robertus Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Czy miejsce zamontowania płytki KK ma znaczenie? Ma być w SC, łączeniu ramion czy to nie ma znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aku Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Najlepiej zamontować ją w CG lub blisko, jednak w razie odchyleń jakby żyro coś źle działało tzn. za bardzo do tyłu lub do przodu model leciał przesuń kk2 przód/tył 1-3cm i będzie OK :-) Jakieś nowe fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sauberx009 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Temat upadł? ;( szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Budowa została jedynie odłożona. Mam wszystkie graty co miałbym z nimi zrobić? Na razie kończę tematy samolotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Robert jak tam postępy w budowie? Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Ano zmobilizowałeś mnie i ściągnąłem go ze strychu. Teraz nie wiem czy nie zrewidować swoich planów i nie zrobić klasycznego T-coptera pod Mobiusa Strona do liczenia T-copterów: http://tcoptercalculator.co.nf/ Wybrałem takie wymiary, zbuduję ramę jeszcze raz. Z duszą na ramieniu podniosłem Firmware do 1.6. Jakoś nie mogłem się za to zabrać, a okazało się całkiem proste i bezproblemowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ktoś doradzi ustawienia KK2.0 dla tricoptera, żeby się nie trząsł i żeby nie był nerwowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 T-copter trzęsie mi sie na boki. Jak to wytłumić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 jak tam Robercie miewa się T-copter? Nadal kurzy się na strychu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pa0l0 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 T-copter trzęsie mi sie na boki. Jak to wytłumić? Wyglądna na przestrzelone pid.Należy zmniejszyć wartości w ustawieniach pid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 A o pidach masz tutaj: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=5118 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Teorię czytałem, ale jakoś nie mogę tego przekuć w praktykę. Muszę odbudować kadłub bo mi się połamał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 A czy na płytce KK nie ma czasem tylko samego gain? Jeżeli tak to to jest po prostu P i masz je ustawione na za dużą wartość dla osi względem której się trzęsie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Wartości do skonfigurowania to PGain PLimit IGain ILimit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Jest przełom. W końcu zaczało się uspokajać. Dzięki cyrax_ojz za wskazówkę. Wklęję moję ustawienia na dzień dzisiejszy, żeby nie zgubić jak poprzednich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Nie wiem co jest wartością nastawy członu ale strzelam że gain a limit jest pewnie jakimś ograniczeniem sygnału. Ogólnie zasada ustawiania regulatora "online" jest taka że ustawiasz sobie "I" na 0, łapiesz kopterka w łapę i zaczynasz zwiększać wartość "P" wychylając kopterka i sprawdzając czy wraca do położenia pierwotnego. Robisz tak aż do momentu kiedy pojawią się oscylacje czyli coś co było na filmiku. Jeżeli znajdziesz już wartość "P" dla której kopter wpada w oscylację to mnożysz tą wartość razy 0.45 i wpisujesz wynik do sterowniczka. Kolejny człon to "I" tu zgodnie z zasadą dobierania nastaw metodą Zieglera-Nicholsa przydało by się zmierzyć jakoś okres oscylacji Pu i obliczyć wartość "I" ze wzoru: I = 1.2 * P / Pu. Pewnie będzie ciężko Ci to zmierzyć więc spróbuj to zrobić doświadczalnie. Pamiętaj jednak że jeżeli przyjmiesz wartość "I" za dużą to regulator stanie się niestabilny. Nie chce się wymądrzać bo nie znam się na sterownikach kopterów ale na moje oko to gain to wartość członu a limit to limit zatem limit jest prawdopodobnie swego rodzaju bezpiecznikiem czyli jego wartość powinna być trochę większa niż gain. A no i wszystko musisz wykonać osobno dla każdej osi. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Jakis postęp. W końcu mam kontrolę nad wszystkimi osiami. Nie jest jeszcze idealnie, ale bardzo się cieszę z wyników. Wciąż jestem początkujący w sterowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Robercie możesz zrobić jakieś zestawienie na chwilę obecną ile taki latający "patyczak" Cię wyszedł na chwilę obecną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Wszystko jak w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 A nie lepiej wieksze smigla 2-lopatowe skoro sie mieszcza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi