Marcellus66 Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam Trochę czasu juz minęło kiedy zacząłem budować ten model i chciałem wam pokazac efekty swojej pracy. Zostało zrobić jeszcze maske silnika i będe próbował go w locie. Troche zmieniłem tu i tam tzn dodałem półżebra, podwozie duralowe które moim zadniem dodaje mu lepszy wygląd. Oczywiście muszę podziekować mojemu koledze Tomkowi bez którego pewnie nic by z tego nie było, gdyż jest to mój pierwszy własnoręcznie zrobiony model. Przez te moje "tu i tam" gotowy do lotu waży równy 1kg. Ale po pomiarach na śmigle 9x6, pakiecie 3s 2200 i silniku RAY C3536/08 mam 1200 g ciągu. Powinien latać fajnie mam nadzieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcellus66 Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Bardzo serdecznie dziękuje Ed-owi. Poprostu coś wspaniałego zrobiłeś. Dla kogoś takiego jak ja poradnik który zrobiłes to istna skarbnica wiedzy. Super i model jest piekny pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 A ja wtrące swoje - serwa bym zabudował na koncu kadluba - przedłużył przód o 1 cm żeby skompensować cięzar serw - większe lotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcellus66 Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Model robiłem wg. planów. Zgadzam się z serwami bo z tego co zauważyłem to większość tego typu modeli ma serwa bezpośrednio przy sterach ogonowych. Może miałem szczeście ale SC wypada dokładnie w tym miejscu co przewidział projektant. No brakuje jakieś 3mm ale myśle że jak dorobie maskę silnika to SC przesunie się idealnie we właściwe miejsce. Nie jestem ekspertem może to wina ujęcia na zdjęciu ale lotki wydaja mi się całkiem ok. Nie docinalem końcówek skrzydła do lotek bo tak mi się bardziej podobało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 lotka jest fragmentem skrzydła możliwe ze SC się zmieni, zależy jak latasz na takich waskich lotkach 3D będzie cieżko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Na Twoim miejscu zrobił bym większe lotki, bo przy niskich prędkościach będą problemy ze sterownością... A jak nie chcesz to dotnij te końcówki, bo poobrywasz je przy transporcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 po prostu doklej listewkę balsową ja spływ lotki i będzie git jak pisali powyżej model będzie zwrotniejszy no i lota będzie wtedy równo z zakończeniem płata. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Witam Wybrałem ten model na swój pierwszy ponieważ bardziej podoba mi się od Wicherka nie zamierzam latać 3D tylko tak spokojnie narazie ćwiczyć latanie. Robię wersje Elektryczną ponieważ narazie mam apke od Lamy 4ch wiec na spalinke za mały zasięg trochę. jak ten model poleci mam założenie że biorę apke Hitec Optic 6. Więc planowane wyposażenie to : 4x Serwo TP SG 91R Metal Silnik - RAY C3536/08 Regulator + bec - HK 30A Pakiet - 3s 2200mah Odbiornik - Esky 4ch Śmigło 9x6 Takie wyposażenie da rade? z tego co czytałem to powinno być ok ale wole zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Nie obraź się ale ten model nie nadaje się jako pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Po pierwsze to jest dział "Modele spalinowe", ale pomijając to, trzeba Ci powiedzieć - odpuść sobie :!: Najpierw zbuduj tego "mniej podobającego się" Wicherka, albo coś z depronu. To, że Ty nie chcesz latać 3D, ale model może tego nie wiedzieć :wink: . mam apke od Lamy 4ch wiec na spalinke za mały zasięg trochę. Hehe, a kto Ci powiedział, że spaliniakami trzeba latać dalej niż elektrykami :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Koledzy źle się wyraziłem mam za sobą model RWD5 oraz ulotnione dwa TOTO-0 to mój pierwszy model z drewna próbowałem z wicherkiem i coś mi nie szedł a ten już ma złozony prawie kadłub więc zobacze jak polata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Ten model tylko w nazwie ma 3D. A prawdę mówią, to właśnie ten model był moim pierwszym. Budowałem go na morzu i ćwiczyłem na symulatorze. Po powrocie na ląd, ulotniłem go i lata do dzisiaj . Morze uczy pokory i wytrwałości i nie znosi sztampy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Właśnie czytałem że 3D to tylko nazwa a tak naprawde fun-fly już kadłub dzisiaj oszlifowałem teraz skrzydła i stateczniki fotki wrzuce moze niedługo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Fotki z mojej budowy : Narazie kadłub ponieważ skrzydła się kleją i nie ma na co patrzeć boje toczyłem 4 dni Edit : Skrzydła zrobiły się półokrągłe nie wiem czy klej ściągnął czy co ale niestety jutro robie od nowa ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Skrzydła robiłem nowe ale zabrakło listewek więc zanim przejechałem się do modelarskiego to zamocowałem do kadłuba Łoże i Podwozie Łoże zamocowałem po swojemu na śrubach więc jak wam się podoba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 a skrzydła nie da się naprostować? namocz wodą (popryskaj spryskiwaczem) i utrzymaj do wyschnięcia "prosto" powinno powrócić do normalnego kształtu :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Dziwnie wszyscy montujecie te podwozia. Ustalajcie je tak wyprzedzone, żeby przy lądowaniu wbijało się w kadłub, a nie się z niego wyłamywało... To jakaś normalnie plaga chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 W Sumie nie pomyślałem ale nigdy tego nie robiłem więc zacząłem od nowa ale teraz wyszło mi lepiej niż poprzednie :faja: Tzn oco chodzi z tym podwoziem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Chodzi o to, żeby golenie były wyprzedzone co najmniej 30°. Czyli łoże podwozia już w kadłubie niech ma taki kąt. Wtedy jest niemalże wieczne. A tak? Lekkie dupnięcie i wyłamany brzuch albo zerwane śruby, jeśli nylonowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Chodzi o to, żeby golenie były wyprzedzone co najmniej 30° OK a możesz uzasadnić dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.