darqo Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Sprawdź czy pakiet ma odpowiednią wydajność prądową , może być za słaby do silnika. napisz co to za motorek masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Motorek widać na zdjęciu (stokowy do Pioniera) Pakiet coś mizerny 12 C ten silnik bierze wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Silnik pioneera ciągnął mi max. 17A ze śmigłem 6,5x5. Polecam wykonać ustawienia typu akumulatora, bo objawy wyglądają na złe ustawienia lub rozładowany akumulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 W sklepie którym kupowałem było napisane że samolot wymaga akumulatora LiPo 1200-1500mAh 11.1v i taki posiadam, więc wydaje mi się że to powinno być ok, ale nie znam się za bardzo. Akumulator jest w 100% naładowany a co do ustawień mógłby ktoś coś więcej napisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 W sklepie którym kupowałem było napisane że samolot wymaga akumulatora LiPo 1200-1500mAh 11.1v i taki posiadam, więc wydaje mi się że to powinno być ok, ale nie znam się za bardzo. Akumulator jest w 100% naładowany a co do ustawień mógłby ktoś coś więcej napisać? oczywiście jest jeszcze 1 parametr max pobór prądu u ciebie jest 12c a silniik bierze 18A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Ehh.. czyli mam wymienić akumulator na taki który będzie miał (max pobór prądu) nie mniej niż te 18A ? Mogę wsadzić do tego samolotu pakiet o większej pojemności niż 1500 mAh ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Ja latam na 3s 2200 mAh 20 c regulator 30 A i lata bez problemu .Z dzioba trzeba wyciągnąć podkładki (obciążenie) jeżeli je masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Tak posiadam te podkładki wiec jeśli będzie trzeba to oczywiście je wyciągnę, Będzie to grało z regulatorem 20 A ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Co do środka ciężkości, to ja obecnie mam coś koło 75-80mm. (Pakiet 1300 w dziobie, bez podkładek) Model zaczął latać tak jak chcę. Wcześniej latał bardziej tak jak on chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Tak posiadam te podkładki wiec jeśli będzie trzeba to oczywiście je wyciągnę, Będzie to grało z regulatorem 20 A ? Będzie grało lecz może regulator nie wytrzymać miałem 18 A i się spalił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 W moim sklepie modelarskim jedyny pakiet 11.1v jaki był to 2200mAh 30c wiec go kupiłem silnik teraz pracuje o niebo lepiej nie zwalnia i tamte 100% mocy chowa sie do tego co jest teraz Co do środka ciężkości, to ja obecnie mam coś koło 75-80mm. (Pakiet 1300 w dziobie, bez podkładek) Model zaczął latać tak jak chcę. Wcześniej latał bardziej tak jak on chciał. Wczoraj latałem na 63mm, dziś zrobię coś ok.75-80mm i sprawdzę jak lepiej Mimo że wiatr wieje lekko (prawie wcale) modelem jest bardzo ciężko sterować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Ciężko sterować? zawsze pisz dokładnie co się dzieje a będzie łatwiej pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Chodzi mi o to, że on lata tam gdzie chce, a nie tam gdzie ja chcę, noszony przez wiatr (którego nie ma) ale namieszałem ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macowca Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Co do środka ciężkości, to ja obecnie mam coś koło 75-80mm. (Pakiet 1300 w dziobie, bez podkładek) Model zaczął latać tak jak chcę. Wcześniej latał bardziej tak jak on chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Chodzi mi o to, że on lata tam gdzie chce, a nie tam gdzie ja chcę, noszony przez wiatr (którego nie ma) ale namieszałem ;d Sprawdź trymowanie model musi lecieć prosto lekkim opadaniem jak pompuje - sprawdzić środek ciężkości . Środek ciężkości dobry to trymuj sterem wysokości ,jak sam skręca trymuj sterem kierunku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 No ok, ale to wkońcu na ile mam ustawić środek ciężkości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Tak jak producent zaleca 63 mm od krawędzi natarcia czy to będzie 61 czy 65 to bez różnicy resztę koryguj trymerem wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Francka, jak trzeba korygować sterem wysokości, to znaczy, że SC jest źle ustawiony. Nisza - dobrze ustawiony SC jest wtedy, gdy model silnie rzucony z ręki (poziomo) bez silnika wyląduje ładnie, a ty nie będziesz musiał nic robić sterami (SW idealnie równo). Uważaj, potrzeba min 30m terenu. Jak ustawisz na mniej niż 60 mm to ci zaryje dziobem w ziemię. Aby go uratować będziesz musiał zaciągnąć SW - Tak jak pisze Francka - ale to nie jest ustawiony SC Bixler i klony mają punkt 0 stabilności w odległości 109mm od krawędzi natarcia. Sugerowany 63mm to 25% stabilności dla 90mm zostaje jeszcze 10% stabilności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Dziś byłem latać i po rzucie z ręki model po 5m spada dziobem w dół. Latam ok 5m nad ziemią i nie mogę się wyżej wzbić, bo model zaraz opada na ziemię, wiec przesunę środek ciężkości dalej niż 63mm i spróbuję jutro. Mam nadzieję, że to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Rzucasz model poziomo lub lekko w dół, nigdy do góry. Zawsze. Inaczej może ci od razu przeciągnąć (przy starcie na silniku) i się zwali. W rzucie bez silnika ma sobie polecieć i po 10m łagodnie wylądować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi