Kubutek Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Witajcie, W roku 2007 wyzbyłem się całego sprzętu modelarskiego a w ubiegłym tygodniu nabyłem model CAP 232 firmy Black Horse 2,1m rozpiętości z benzynowym silnikiem o pojemności 50cm3. Jaką aparaturę wybrać do tego typu modeli? Generalnie z nowych aparatur to celowałem w Hiteca - myslałem o Aurorze, kolega poleca Eclipsa a tu na forum poczytałem, że Optic to jak najbardzij spełni moje oczekiwania ale nie Sport tylko zwykły 6 kanałowy - mam potwierdzenie, że taki zestaw http://www.nastik.pl/hitec-optic-24ghz-optima-p-4819.html jest dostępny... Co polecacie i dlaczego? - Może inni producenci? Ja generalnie jestem zwolennikiem prostoty i trwałości - nie potrzebuję, żednych bajerów, których nie użyję do samolotów i szybowców. Czy 6 kanałowe (Optic) radio wystarczy w przyszłości do obsługi np klap lub chowanego podwozia? Dzięki i pozdrawiam, Kubutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Eclipsa nie polecam bo to już starszy sprzęt. nowocześniejszym od niego jest Optic6, a od Optic'a - Aurora. Optic jest 6 kanałowy, a Aurora 9. Posiadam Optic6 i jestem zadowolony. W Optic'u klapy uruchamiasz suwakiem więc proporcjonalne wychylenia, a podwozie przełącznik; włącz - wyłącz. Posiada bardzo dużo mikserów - nie wiem czy połowe już wykorzystałem. Posiada bardzo dobry odbiornik. W moim dwupłacie Nieuport 11 ok 2m rozp. i silniku 30cm DLE też siedzi wspomniany zestaw Hiteca. Model jeszcze nie latał ale latały inne od spalin 7,5cm poprzez 4suwy 10, 13 i 15cm kończąc na latających skrzydełkach prawie i lekko po nad 200cm rozpiętości. Jako użytkownik polecam ale może warto trochę dołozyć i już o Aurorze pomysleć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubutek Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Eclipse "starszy sprzęt" ale w sensie? - Skoero można kupić nówki nadajniki na 2,4GHz bo takie mnie interesuja... Apropo Aurory - no i tu właśnie jest moje pytanie - warto niewarto jak sam wspominasz masz Optica i nie wykorzystane funkcje a czy bajery tylu dotykowy wyswietlacz itd to nie jest tylko bajer, który w moim przekonaniu nie jest wart tego by dokładać kasę? - Czym więcje rzeczy tym wiecej potencjalnych rzeczy, które mogą się spindolić;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Niedawno wyszedł Eclipse 7 Pro. Myślę, że jest to aparatura na prawdę godna uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Mam Optica 6, znajomy miał Aurorę. Nadajniki nie do porównania Bez zastanawiania bierz Aurorę. Łatwość miksowania i wstępnej konfiguracji modelu jest rewelacyjna. W Opticu 6 (przynajmniej w moim - wersja 35MHz z modułem) nie da się zmiksować gazu ze sterem wysokości - gaz jest traktowany jak zwykły kanał czyli zakres pracy od -100% - 0% - 100% a nie tak jak powinien chodzić gaz 0% - 100% Następną fajną (może nie przydatną ale jednak) opcją w Aurorze jest zmiana mode z 1 na 2 bez rozbierania aparatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubutek Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 A może Spektrum - aczkolwiek nic nie wiem o tych aparaturach;/ http://allegro.pl/ra...3252493083.html Czekam na odpowiedz o dostępności http://modelarski.co...ma_7_,2025.html było nie było względem Aurory 5stówek taniej a i tak zapewne większości funkcji nie wykorzystam A jeszcze takie ptanko - jak 35MHz ma się do silnika benzynowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Adam - możesz zmiksować gaz z wysokością ! Nawet w Twoim. Masz prócz tych opisanych - jeszcze dwa miksy, które samodzielnie możesz tworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Irek - specjalnie dla Ciebie moja nowa produkcja filmowa: Może wersja 2,4GHz ma już inny firmware i nie ma tego problemu, ale mój ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Ja mam wersję 35Mhz. Jak pisaem - prócz "fabrycznych" masz dwa dodatkowe własne miksy bez zastrzeżeń jakich czynności nie dotyczą. mnie się wydaje, że od pewnej wartości gazu w górę ster powinien wychylać się w dół i przeciwnie - od pewnej wartości malejącej gazu - ster do góry. Dodam też , że nigdy nie korzystalem z tej funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Irek tak właśnie działa. Ale to nie jest dobre ustawienie. Np w FC-28 jest tak, że przy gazie na zero ster wysokości też jest na zero a nie zaciągnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RV4 Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Witam Kolego,pozwolisz że wtrącę swoje 5gr;).Jak zamierzasz latać modelem benzynowym to skup się na nadajniku 2,4Ghz lub futabie PCM w podwójną lub potrójną przemianą nie pamiętam,ale podobnie binduje się tak jak w przypadku 2,4Ghz i nie masz problemu z zakłóceniami.Nawet nie myśl o 35Mhz bo będziesz narzekał i będziesz miał cały czas problem z zakłóceniami jak nie z strony ukł.zapłonowego to podobnych pasm które będą wchodzić na twoją częstotliwość,a uwierz mi jest ich do groma.Poczekaj i poszukaj dobrze ja kupiłem w 2009r JR X9303 używanego od kolegi i powiem Ci z ręką na sercu że z niezawodności i funkcji jestem bardzo zadowolony bo właśnie tego oczekiwałem od nadajnika.Robię po 400lotów w sezonie i mając wcześniej Sanwę Rd8000 z czego też byłem zadowolony do czasu kiedy w locie ułamał mi się drążek od gazu i musiałem dać sobie radę lądując,sterując model opuszkiem palca.Siadł mi potencjometr od wysokości w 35Mhz jak latałem nie odczuwałem tego dopiero jak przerobiłem nadajnik na 2,4Ghz zaczeły się kolejne problemy,oczywiście latając modelem benzynowym,po zwiększeniu obr.w locie poziomym model raptownie mi zadzierał o ponad 30-45stopni a kiedy zmniejszałem tak jak by ustępowała amplituda która akórat objawiała się na wysokości.Myślałem,gdybałem,może zastosować skretki przewody,filtry miałem na każdym przewodzie,wymianiłem serwa i wraz to samo.Dlatego nauczyło mnie to że nadajnika nie można przerabiać,jak jest fabrycznie tak ma być.Sprzedałem i kupiłem JR i już mam 4lata i nie narzekam.Latając regularnie. Skup się Kolego na 8-12kanałach bo w przyszłości mając jakiś model napewno Ci się przyda.A mając 6-7kanałów jesteś ograniczony.kill switch,klapy na Y,światła,może starter w modelu,uchwyt do holu,chowane podwozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Futaba PCM a dokładniej PCM1024 to standard dla nadajników Futaby w wersji 35MHz i dla tej opcji dostępne są odbiorniki z pojedynczą lub podwójną przemianą częstotliwości. Nie ma odbiorników z potrójną. I pośrednia to 10.695 Mhz a druga 455kHz. Latałem używając futab FF9CAPS i 10CP właśnie w PCM1024, nie miałem żadnych problemów, sztandarowymi odbiornikami na 35 były swego czasu R149DP i jego odmiana z 10CP R1410DP,oba PCM. Nigdy nie miałem problemu z zakłóceniami w miejscach gdzie odbiornik Hiteca (z zestawu OPTIC 6) szalał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 W Opticu 6 (przynajmniej w moim - wersja 35MHz z modułem) nie da się zmiksować gazu ze sterem wysokości - gaz jest traktowany jak zwykły kanał czyli zakres pracy od -100% - 0% - 100% a nie tak jak powinien chodzić gaz 0% - 100% Chyba we wszytkich radiach tak jest gaz traktowany. Wyglada na to ze nie masz mozliwosci ustawienia "offsetu" w tym mikserze, zalatwilo by to sprawe - poszukaj w instrukcji. Jezeli nie bedzie takiej opcji a masz wolny kanal to chyba (tak mi sie teraz wydaje) offset mozesz zrobic sobie drugim miksero kanalem. Tzn przelacznik ktory aktywuje twoj mikser dodatkowo uruchamia wolny kanal ktory jest zmiksowany z wysokoscia (taki mikser na ustawienie nowego neutrum). Wymaga to wolnego kanalu i dwoch miskerow - jezlei nie ma opcji ustawiania offsetu Nastepny pomysl (nie wiem czy dobry) to kombinacja odpowiednich nastaw w dwoch miskerach - mozna pokombinowac Co do R149DP - to polecam, mam jeszcze taki odbiornik i dziala rewelacyjnie. Dwa razy FS zadzialal i pewnie uratowal model . Nie trzeba go bindowac etc, uzywa sie normalnie jak zwykly 35MHz, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 To jest dosyć prosta aparatura i dużo się tam poustawiać nie da. Offsetu na 100% brak. A, że to jest przełącznik od 5 kanału to wiem, ale na ten kanał mam wolny i na czas filmu tam ustawiłem włączanie mixera. W swoich latadłach i tak używam tylko D/R, expo, mix lotek/klapolotek. I obawiam się, że jeszcze długo tak zostanie. A jak przyjdzie czas na latanie czymś z większą ilością funkcji to trzeba będzie aparaturę wymienić. Na razie używam od 3 do 5 kanałów więc to radio dla mnie jest wystarczające.(głównie esy, małe pianko akrobaty i jeden motoszybowiec) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Jak zamierzasz latać modelem benzynowym to skup się na nadajniku 2,4Ghz lub futabie PCM w podwójną lub potrójną przemianą nie pamiętam,ale podobnie binduje się tak jak w przypadku 2,4Ghz i nie masz problemu z zakłóceniami.Nawet nie myśl o 35Mhz Rzeczywiście aparat zapłonowy czy wyłącznik zapłonu może być takim źródłem zakłóceń w przypadku 35MHz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2514982.html http://pfmrc.eu/index.php?/topic/28653-zaklocenia-z-silnika-50ccm/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 A ja latam na Eclipse7 2,4GHz. Zalety to przedewszystkim przełącznik faz lotu, siedem kanałów i cztery dowolne mixery (a nie dwa jak Optic6). Różnica w cenie pomiędzy Aurorą a Eclipsem to ~100% Irek, do klap to chyba w Opticu jest pokrętło a nie suwak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 A ja latam na Eclipse7 2,4GHz. Zalety to przedewszystkim przełącznik faz lotu, siedem kanałów i cztery dowolne mixery (a nie dwa jak Optic6). Różnica w cenie pomiędzy Aurorą a Eclipsem to ~100% Irek, do klap to chyba w Opticu jest pokrętło a nie suwak Ale w Optic6 nie ma ani jednego pokrętła - przynajmniej w moich dwóch Za to mam aż dwa suwaki po bokach. Jednym z nich wypuszczam klapy lub klapolotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Oczywiście masz rację, już mi się wszystko popierniczyło Tam są takie małe czarne skrzydełka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Oczywiście masz rację, już mi się wszystko popierniczyło Tam są takie małe czarne skrzydełka Tak, własnie je nazwaem suwakami. Ale one nie przesuwają się w osi tylko kątowo o pewien promień. Ale na 100% są czarne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi