Draco") to warto przynajmniej w częsci nawodnej zacząc od linii burty. O ile przy burcie gięcie 10*3 nie powinno stanowić problemu, to już przy oble może być kłopot, skręcenie może mocno przeszkadzać. Mam dopiero kilka kadłubów krytych klepkami ale warto np na planach odznaczyć sobie kreski na wręgach (śródokręcie, przy dziobie i na rufie) np co 30 mm i popatrzeć jak będą przebiegać klepki poszycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Dzięki Panowie za fotki i porady, na pewno sie przydadzą. A już powoli powstaje stępka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 I stępka już gotowa. Pozostało zrobić kanał na wał napędowy i skleić ja w całość. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 PIĘKNIE , PIĘKNIE ! Kibicuję ! Tymczasem Andrzej Łuszpiński kończy nową maszynę parową do swojej łodzi, bardziej dostosowaną do wydajności kotła ! Więcej tu : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/46400-p%C5%82ywanie-bydgoszcz-i-okolice/page-69&do=findComment&comment=635555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Tak widziałem, śledzę temat. Bajeczka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Ładnie się wszystkim buduje. U mnie też postępy. Mam pytanko jak robiliście zatyczki do bojlera to zaginaliście je na kopytach wykonanych z drewna. I czy średnica tych krążków z drewna była pomniejszona o grubość blachy (właściwie to dwie grubości), czy dawaliście trochę mniejszą średnice. tzn jeżeli rura ma wewnątrz D=127 a grubość blachy x=1 to czy to wychodzi na to że te krążki powinny mieć D=125. Czy może trochę mniej dawaliście średnicy na krążkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 No ładnie ładnie... Dekle do boilera robiliśmy(zaginaliśmy) na krążkach z panela podłogowego. Fajnie sie na tokarce obrabia ten materiał. i jest dośc mocny. Były ze 3 krążki złożone do kupy razem. Średnica krążków pomniejszona o dwie grubości blachy. Po wyprofilowaniu ewentualne przeszlifowanie do wymiaru otworu na szlifierce taśmowej. Lepiej żeby było ciaśniej niż za lużno. Przy gięciu dekli musisz je podgrzewać do czerwoności i chłodzić w wodzie, i tak pare razy podczas całego procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 No tak. Żeby zmiękczyć miedź. Ostatnio tłumaczyli mi w pracy jak tp sie fachowo nazywa. Ale zapomniałem. Ja się zastanawiam nad wyobleniem blachy na tokarce. Ale nie wiem jeszcze czy pójdę tą drogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 No ok. Ale i tak trzeba ją przegrzać po każdym delikatnym wyobleniem. To fachowo nazywa się chyba Odpuszczaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Odpuszczanie stosuje się po hartowaniu żeby usunąć naprężenia występujące w materiale po procesie hartowania. Odpuszczanie polega na nagrzaniu do odpowiedniej temp. materiału i powolne schłodzenie go. A w przypadku gdy nqstepuje najpierw obróbka plastyczna materiału na zimno czyli klepanie młoteczkiem denek. I żeby usunąć skutki zgniotu i przywrócić materiał do pierwotnych właściwości stosuje sie wyżarzanie rekrystalizujące. Właściwie odpuszczanie też należy do wyżarzania. Wyżarzanie odpuszczające. Oczywiście dla każdego wyżarzania stosuje sie inne temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Żeby ktoś nie pomyślał że jakaś pauza czy cóś, to prace idą powoli do przodu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Już coraz więcej listewek tworzy spójną całość... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Ładnie idzie - kibicuję !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Witam Panowie jesteście -NIESAMOWICI ! ! ! ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Prace powoli idą do przodu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Coraz bliżej końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Piękny kadłub. Uwielbiam takie linie. Z mojej strony tylko drobna uwaga. Łączenie sporej ilości klepek poszycia pomiędzy 6 i 7 wręgą warto było rozrzucić po kadłubie. W dużym szkutnictwie dopuszcza się łączenie na długości bodajże co 3-4 klepkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 No wybrałem na łączenie miejsce gdzie jest dość prosta linia kadłuba żeby nie było zniekształceń w miejscu łączenia. Całość będzie pokryta mata szklaną, a następnie wykończenie topkotem. W środku malowanie jakimś jasnym kolorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Grzegorzu, zrobisz jak będziesz chciał, ja bym jednak proponował pokryć kadłub np. tkaninami np. AEROGLASS o gramaturze (g/m2) 80 + 25 lub 2* 80+ 25. na żywicę epoksydową np. E-53 lub każda inną przeznaczoną do laminowania (nie do klejenia). Póżniej lekkie szpachlowanie i można malować. Dlaczego szkło i epoksyd. Drewno, jak się domyślam, sosna, nie lubi się specjalnie z poliestrami, drewno z epoksydami to jest to. Szkło w tkaninie pozwala na uzyskanie lżejszego laminatu i co najważniejsze tkanina w tej konfiguracji jako wykończenie (25) praktycznie daje gładką powierzchnię. Tego przy macie nie uzyskasz, będzie wymagała dużo więcej szpachlowania. Topkot służy do zabezpieczenia powierzchni laminatu poliestrowego przed wpływem czynników atmosferycznych, ale zwróć uwagę że nie stosuje się go na zewnątrz. Wnętrza bakist, czasem pod kojami itd. Topkot trochę zmniejsza emisję styrenu i przykleja wystające włókna maty. Rozwiązanie jest trochę droższe, ale warto. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 A właśnie na myśli miałem tkaninę szklaną i żywice epidian 53. To mówisz że topkot nie bedzie sie trzymał żywicy epoksydowej? To jaką szpachlówke polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi