Omen Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Hej, jak załatwiłeś sprawę sterów wysokości i kierunku? Bo nie widać tego na zdjęciach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obsydian1000 Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Tak to wygląda W rurce popychacze połączone z serwomechanizmami zamontowanymi w kadłubie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omen Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Ładnie, czysto rozwiązane, podoba mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Wygląda jak prototyp polskiego bezałogowego samolotu szpiegowskiego bardzo fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obsydian1000 Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Niżej film z oblotu samolotu. Została jeszcze trochę roboty kosmetycznej- światła, (chyba jednak folia a nie farba) PS. Świetne parametry silnika dualsky 24-polowego I jeszcze jeden http://www.youtube.com/watch?v=pawAxaFj1OA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Gratuluje pięknego udanego oblotu !!! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obsydian1000 Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 dzięki Patryk Niedługo pokażę zdjęcia całkowicie ukończonego samolotu ,może dodam jeszcze jakiś film . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obsydian1000 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Witam Chcę zapytać czy mogę wsadzić nadajnik video blisko regulatora z tym że antena będzie wyprowadzona na zewnątrz(tak jak na załączonym obrazku) - nie będzie zakłóceń?, może tak być? Chciałbym rozmieścić elektronikę jak najkorzystniej . Jak macie jakieś sugestie to piszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 I jak projekt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obsydian1000 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Poprawiłem parę rzeczy . m.in: przednie zawieszenie, rura ogonowa wymieniona na lżejszą plecioną z włókna węglowego, zrobiłem też porządek z rozmieszczeniem elektroniki (a wogóle to przeprojektowałem trochę kadłub). Na razie mam sporo pracy ale pod koniec tygodnia wrzucę kilka nowych zdjęć po modyfikacjach Kombinuję też nad żyroskopem mechanicznym stabilizującym kamerę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obsydian1000 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Poprawiłem nieco kadłub samolotu. zdjęcia ze zmianami: -mocowanie silnika niżej niż poprzednio -trochę dłuższy kadłub -zmieniłem zawieszenie przednie -dodałem wentylator do chłodzenia nadajnika Av - światła pozycyjne, długie do lądowania i Serwo -w jednej wtyczce (na skrzydło) -powiększyłem trochę komory na akumulatory i zrobiłem trochę porządku z kablami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obsydian1000 Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 trochę modyfikacji : -zmiana obiektywu na regulowany z możliwością przybliżenia. -hamulec na przednim kole (zsynchronizowany z przepustnicą gazu)oczywiście koło amortyzowane. -trochę więcej kabli -gibal 3-osiowy I parę innych rzeczy Jutro może zrobię zdjęcia w pracowni całego samolotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Ten wentylator to niewiem czy przypadkiem przerost formy nad treścią, będziesz latał tym modelem czy nie? Bo jak do latania to wystarczy i lepszy będzie odpowiedni chwyt powietrza, ten wiatraczek raczej nie zassie powietrza w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obsydian1000 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Wiatrak powoduje że skoki temperatury podczas pracy i na wyłączonym nadajniku AV są zminimalizowane poza tym wentyluje on cały kadłub wzdłuż łącznie z regulatorem ,na końcu pod silnikiem jest ujście powietrza. Ogólnie radiator i wiatrak na nadajniku to rzecz obowiązkowa czytałem o tym. Chyba że ktoś lubi niestabilną pracę tego urządzenia bądź awarie. Zresztą wystarczy poszukać w necie jakiś pierwszy trochę lepry nadajnik i zaraz ukaże się razem z nim radiator i wiatrak. Co do latania samolot już oczywiście latał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Nie wiem co prawda jaki masz nadajnik AV, ale np. FOX-800 ledwie się grzeje bez radiatora, z radiatorem wystarczy mu delikatny powiew. Co do wiatraka - zgadzam się, że jakiś chwyt powietrza byłby dużo skuteczniejszym rozwiązaniem. Nadajnik nie powinien być umieszczony blisko ESC, ale widzę, że go chyba przeniosłeś na przód kadłuba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Takie wiatraczki montuje się by wyciągały gorące powietrze a nie nadmuchiwały zimne ... Po to są szczeliny w radiatorach, by wiatraczek wyciągając gorące powietrze tworzył cyrkulację w radiatorze i skutecznie go studził. Nadmuchiwanie powietrza z zewnątrz nie jest na tyle sprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 W srodku wyglada jak wnetrze jakiegos robota Odnosnie wentylatorka to tak jak koledzy pisali: lepiej wywal ten wentylator a z depronu lub innej pianki zainstaluj cos takiego: Bedzie to bardziej efektywna metoda niz taki wentylatorek. Np przy predkosci przelotowej 40 km/h i polu powierzchni wlotu np 3 x 6 cm (11m/s x 0.03 x 0.06 = 0.02 m3/s = 72m3/h) bedziesz mial przeplyw chladzacy ok 72 m3/h a zeby osiagnac taki wynik za pomoca wentylator komputerowego to musialbys zainstalowac taki wentylator: http://allegro.pl/aa...4039313092.html (63m3/h) To co zainstalowales daje taki sam przeplyw jakbys wycial w nosie otwor o srednicy 1.5cm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obsydian1000 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 ale co jak samolot stoi a nadajnik włączony ? o takiej kopułce myślałem i chyba taką faktycznie zmontuje, w locie na pewno ilość przepływającego powietrza wzrośnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Celna uwaga. Widzialem kiedys na ILA w Berlinie cos takiego: To jest LUNA. W przedniej czesci kadluba wystawiony radiator do chlodzenia elektroniki. Na ILA ten UAV byl zamocowany na maszcie jako demonstrator kamery - mial wlaczona elektronike I rzeczywiscie do dlugotrwalej pracy na ziemi zamocowany mial wentylatorek na tym radiatorze. O dokladnie tak: Wiec... Mozesz sam radiator wystawic na zewnatrz - konwekcja swobodna powinna dac sobie rade z jego chlodzeniem na ziemi - chyba nie bedziesz non stop na ziemi. W locie schlodzi sie sam no i te dodatkowe chwytaki powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebulator Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Ten wiatrak jest Ci naprawdę niepotrzebny. Nadajnik wideo musiałby na prawdę długo pracować żeby się przegrzać. Pomijam już to, że w platformie FPV dodatkowe zakłucacze nie są mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi