Rafal B. Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Ahoj! Motylu jeśli lubisz robić zakupy to mogę jedno serwo polecić: http://mixmodel.esco.pl/product_info.php?products_id=50 A jeśli nie to daj serwo hs 81. Ja bym tu nie ryzykował bo przy rzucie to lotki lubią niszczyć zębatki w serwach Tymi paroma gramami się nie przejmuj ważne by model był w pełni sprawy. I co do lotki to jest ona idealna do dlg (jeśli chodzi o wielkość) i takie powinno się robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 I co do lotki to jest ona idealna do dlg (jeśli chodzi o wielkość) i takie powinno się robić. korzystam z pomocy kolegi z doświadczeniem powiem szczerze że chcaiłąm dac lotke 40x400 na krawędzi. Teraz pytanie bo jako że chce bardzo coś dłubac a ani ni mam nitrocellony ani papieru japońskiego na składzie to moge płat zaCaponowac trysnąć 2 razy fillerem przeszlifowac i lakierować to ?? I i jakie dać wychylenia lotki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 I co do lotki to jest ona idealna do dlg (jeśli chodzi o wielkość) i takie powinno się robić. korzystam z pomocy kolegi z doświadczeniem powiem szczerze że chcaiłąm dac lotke 40x400 na krawędzi. Teraz pytanie bo jako że chce bardzo coś dłubac a ani ni mam nitrocellony ani papieru japońskiego na składzie to moge płat zaCaponowac trysnąć 2 razy fillerem przeszlifowac i lakierować to ?? I i jakie dać wychylenia lotki?? Ad1. Czasami warto słuchac kolegów z doświadczeniem ( to tak do wszystkich) Ad.2 Co do wykańczania takich powierzchni to do końca nie mam pojęcia ale jak jak robiłem podobny model to tylko capon szlifowanie, capon szlifowanie i capon szlifowanie i koniec bo potem to już waga wzrasta niepotrzebnie. Ad.3 wychylenia to bym proponował wstępnie dać takie jak są w super gee 2 czyli http://www.charlesriverrc.org/articles/supergee/SG2/supergee2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 No to malowanko a raczej szpachlowanki w toku Za 45min lecę oszlifować, jak wypadnie pozytywnie to może dam rade pomalować na biało Dodatkowo wyciąłem większe miejsca na serwa HS-81 Pytanie jak zwykle na końcu mojego postu. Jakie serwa na stateczniki ?? Conrady pewnie nie dadzą rady,a HS-55 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Pytanie jak zwykle na końcu mojego postu. Jakie serwa na stateczniki ?? Conrady pewnie nie dadzą rady,a HS-55 ?? tu już powinny dać radę. My w modelach dlg używamy na stateczniki takie serwa: http://mixmodel.esco.pl/product_info.php?products_id=51 wcześniej hs 55 a conradów nikt nie testował. ale chyba powinny dać radę edit: miałem to dużo wcześniej napisać ale zapomniało mi się: Motylu w moim rysunku mocowania serwa nie zaznaczyłęm taśmy klejącej która jest z góry a właściwie to z dołu serwa i zabezpiecza przed np wypadnięciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 właśnei dostałem informacje że dźwignia do mojej MC-19 jest już w Polsce więc zobacze jak wyjde z kasą, jesli się uda zamówie HS55 od Stośka. jak nie to w przyszłym .........( zależy kiedy przed żoną zakołuje troche $$$$) A to fotki jak się teraz prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Motyl, ważna uwaga - właśnie dowiedziałem się od Jurka J. , od którego mam model DLG, że źle wkleiłem "szabelke" - powinna być wklejona odwrotnie (tzn płaska strona i zaokrąglona strona mają być odwrotnie, niż są) Co do malowania skrzydeł: jak robię tak jak napisał Rafał (bez japonu), to na koniec tryskam dlikatnie lakierem samochodowym w kolorze czerwonym (najlepiej kryje przy małych ilościach lakieru) i skrzydełko ładnie wygląda. A filler nieźle masy dokłada - chyba nie warto. A co do serw - ja mam w tym modelu 4x HS-55, i wytrzymały już parę łądnych wbić modelu w ziemie (aż się dziwię że nie połamały się koła). Co do jakości HS-55 - Malin ma rację, serwa straciły na jakości w porównaniu do pierwszych egzemplarzy. Pewnie tna koszty chłopcy z Hiteca bo im w nowym roku szef kazał. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Skrzydełko zaszpachlowane i pomalowane na biało Po tym zaboegu wole go na wage nei wkładać Ale sam płat bez lotek obstawiam przy dobrym układzie na 185g, do tego lotki po jakieś 28 g Jak wrócę z pracy wstawię foto bo teraz płacik schnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Tak się prezentuje wstępnie skrzydełko Waga bez szabelki i kołka czołowego 178g także mniej nisz myślałem przez to ze dorwałem się do skrzydełka dzic a lakeir jesze był miękki narobiłem odcisków więc jeszcze raz malowanie na biało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Malowanie wyszło troszkę porażką, bo na płacie się lakier zważy :/ ale już prawie jest OK, z 1m ni ewidac niedociągnięć Zastanawia mnie tylko jakś śrube dac na mocowanie płata M3 czy M5 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 jak sie zastanawiasz M3 czy M5 to daj M4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Ja w swoim dlg mam śruby M4 i M3 oczywiście stalowe :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Ja mam M5 i w drugim M4. Jak bije ostro kreta to pękają właśnie tylko te śrubki plastikowe. Jak m3 to tylko stalowe bo tworzywo pęknie juz przy wyrzucie jak na moje. Przy metalowych śrubka nie pęknie tylko kadłub lub płat Moje śrubki z tworzywa to taki odpowiednik korków bezpieczeństwa w elektryce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 odpowiednik korków bezpieczeństwa w elektryce. Korki to masz w butelce nie w elektryce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 No to modelik prezentuje sie tak ten zważony lakier trzyma mnie przy życiu ale niech tak zostanie, z daleka nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 ladne kolorki skrzydel:) ladny chlopczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 ladny chlopczyk Akurat córeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Przepraszam motyl tak jakos mi sie wydawalo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Troszki podłubałem jak zwykle No i wszystko wsadziłęm na wage !! PORAŻKA !! Sam płat z lotkami waży 239g :evil: :evil: No niestety teraz wiem czemu tak dużo lata "stolarzy" Ale "stolarze" dlatego mają lekkie modele bo są "stolarzami" :devil: Moje liczne niepowodzenie przy malowaniu płata odbiły sie na wadze :/ Przy każdej próbie tryśnięcia tych zielonych pasków ważył się biały lakier :/ Wtgląd z daleka OK, z bliska porażka. Zrobiłem mocowanie płata, z przodu pręt stalowy 2mm, z tyłu śruba poliamidowa M4. Przygotowałem 3 pakiety zasilające Ni-Mh 300mAh 4,8V 1/2AAA, Pakiet waży 22g każdy, narazie nie ma przewodów zasilających. No i tu widok wewnątrz kadłuba, z przodu pakiecik, z tyłu za nim 2 serwa w półce ze sklejni1,8mm. Sklejeczke musze jeszce wyażurować i przemyśleć miejsce na odbiornik Całość w takim stanie z pakeitem waży 289g DO tego dojdą 2 serwa HS-81 (35g) 2 serwa Conrada (18g) Odbiornik REX5 10g czyli około 352g, do tego nalezy doliczyć stateczniki i talibooma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 13 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2007 No to do lotu wyjdzie koło 400g Trzeba było nie malować i latać lekkim tartakiem. Na zboczu przynajmniej powymiata chociaż. Nie ma tego złego co by na dobre niewyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.