Marcin Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Pytanie proste: czy jest jakiś sposób, by, wydrukowane plany na kartce za pomocą drukarki ATRAMENTOWEJ przenieść na balsę? Wiem, że laser przenosi się jakoś acetonem. A co z atramentem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Przyłóż kartkę nadrukiem do balsy i przejedź żelazkiem po kartce. Kilka razy. Ja tak robie ale kserowki. Z atramentem nie powinno być problemu. Wychodzi ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Dziękuję, spróbuję tak zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Na sklejce troszke gorzej wychodzi ale po dluższym trzymaniu żelazka jest ok. Daj znać jak Ci wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekb Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Ja drukuje na papierze samoprzylepnym / do ektykiet/ łatwiej rozmiesci na balsie a i sklejka pod wpływem temperarury się nie wygina . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Myślę że można tez zrobić tak jak sie robi przy przenoszeniu wydruku na płytki drukowane czyli: folia termo transferowa W sklepach coraz częściej spotyka sie folię termo transferową. Metoda polega na wydrukowaniu projektu na foli i przeniesienia tego na laminat. Drukować należy na drukarce laserowej. Można wydrukować na innej drukarce i odbic to na ksero! Projekt należy wydrukować w "lustrzanym odbiciu", ponieważ podczas przenoszenia wszystko się odwraca. Każdy kawałek foli można przepuścić tylko raz przez drukarkę. Nie wiem czemu, ale za drugim razem toner juz tak dobrze nie pokrywa foli. Ja ze względów oszczędnościowych przycinam folie. Szerokość zostaje taka jak w A4, a dlugość zależnie od płytki. Pozwala to zaoszczędzić folię - z jednego arkuszu można wtedy wykonać kuilka płytek. Tak przygotowany projekt teraz przenosimy na laminat. Folię kladziemy na laminacie tak, aby toner był po stronie miedzi (stroną matową w kierunku miedzi), przykrywamy to papierem do pieczenia i przeprasowujemy żelazkiem. Tu nie należy się śpieszyć. Nalezy odprasować dokładnie. Szczególną uwagą należy zwrócić na brzegi płytki - tam najczęściej powstają "dziury". Teraz czekamy aż to wystygnie. Laminat można wlożyc jeszcze na kilka minut do lodówki. Teraz powoli ściągamy folię. Jak dobrze odbiliśmy, to cały wydruk powinien pozostać na laminacie, a folia powinna być całkowicie przezroczysta. Producent radzi po nagrzaniu docisnąć wszystko gumowym wałkiem. Ja odradzam. Folię się rozciąga, a wydruk rozmazuje. Po kilku próbach każdy dojdzie do wprawy. Teraz możemy przystąpić do trawienia. Wykonane ta metodą płytki nie ustępują jakością fabrycznym płytkom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Drukować należy na drukarce laserowej. Jak to ma sie do tego? czy jest jakiś sposób, by, wydrukowane plany na kartce za pomocą drukarki ATRAMENTOWEJ przenieść na balsę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Lub zrobić ksero. Więc można skserować sobie plany i nanieść a to nie jest aż taki problem. A zawsze jakieś rozwiązanie alternatywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Z drukarki atramentowej nie przeniesiesz..Zrob wydruk na atramentowej ale jako lustrzany i zrob ksero wydruku.Dopiero taka kserowke przeprasuj na balsie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Ja robie bardzo prostym sposobem,tak samo jak 40 lat temu,bezpośrednio z planów. Kładę balsę lub sklejkę,na to kalkę techniczną i na górę plany,przypinam szpilkami i rysuje po planach,wypisanym długopisem,do pomocy używam linijki i krzywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Pytanie zupelnie laickie . Trzeba robic lustrzany ? Przeciez mozna po wycieciu balse odwrocic ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Nie trzeba ale jesli mamy cala formatke i przenosimy komplet elementow to sa one zazwyczaj gesto upakowane i opisane. Jesli nie zrobisz lustra to potem stracisz mnostwo czasu odczytujac i dochodzac ktora czesc jest ktora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 I wszystko jasne Juz sie balem, ze nie dosc, ze na sloje trzeba uwazac - to jeszcze balsa ma przod i tyl. :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczurekoo7 Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Coś jest nie tak. Wydrukowałem i zkserowałem plany, gdy próbowałem przenieść je na balsę to tylko się powyginała Poprawiłem wszystko długopisem, ale nic nie dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Ja od kilku lat używam drukarek HP do przenoszenia rysunków elementów na balsę.Przezroczystą folię do bindowania sklejam w jeden arkusz 2x A4 (krótszymi bokami).W HP można ustawić max obszar wydruku na 355mm.Po wydrukowaniu na foli (najlepiej w trybie reprezentacyjnym) dociskam folię do balsy i załatwione.Drukarki kupowałem od kumpli za 15 zł .Jak się zepsuła to rzut do śmietnika i brałem następną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 ja wykozystuje technike od płytek drukownych biore papier KREDOWY i na nim drukuje na drukarce laserowej i pużniej żelaskiem na balsę. Czas grzania trzeba ustalić samemu. żelazko ustawiam na 3 kropki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 A jak jest z planami rysowanymi odręcznie(przeskalowanymi) Czy kalka techniczna(tak zwykła) odbije wzór na balsie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 odbije oczywiście, ale musisz pamiętać że balsa to nie to co sklejka, jest miękka i każde mocniejsze naciśnięcie może spowodować dziurę alb jakieś wgniecenie nie pożądane przez Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Dzięki! w Piątek zobaczę jak to wyjdzie. Dotrze do mnie drewno na szybowiec:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 14 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 do przenoszenia ręcznych rysunków można użyć ksera i papieru kredowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.