Skocz do zawartości

Problem z lataniem 3D

SWegnerowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak sie nauczysz tak będziesz latał. Nie ma że w tym mode będziesz mistrzem a w innym będziesz kręcił krzywe beczki. Powtórzę sie już któryś raz ale podstawą akrobacji jest trening trening i jeszcze raz trening krew, pot, ból i łzy;)

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

w mode 2 ma sie lotki i wysokosc w jednym dragu, tak jak w prawdziwym samolocie czy szybowcu. I mode 2 duzo latwiej sie lata heli, bo masz tarcze w jednym dragu :)

Opublikowano

Ja latam w mode 1, bo tak mi kazali. Pierwsza apke mialem w mode 2 i musialem przekladac drazki. Teraz nie zaluje, do freestyle i 3D to najlepsze rozwiazanie. Jesli chodzi o helika to latam od paru miesiecy, modu oczywiscie nie zmienialem. Czy zle sie lata mozna ocenic tu:

To sa naprawde pocztaki poczatkow mojej przygody z helikami i nie sadze zeby mode 1 mi w czyms wadzil
Opublikowano

A ja latam w swoim własnym mode :):). He he.

Generalnie mam mode 2 z tego co piszecie. Wysokość i lotki na lewym, gaz i kierunek na prawym. Jednak jak zaczynałem swoją przygodę z rc, nie miałem nikogo, kto by mi pomagał. Po prostu zapakowałem bebechy do easy stara serwa w odbiorniku wpiąłem "jak bądź" i w powietrze. Śmieszne jest to że wysokość zaciągam "od siebie" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:. Ale tak latam od pierwszego lotu i teraz już ciężko będzie się przestawić. Chyba że na symku.

Opublikowano
Generalnie mam mode 2 z tego co piszecie.

nic takiego nikt chyba nie napisał.

wg mnie to masz mode 3.

a z rewersem na wysokości to ciekawie masz.

kiedyś gadałem z gościem co miał rewers na lotkach bo stwierdził że tak mu lepiej jak leci na siebie

Opublikowano
Cytat:

kiedyś gadałem z gościem co miał rewers na lotkach bo stwierdził że tak mu lepiej jak leci na siebie

No mega wypasiony argument, szacuneczek dla Twojego kolegi Slaw :)

Przeca pisze, ze to gosciu, a nie kolega :)

Opublikowano

Tak czy inaczej prawda jest taka. Obojętnie kto jaki ma mode, czy rewersy. Trening i tylko trening.

Bo jakby dać laikowi radio, wszystkie kanały puścić w rewersie i kazać uczyć mu się tak latać, to się nauczy. Bo wyrobi sobie odpowiednie ruchy.

Przecież jak latamy to nie patrzymy na drążki i nie zastanawiamy się czy w lewo, czy w prawo. To wyrobione (mniej lub bardziej) odruchy.

Opublikowano

No to mnie uspokoiliście, widać, że wybór mode, nie jest taki istotny...

Najbardziej to oczywiście uspokoił Marcel :D i ten rewers (Patrząc na ten model to raczej akrobacje robisz :D )

Ale właściwie zauważyłem, że faktycznie -dając nowicjuszowi aparaturę, to zwykle, chcąc lecieć w górę, odpycha on drążek... Coś w tym jest...

PS. Podobno mode 2 jest najbardziej rozpowszechnione

Opublikowano

moj kolega zaczal latac heli i akro w mode 2, mimo ze wczesniej latal sporo w mode1. Zmusilo go do tego ze sciganal japonska wersje Jr9XII w ktorym nie dalo sie łatwo zmienic mode. I po jakims czasie stwierdzil ze sporo lepiej lata mu sie w mode2, zreszta cala czolowka heli lata w mode2, bardziej naturalne jest miec tarcze w jednym drazku. Ja tez osobiscie wole mode2, bo analogia sterowania jest jak w prawdzimwym samolocie

Opublikowano

Podsumowując:

Mode 1 - oddzielenie sw i lotek na dwa drążki co może ułatwić precyzyjne sterowanie głównymi strami w modelach akro.

Mode 2 - sw i lotki w jednym drągu jak w prawdziwym samolocie (w śmigłowcu bardziej widoczne), nieco większe rozpowszechnienie.

W praktyce, trening zawsze jest potrzebny, a po opanowaniu sterowania, nie ma większego znaczenie w jakim mode (1lub2) latamy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie rozumiem czemu bardziej naturalne w heli jest miec tarcze na 1 drazku. Modelu nie traktujesz jako 3 sterow i ciagu tylko jako calosc. Mi jest ryba czy mam tarcze na jednym drazku czy na dowch. Tarcza pelni role lotek i SW wiec analogicznie do samolotu mam ja na dwoch drazkach. I dla mnie latajacego samolotem w mode 1 tak jest bardziej naturalnie.

Opublikowano

Panowie latajcie jak komu odpowiada , byle bezpiecznie! Umnie w klubie jest 150 czlonkow i kazdy lata jak mu odpowiada .I choc mamy wielokrotnego mistrza swiata (MM) miedzy nami,to niewiwlu go nasladuje .

Opublikowano

Pawle - nikt nie powiedział, że nie da się latać heli w MODE1, ale mając tarczę na jednym drągu łatwiej jest wykonać pewne manewry i manipulowanie tarczą nie przekłada się na skok, który to jest podstawą w większości manewrów. Dla pilota heli faktycznie bardziej intuicyjne jest mieć MODE2.

EDIT:

Chodziło mi oczywiście o to, że nie mając grzechotki na gazie przechylając tarczę łatwo też poruszyć skok, co w wyniku powoduje przechył inny niż zamierzał pilot. Dlatego też osobiście wolę Mode 2 - mniej niedokładności wynikających z nieświadomego odchylenia drąga.

Opublikowano
Pawle - nikt nie powiedział, że nie da się latać heli w MODE1, ale mając tarczę na jednym drągu łatwiej jest wykonać pewne manewry i manipulowanie tarczą nie przekłada się na skok, który to jest podstawą w większości manewrów. Dla pilota heli faktycznie bardziej intuicyjne jest mieć MODE2.

A tego co napisales w ogole nie rozumiem. Sterowanie tarcza w mode 1 i mode 2 rozni sie tym ze masz albo oba stery- loki i wysokosc- na jednym drazku, albo rozdzielone. Skok nic tu nie ma do rzeczy. I nadal nie rozumiem w jaki sposob intuicja moze pomoc w lataniu helikiem w mode 2 :) Wybor mode to przewaznie przypadek i nie ma co dewagowac nad wyzszoscia Bozego Narodzenia nad Wielkanoca.

Opublikowano

Wybor mode to przewaznie przypadek i nie ma co dewagowac nad wyzszoscia Bozego Narodzenia nad Wielkanoca.

i na tym proponuje zakończyć dyskusje o wyższości MODE 1 nad MODE 2 czy odwrotnie według mnie nie ma bardziej bezsensownego tematu

Opublikowano
Wybor mode to przewaznie przypadek i nie ma co dewagowac nad wyzszoscia Bozego Narodzenia nad Wielkanoca.

Dokładnie - mode nie ma większego znaczenia. Cała reszta to zbędna paplanina.

Opublikowano

Wreszcie jakieś słowa opamiętania.

A ponieważ temat "mode" zakończony, to teraz proponuje zacząć nowy.

Czy do akrobacji lepiej latać na "kciukach" czy na "pulpicie" :devil:

:mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.