Barlu Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Czy takie coś jest w stanie polecieć i coś zrobić w powietrzu? Jeśli model cały będzie rozmiaru mniej więcej kartki A3 :shock: Wyposażenie by było: 3serwa hs55 i jedno e-sky ek2-0500 (na ster wysokości) Odbiornik Hitec HFS -05MS. Zasilanie, jakiś mały (maleństwo. max wielkość aku. AAA) pakiecik zrobiony samemu, ewentualnie kupiony. Całość balsowa. Pokryta oracoverem Model będzie niewielki. Bardzo pomniejszony. By całe wyposażenie, dało radę :roll: Wzniosło by się? Mały akrobata jednym słowem :mrgreen: (kolega tam widziałem chciał zrobić większy pod coxa 0,8 ale się chyba rozmyślił, dawałem tam wzmiankę, tylko teraz chciał bym to omówić :idea: ) Cox, taki ciągnie mi póki co model rekreacyjno-treningowy. Roz. 80cm. Wagi nie sprawdzałem. Ale akrobata powinien wyrobić, nawet w mniejszej (o tych rozmiarach co podałem ;D ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Znalazlem taki filmik: Cox Tee Dee 010, czyli polowa twojego i lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Ooo... Czyli jest możliwe. Dzięki :wink: Bardzo ciekawy filmik Zastanawiałem się nad próbą ściągnięcia 0,10 z zagranicy. Ale o tym myślałem dawniej, i chyba zostanie mi tylko na myśleniu :x A coś pokroju Extra może szybować jak silnik zgaśnie? Na symulatorze szybował mi akrobata duży. Tylko nie mogę sobie przypomnieć jego nazwy. Bodajże Yak-54. I właśnie chcę coś takich pokrojów (Extry, yak-54, zlin-50 itp.), bo cenie też fajny wygląd :wink: Ale bardziej stabilność w powietrzu :mrgreen: No ale... (wszędzie jest jakieś ale ) I właśnie, czy ma być ona pełno balsowy, czy też nie? Budowa rozpocznie się dopiero w wakacje pewnie, by skończyć na kolejny sezon:D Ale omówić go lepiej wcześniej. Wyposażenie powinno dać radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemonka2 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Rzeczywiscie Cox Tee Dee 0,16cm3 ma o polowe mniejsza pojemnosc w porownaniu z tym 0,33cm3 ale juz moc ma prawie taka sama.Pisze tu o Coxie 0,33 Pee Wee czyli zasilanym mieszanka poprzez membrane(kolega Lubart nie napisal jaki ma model Coxa). A Cox Tee Dee 0.33cm3 czyli zasilanie mieszanka poprzez wal ma prawie taka sama moc jak Cox 08cm3 Baby Bee.Ot tak na marginesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2008 A dziękuję panu za informację. Ale myślałem nad kupieniem innego coxa 0,33, właśnie bez zintegrowanego zbiorniczka:) Ale dziękuję za informację :mrgreen: (kiedyś się przydadzą) A model podałem dla przykładu, bo nie zamierzam go szybko "wyrzucić". :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Powoli będę chyba ruszał ku robocie, opracowaniu wszystkiego itp. :mrgreen: Może mi ktoś powiedzieć, jakich materiałów użyć? Skoro to będzie maleństwo, to "oryginalne" materiały (z planów) raczej sienie nadadzą... (a nad silnikiem jeszcze pomyślę ) A tak nawiasem: powie mi ktoś na PW jak przenieść z planów na deskę? (jeszcze nic nie budowałem, a nie mogę tego znaleźć :-( ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbr1 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ja z planów na deske przenosze za pomacą KALKI ,lub jak mam skseroway dany element dwa razy to go wycinam i odrysowywuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 A z wycinaniem to wiem:D Przepraszam za bład robiłem rzutki depronowe... O to chyba zastosuję to z kalką... Bardzo dziękuję A czym to wyciąć? (takie zadaję głupie pytania, ale w życiu nie robiłem czegoś co wymaga takiej precyzji w wycinaniu :mrgreen: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbr1 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Co wyciąć :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 No co się wycina? To będzie maleństwo więc zwykłą piłą będzie ciężko wyciąć... A tym bardziej żeberka... :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbr1 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Poczytaj winnych postach tam jest pokazane jak wyciąć żeberka http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=5079 tu masz pokazane jak wyćiąć żeberka robisz tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 No co się wycina? To będzie maleństwo więc zwykłą piłą będzie ciężko wyciąć... A tym bardziej żeberka... :shock: Skalpel, ewentualnie nożyk do tapet lub piłka włośnicowa. Do miękkiej balsy najlepiej skalpel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Nożyk do tapet posiadam, piły chyba nie, skalpel też nie... Przydało by się skalpel kupić To dzięki... To teraz, może ktoś kto się zna lepiej, powie mi, z czego można zrobić takiego małego akrobatę? Znaczy konkretnie mi powie... Bo jak mówiłem oryginalne materiały będę prawdopodobnie za ciężkie a to że balsa i sklejka to wiem... Z czego "profil", z czego żeberka :roll: (wszystko będzie pokryte lekkim oracoverem prawdopodobnie:) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekW Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zamiast kalki lepiej zastosować patent z acetonem. Kartkę z wydrukiem (laserowym) przykładamy do balsy (sklejki) i pocieramy tamponem nasączonym acetonem. Po podniesieniu kartki zostaje odbitka planów. Mniej pomyłek = większa dokładność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Laserowy, czyli na drukarce laserowej? I ten... Znalazłem plany Little Extry i powinny być dobre... Tylko będzie trzeba rozdzielić to na kartki a4 (jednak takiej strasznie małej wielkości nie może być, bo będzie jeszcze cięższa w wykonaniu i ciężka w opanowaniu prawdopodobnie:D) Jutro się wezmę za dzielenie tego na a4 Oczywiście relacje z budowy znam... Ale to potrwa za nim się wezmę za to... Ja mam tak zawsze... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekW Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Tak - wydruk na drukarce laserowej. Zresztą może na atramentowej też się da - nie wiem bo nie próbowałem, zawsze drukowałem na laserze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 A ten... zapomniałe spytać... Aceton skąd wziąć? (tak no, szybko, nie licząc sklepów z odczynnikami chemicznym) Tak szybko:) (bez uzyskiwania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zwykłe chemiczne (tam gdzie się farby kupuje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 To dzięki... Wszystko sobie jutro ładnie po drukuję... Plany mogę wrzucić jak ktoś chce... Chociaż łatwo je znaleźć I jeszcze ten silnik, zastanawiam się... A może coś większego wrzucić? 1cm? (musi być do 1cm, bo lubię maluszki:D) Albo 0,8? Już nie wiem. Jeszcze zobaczę ile będzie to ważyć po zrobieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 W przypadku laserowki mozna wziasc zelazkiem przez folie-papier, tez wszystko ladnie przechodzi. Przenosilem tak tez wzory płytek pcb do wytrawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.