Skocz do zawartości

Grubość profilu a prędkość modelu - budowa motoszybowca 2,4m

Wojciech Wiatr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie dużo prościej jest oklejać model przed przyklejeniem jakichkolwiek płaszczyzn ruchomych. Ja bym oklejał folią bo wyjdzie lżej i szybciej niż farbą.

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja również oklejam wszyskie elementy ruchome oddzielnie, a następnie łączę w całość. Wszystkie elementy przed oklejeniem są spasowane (mają już zamocowane zawiasy - ale nie są jeszcze przyklejone) i po oklejeniu jest już tylko montaż.

Opublikowano

Ładny projekt szybowca, tylko przy takiej odległości statecznika poziomego od krawędzi spływu skrzydła będzie przekładało się na b. dużą czułość modelu w sterowaniu. Ja bym zwiększył odległość płata od statecznika poziomego w kierunku do nosa kadłuba (trochę duża odległośc wydaje mi się krawędzi natarcia płata od nosa kadłuba).

Opublikowano

Chyba raczej tak bo na Spina niestety mnie nie stać, może kiedyś :roll: , pozostają tylko klapolotki ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, no ale jakoś będe musiał sobie poradzić, narazie mam silnik

http://nastik.pl/ray-c353608-p-1574.html

i śmigło http://nastik.pl/folding-prop-p-1740.htm

oraz kołpak http://nastik.pl/turbo-40483-p-1612.html

przy zakładanej masie modelu 1600 g powinno w zupełności wystarczyć :D

Opublikowano

W takim razie musisz zwiększyć powierzchnię lotek, bo te narysowane na planie są za małe i nie spełnią się w roli klapolotek. Powiększ powierzcnie o 20%. Proponuję Ci również inne rozwiązanie. Lotki na całej długości płata. Wtedy takie "lotki" posłużą Ci jako pełne klapy przy lądowaniu i będą skuteczniejsze od pierwszego rozwiązania. Ale musisz sam wybrać, co Ci będzie bardziej pasowało.

Co do silnika, to trochę za słaby, wybrałbym ten mocniejszy: RAY C3542/05 (116 zł w Modele-sklep :rotfl: )

Kołpak wymień na inny - te kołpaki mają kiepską recenzję - rozlatują się. Kup innej firmy np. Top Model (dostępne w Mix model)

Opublikowano

Pozostane jednak przy lotkach (klapolotkach), po sugestiach kolegi zwiększyłem ich powierzchnię

08d48fc65c513f4d.jpg

koncówki skrzydeł chciałbym zrobić wymienne (różne warianty) na winglety lub coś podobnego :roll: w tej chwili pow płata wynosi 38 dm2 a statecznika poziomego 5 dm2

Opublikowano

A czy wymiary skrzydła uległy zmianie? Bo mi powierzchnia skrzydła bez końcówek wyszła 42 dm2 ( ((2,1+1,4)*12/2)*2=42 dm2 )

76 dm2 jak na rozpiętość 2,5 metra to strasznie dużo. Taką powierzchnię mają modele z przedziału 3 do 3,5 metra.

Opublikowano
A czy wymiary skrzydła uległy zmianie? Bo mi powierzchnia skrzydła bez końcówek wyszła 42 dm2 ( ((2,1+1,4)*12/2)*2=42 dm2 )

76 dm2 jak na rozpiętość 2,5 metra to strasznie dużo. Taką powierzchnię mają modele z przedziału 3 do 3,5 metra.

No coś sie nie zgadza u mnie wychodzi 63,8dm^2 a wymiary trochę większe cięciwa przy kadłubie 240mm na końcu 140 rozpiętość 3000mm przy założeniu ze zrobię statecznik poziomy w granicach 7 do 8dm^2 tak jak mi radzi Rafał to i tak będę miał mniej powierzchni razem wziętej niż Ty samego płata .

Opublikowano

Faktycznie powierzchnia wychodzi 42 dcm 2 a nie jak napisałem 77 dcm 2, poprostu źle zinterpretowałem wzór :oops: jak to dobrze że jest ktoś mądrzejszy na tym forum, bo ja z matmy byłem noga :ass:

No i obciążenie powierzchni wychodzi 31 g/dcm2 przy masie 1500 g, oj czuje ze mój model będzie raczej szybki 8)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dalsze prace nad projektem i kolejny dylemat :?: czyli wznios skrzydeł

fcf8ce6b89b4ca1c.jpg

Moje pytanie: lepiej 3 stopnie i większa stabilność modelu czy 2 stopnie i skuteczniejsze lotki :roll:

Opublikowano
skuteczniejsze lotki :roll:

Ciekawe czy odczujesz różnice??

Jeśli myślisz o lataniu w termice to daj 3 stopnie zresztą ja bym zostawił te 3 stopnie.

Opublikowano

Ja dałbym nawet jeszcze większy niż 3 stopnie. Lepiej mieć model stabilny jak lata wysoko i daleko niż go ciągle pilnować co szybko męczy.

Model nawet z wzniosem 6 stopni pokręci szybkie beczki czy lot na plecach - wszystko zależy od ustawień i pilota.

Opublikowano

Jeśli chodzi o mechanizację, stosuje się też "lotkohamulce", tzn jak klapolotki, tylko wychylane równocześnie mocno (ok45stopni) w górę- szybowiec szybko traci wysokość.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czas nieco odświeżyć temat gdyż prace nad modelem nieco poszły do przodu, został wykonany statecznik poziomy :jupi:

a4de9f91f5efe3f9.jpg

7bae2e0604762de6.jpg

oraz pionowy :jupi:

db75740b7c9e5427.jpg

no i trzeba pewnie będzie przenieść temat do motoszybowców :roll:

bec587e11ace1589.jpg

zostały wykonane również skrzydła technologią styropian+balsa na profilu RG-15 10%

118f7e89beca74f4.jpg

i w sumie całość wygląda tak w stanie surowym :wink:

3eb419112cb74e34.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.