Skocz do zawartości

Cessna 195 1:5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak pewnie wam jest wiadome kiedyś zbudowałem już ten model ale w mniejszej skali 1:8.Przeglądając ostatnio fora natknąłem się na kilka tematów budowy tego modelu w oparciu o moją relację z budowy.

Model sprzedałem w zeszłym roku i trochę za nim zatęskniłem ponieważ latał rewelacyjnie.Postanowiłem więc zbudować większy,ale już "drzewniany".

Na razie jestem na etapie rysowania, wycinania i montażu poszczególnych elementów.W stosunku do poprzedniego zmieniłem kształt dolnych części wręg na bardziej zbliżony do oryginału.

94221667a1c77908m.jpgd75d5c5b8eb368ffm.jpg0b9c902ec11a0470m.jpg

• Lubię to 1
  • Odpowiedzi 264
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Relacja budowy z zielonego paskudztwa była świetna, to ta drzewiana będzie jeszcze lepsza,

zasiadam na widowni

Opublikowano

Super,kilka dni od decyzji a tu proszę, kadłub prawie gotowy .

W tym tempie to długo nie potrwa budowa ,dołączam do widowni :)

Opublikowano

Na razie połapany CA .Wyszło trochę błędów które staram się na bieżąco poprawiać w planach CAD.Częściowo olistwowałem i sprawdziłem jak pasuje z przodem.

post-388-0-99069600-1363983187_thumb.jpg

Opublikowano

Wojtek widzę tam mocowanie podwozia na osiem śrub , podwozie ( dzielone? ) będzie jakieś gotowe czy też planujesz coś samemu zrobić?

Opublikowano

Pisałeś o skali poprzednika a w jakiej powstaje ta "drzewniana wersja" ?

Kadłub jest słusznych wymiarów co widać na zdjęciach i co miałem okazję zobaczyć w sklepie, ale ciekaw jestem w jakiej skali budujesz i jaka będzie rozpiętość.

Po kilku latach fascynacji małymi elektrykami daj się poczuć powiew zmian - powrót do spaliny i wymiarów modeli ograniczonych jedynie wielkością samochodu do transportu :P

ms

Opublikowano

1;5 rozpiętość 2.20.

Co do zmian masz rację.Elektryki tak ,ale małe.Przy większych modelach pow.2kg elektryfikacja staje się nieekonomiczna.

Opublikowano

Rzeczone kółko

post-388-0-92570300-1364829523_thumb.jpg

Zrobiłem też przód

post-388-0-69606400-1364829635_thumb.jpg

oraz wyciąłem niepotrzebne już listwy i fragmenty wręg.

Zrobiłem boczek kabiny z kartonu w celu sprawdzenia poprawności rysunków i pasowania.

post-388-0-25576600-1364829714_thumb.jpg

Opublikowano

Nabiera kształtów :) ,z tego co widać sterowanie SK i SW będzie schowane zapewne jak w poprzednim modelu.

Opublikowano

Ale mina... Przyłapany na gorącym uczynku. :)

Zobaczymy jak temat się rozwinie. Samolocik urody cudnej, oby i model wyszedł równie piękny albo i piękniejszy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.