darkzlosnik Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 ostatnio zamówiłem kilka gratów z HK paczka trafiła na urząd celny dziś odebrałem pismo z urzędu celnego z taką zawartością moje pytanie jest następujące czy ten dokument jest coś w rodzaju faktury chodzi mi o to ze mam zapłacić wat i cło od kwoty 65$ + 32$= 97$ czy to już naliczony cło i wat jaki mam zapłacić od przesyłki dodam że paczka faktycznie kosztowała mnie 300$ mam podać im faktyczna wartość paczki i nie wiem czy podać im 97$ czy faktycznie 300$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj123 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 zapłac od kwoty faktury z HK, napisz im, że jedyny dokument, który masz to właśnie on Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Niektóre UC żadają dokumentu zapłaty z paypala,ale nie wszystkie.Zadzwoń najlepiej do Urzędu Celnego i zapytaj jakich chcą dokumentów.Jeśłi tylko faktury z HK to płacisz Vat od tego co masz na fakturze (czyli u Ciebie 97$) i po kłopocie.Gorzej jeśli zechcą mieć papiórki z paypala,zapłacisz od sumy którą faktycznie zapłaciłeś . zapłac od kwoty faktury z HK, napisz im, że jedyny dokument, który masz to właśnie on Nie radzę,myślisz,że tam pracują idioci? A niby jak zapłaciłęś?? Musisz mieć potwierdzenie wpłaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj123 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Poza tym wszelkie "kombinacje" z tym związane nie są deliktem kawalerskim, lecz najzwyklejszym oszustwem. Aż ręce opadają... nie wnikam w powyzsze ale wedle polskiego prawa nie musisz mieć dowowu zapłaty i możesz jako jedyny dokument mieć "fakturę" z HK. A to czy tam pracują idioci czy nie ma znaczenia- istotne sa regulacje prawne. Pisze tylko o prawie i obowiązkach uzrędu i podatnika nie chcę wchodzić w temat moralny tego zagadnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkzlosnik Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 tylko czy to na 100% faktura z HK? jeśli tak to z potwierdzenie wpłaty z Paypala zawsze mogę wydrukować im na kwotę 97$ raczej tego nie sprawdzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj123 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Mam inne pytanie. Jak długo trwa wysyłka od zamowienia w waszych przypadkach. Bo mi ostatnio nie schodzi poniżej 2tyg. Trochę mnie juz szlag trafia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkzlosnik Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Mam inne pytanie. Jak długo trwa wysyłka od zamowienia w waszych przypadkach. Bo mi ostatnio nie schodzi poniżej 2tyg. Trochę mnie juz szlag trafia wesz co około 3 tygodni chociasz ostatnio zamówiłem 3 paczki 1 dotarła okło 12 dni druga szła 17 dni a ta o której jest ten post idzie od 22 wrzesnia i jeszcze trafiła na cło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 tylko czy to na 100% faktura z HK? jeśli tak to z potwierdzenie wpłaty z Paypala zawsze mogę wydrukować im na kwotę 97$ raczej tego nie sprawdzą I tu kiedyś możesz się zdziwić - bo akurat mogą i to podpada pod KK - są inne rozwiązania - myśleć PODCZAS zakupu - po co są bonusy i możliwość ich zakupu ??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj123 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 wesz co około 3 tygodni chociasz ostatnio zamówiłem 3 paczki 1 dotarła okło 12 dni druga szła 17 dni a ta o której jest ten post idzie od 22 wrzesnia i jeszcze trafiła na cło nie chodzi mi o dotarcie tylko o wysyłkę od zamówienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkzlosnik Opublikowano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 około tygodnia zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 ostatnio zamówiłem kilka gratów z HK paczka trafiła na urząd celny dziś odebrałem pismo z urzędu celnego z taką zawartością moje pytanie jest następujące czy ten dokument jest coś w rodzaju faktury chodzi mi o to ze mam zapłacić wat i cło od kwoty 65$ + 32$= 97$ czy to już naliczony cło i wat jaki mam zapłacić od przesyłki dodam że paczka faktycznie kosztowała mnie 300$ mam podać im faktyczna wartość paczki i nie wiem czy podać im 97$ czy faktycznie 300$ Ja tylko tak w kwestii formalnej. Dostałeś pismo z urzędu celnego z takim dokumentem ? Jakoś nigdy Hobbyking (wcześniej inaczej się nazywali), ale nigdy nie wkładali żadnych, ale to żadnych papierków do paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Jak dostałeś pismo z naszego urzędu celnego to zapłacisz od kwoty jaka przelałeś z paypala, czyli koszt części plus przesyłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Dlatego podaję 100%ceny. Jak UC mnie ścignie to nie będę musiał ściemniać, a tylko czekać jak w kasie zabraknie kasy i będzie się ostro tłumaczyć z karami włącznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Różnie to bywa...spodziewając się paczki z Chin dostałem tel.od miłej pani z celnego z zapytaniem co konkretnie znajduje się w paczce . Po krótkiej rozmowie pani poinformowała mnie iż będę musiał zapłacić vat od kwoty zdeklarowanej na fakturze którą wystawili w sklepie w chinach na co oczywiście bezproblemowo przystałem ... Sklep automatycznie ( byłem przygotowany na 100% wartości) zaniżył sporo kwotę wartości przesyłki co akurat spowodowało iż koszty wzrosły minimalnie.Nikt nie żądał screna z paypala czy innego dokumentu potwierdzającego ile zapłaciłem faktycznie. I wcale nie czuję się winny iż oszukałem państwo czy kombinowałem jak uniknąć opłat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Może nie zauważyliście przy robieniu zamówieniu w HK, ale domyślnie jest wybrana opcja 30% wartości do drukowania faktury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Akurat ja nie zamawiałem z HK, a z innego modelarskiego sklepu i tam nic takiego nie widziałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Panowie bardzo proszę o pomoc ... dostałem takie pismo i co konkretnie ja mam im wysłać. Żadnej faktury przecież nie mam a z PayPala nie mogę pobrać płatności Zamówienie mam ściągnąć z HK ale jest w języku angielskim czy ja ma to iść tłumaczyć tak jak piszą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi