Paweł Prauss Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Po 22 godzinach podróży dotarliśmy szczęśliwie na miejsce.Dzięki sprzętowi Robercika mogę teraz pisać.Po rejestracji pierwsze próby w locie.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 hmm...a ja myślałem, że tylko akrobatki tak kończą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Będą filmy z lotów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Dlaczego nie robicie całych samolotów tylko połówki? MSPANC Chciałbym kiedyś spróbować uwięzi. To jakieś zawody czy tylko training w większym gronie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Wszystko co lata może tak skończyć, szczególnie jak pilot d..a i bez treningu porywa się na formułę pierwszą. Połówki szybciej latają. Robercik spróbuje powrzucać jakieś filmy, jak starczy czasu. Dziś i jutro mamy puchar Łotwy, a w sobotę i niedzielę puchar Kijowa, obydwie imprezy zaliczane do klasyfikacji pucharu świata. Przy okazji mamy nasze zgrupowanie dofinansowane sowicie ze środków ministerstwa sportu. Dobra to byłoby tyle w kwestii odpowiedzi na Wasze pytania.Dzisiejszy poranek przywitał nas deszczem, ale już ok 12 wyszło słoneczko i udało się polatać w miarę dobrych warunkach. 25 stopni na plusie. Poniżej fotki z dnia dzisiejszego: Pogoda z rana Trochę folkloru Powyżej nasz najwierniejszy kibic siedział w naszym (swoim) boksie z nami cały dzień. Na powyższej fotce kosmonauci z F2C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Holeczek Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Obiecane filmy, na razie wrzucone po prostu wszystko jak leci bez żadnej obróbki, może w przyszłości jak będzie czas to powycinamy nudne momenty Filmy z 15.05: Filmy z 16.05: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Kolejna porcja zdjęć oraz filmów, tym razem z dnia dzisiejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Holeczek Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Koledzy modelarze, mamy pierwszy wielki sukces w Kijowie!!! W dniu dzisiejszym zespół w składzie Wacław Golisz (pilot) wraz z Wojtkiem Lesiukiem (mechanikiem) wywalczyli w tych prestiżowych zawodach srebro!!! Historyczny sukces Polaków po raz pierwszy w tej wielce wymagającej konkurencji oraz w tak trudnym terenie gdzie prawie każdy modelarz robi swoje motorki.... Gratulacje!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Gratulacje. P.S. fajne akrobatki , aż mi się chce wrócic do tej konkurencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Gratulacje ! Nigdy nie widziałem wyścigu ale musi to być szalenie widowiskowa konkurencja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj-tech Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 W akrobacji też mamy podium bo w juniorach w Latvia Cup Jarek Mięsiak zajął drugie miejsce a w Kiev Cup trzecie. A że nie samą rywalizacją żyją modelarze przedstawiam filmik który musi być poprzedzony odpowiednim komentarzem bo tego jeszcze nikt nie robił: Próba startu modelem F2B Kijów 2013. Uwaga - dokument inscenizowany. Reżyseria Paweł. Udział wzięli: Paweł, Krystian, Jarek. Charakterystyczna cecha scenografii - brak linek. http://youtu.be/47SqV0WEQuI i jeszcze LINK do obejrzenia galerii akrobatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Serdecznie gratuluję wszystkim medalistom z naszej ekipy, pozostałym jej członkom dziękuję za poświęcony czas i wielkie zaangażowanie w to niebagatelne przedsięwzięcie. Sukces ogromny, gdyż są to pierwsze medale uwięziowe wywalczone na Ukraińskiej ziemi, a obsada w liczbie 150 zawodników najwyższej światowej klasy mówi sama za siebie...według mnie impreza Pucharu Kijowa przewyższyła swoją rangą i trudnością zbliżające się Mistrzostwa Europy... Wasz Kierownik Koniak Gratulacje ! Nigdy nie widziałem wyścigu ale musi to być szalenie widowiskowa konkurencja. nic straconego najbliższe imprezy w Polsce już wkrótce: Włocławek - MP - 21-23.VI. Wierzawice - PŚ - 28-30.VI. Dąbrowa Górnicza - ZO - 29.IX. a w 2014 we Włocławku gościmy tygodniowe uwięziowe święto modelarskie pod nazwą Mistrzostwa Świata F2 ABCD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Przywołałeś mi Pawle stare wspomnienia swoją relacją. Dziękuję. Wygrzebałem z szafy "mastodonta" z mojego tamtego zawodniczenia. Jak widać to model F2C z 1966 r. Takimi się wtedy latało. Brakuje mu osłony silnika z wymaganą regulaminem kabinką. Teraz już widzę kabinki nie są wymagane. Tylko ten z wielu jakie miałem mi został. Jeszcze raz dziękuję. Oglądane filmiki zwiekszyły mi znacznie poziom adrenaliny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Fajny sprzęt. Jaki motorek stanowił napęd?? Jeśli chodzi o kabinkę to jej uwidocznienie nadal jest wymagane, z tym że może być po prostu namalowana, nie ma już też obowiązku zamieszczenia w modelu makiety głowy pilota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Lataliśmy wtedy na Rytmach. Później dostawaliśmy z Aeroklubu włoskie Super Tiger. Pokażę jeszcze licencję. Może to teź zabytek? Nie były to takie złe wyniki juniora wśród seniorów myślę. Nie pilnowałem wpisów ze wszystkich zawodów zresztą, ale tak było, że lokowałem się w pierwszej piątce. Rok przed licencją wygrałem juniorskie ogólnopolskie zawody w Pałacu Młodzierzy w Katowicach. Ach.... dziękuję Pawle za przywołanie tych wspomnień. Znów poczułem zapach spalanej rycyny. Pisałeś gdzieś tu wyżej, jak trudno o sukcesy w tak wysublimowanych technicznych konkurencjach, i że trzeba też trochę szczęścia. Trudno mi teraz roztrzygnąć czy miałem te trochę szczęścia czy wręcz przeciwnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Na takich latałeś? Piękne masz wspomnienia, Aeroklubu PRL już nie ma więc dokument jak najbardziej ma wagę historyczną. Co do szczęścia to uwzględniając Twoje osiągnięcia, zaliczone imprezy i poznanych z pewnością nietuzinkowych ludzi, modelarzy z krwi i kości to chyba nie ulega najmniejszej wątpliwości, że miałeś wielkie szczęście bawić się w modelarstwo w jego złotych czasach, w takiej formie to już niestety na pewno nie powróci, a szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Masz rację. To temat dla filozofii, że tamte czasy potrafiły być takie fajne i takie straszne. Co do silniczka to Twój jest sporo nowszy. Jeśli dobrze pamiętam to był to typ G 20/15, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 W tym roku wybieramy się znów na zgrupowanie Modelarskiej Kadry Narodowej w Modelarstwie Lotniczym (klas F2A, F2B i F2C) do przepięknego kompleksu sportowego CZAJKA w Kijowie. strona organizatora: https://sites.google.com/site/famsuorgua/home/photos Tor można sobie obejrzeć tutaj: https://www.google.pl/maps/place/Aeroklub+ChAYKA,+Tsentralnyy+aeroklub+im.+O.+K.+Antonova./@50.4337361,30.30392,856m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x40d4cf4ee15a4505:0x764931d2170146fe!2zS2lqw7N3LCBVa3JhaW5h!3b1!8m2!3d50.4501!4d30.5234!3m4!1s0x0:0x2a414909d3035f0!8m2!3d50.4332461!4d30.3036672 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 No to jakby już i po zgrupowaniu... Ci, którzy wzięli udział wiedzą jak fajnie było, a ci co nie byli niech żałują. Objawieniem okazał się juniorski zespół wyścigowców w składzie Dominik (pilot) i Kuba (mechanik), pierwszego dnia ledwie raczkowali i zupełnie nie radzili sobie ze sprzętem, a to palić nie chciało, a to latało toto jak chciało, a nie jak chciał pilot. Zadano mi nawet pytanie: po kiego czorta ich tu przywiozłeś? Było, nie było nieoszlifowane diamenty w odpowiednich rękach zamieniły się w przepiękne brylanty. Młodzi w pucharze Warszawy zajęli 1-sze miejsce w klasyfikacji juniorów i takowe również w klasyfikacji pucharu Kijowa dwa dni później z rezultatem 4:53" - okazali się nawet być lepsi od jednego zespołu seniorów. Łatwo im nie było, bo wszystkie loty zaliczali z seniorami, a niektórzy z nich nie zważali na młodych w pogoni za jak najlepszym własnym rezultatem. Mam nadzieję, że Mariusz wrzuci tu trochę materiału foto i video, aby uatrakcyjnić temat. p.s. W obydwu pucharach byłem 4, choć rezultaty 293,1 i 292,8 km/h uważam za całkiem dobre jak na nasz piękny kraj to wygrał kolega z wynikiem 301,8...jeszcze trochę nam jednak brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj-tech Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Trochę zdjęć z akrobacji: Warsaw Cup -LINK Kyiv Cup -LINK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi