MareX Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Hm.... A gdyby tak zrobić taśmowo kilka takich drewnianych tłumików i eksploatować je po kolei do naturalnego kresu ich żywota? Skoro już sklejony, dopasowany i prawie jak z metalu, to dlaczego by nie spróbować? Chociażby tak dla ciekawości.....Ile by wytrzymał i czy , np. nie było by o wiele bardziej cicho? A może powstałby rezonans, jak w tej basetli? I to dopiero było by TO!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Matejko Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Przy tak cienkich przekrojach i nietypowych materiałach najlepiej sprawdza się metoda spawania laserem. Jej zaletą jest mała emisja ciepła w czasie spawania i precyzyjne nakładanie spoiwa. Niestety ma istotną wadę, cenę. Jednak jak ktoś ma dostęp to polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 a moze drukowanie w metalu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Dzięki Panowie za podpowiedzi, myślę, że to będzie spawane. Dłubania powoli ciąg dalszy. Reflektory lądowania, jeszcze bez żarówek (przynajmniej ich imitacji). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Tak sobie dłubię od czasu do czasu , nie jest to jeszcze na gotowo. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Andrzeju, jaka to średnica tych rastrów/odbłyśników? Bo na oko wyglądają jakby w ich miejsce możnabyło wstawić kolimatory z diodą PowerLED a tym samym zrobić w pełni działające oświetlenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Odbłyśniki mają średnicę 17mm. Nie planowałem funkcjonującego oświetlenia, nie prowadziłem nawet okablowania. Na tym etapie budowy jest to jeszcze do zrobienia (trochę by trzeba było konstrukcję "popruć"). Ale czy mi się będzie chciało . Ponadto też ciężar dochodzi, kable, sterownik oświetlenia itd. Ale dzięki za podpowiedź . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Drobiazgi, ale też trzeba je zrobić. Pokrywy serw lotek, sklejka 0,8mm + tkanina szklana 80g/m2. I jeszcze coś, ramka kabiny zrobiona była z balsy oblaminowanej tkaniną. Przemyślałem i robię formę na ramkę, może przyda się później . Na początek szpachlówka i podkład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Witam Tłumik "się" robi, a foremka na ramę kabiny "się" już zrobiła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Jędrek wyważ wstępnie model bo gdybyś musiał dokładać ołowiu na przód to prościej pospawać taki tłumik z cienkiej blaszki stalowej.Stalowy tłumik typu puszka do 26 cm benzyny waży 150 g.Blaszka 0.7 mm tzw. głęboko tłoczna (krzemowa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dzięki Jan za podpowiedź, ale mój będzie z duramelinium. Co do wyważenia modelu, jak będę miał już wszystko, włącznie z tłumikiem, będę wstępnie sprawdzał wyważenie. Mam możliwość przeniesienia serw steru wysokości i kierunku do tyłu i pewnie bez tego się nie obejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Foremka z lekka usztywniona sezonuje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Dłubania ciąg dalszy. Kabinę trzeba jakoś otwierać, to dorobiłem klamkę. Nie daje mi spokoju zawieszenie klap, były przerobione na obrotowe, ale przemyślałem i robię jak pierwotnie, ale na łożyskach kulkowych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Trzymam kciuki. Jeśli zrobisz dwa popychacze to będzie działało, na jednym będzie się zacinało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Czekam na razie na śrubki do przykręcenia łożysk w zawieszeniach klap, ale podłubałem z ramką kabiny . Po nawoskowaniu foremki wylaminowałem obcięcie naddatków po utwardzeniu gotowy laminacik i przymiarka do kadłuba 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Usztywnienie ramki z balsy 2mm i wklejone mocowania pod zawiasy. Robota tylko częściowo zrobiona. Chwilowo będzie mała przerwa w relacji bo jestem z deka poobijany i muszę dojść do siebie. Jednemu z#%^*&u palantowi bardzo śpieszyło się na drodze i zaparkował mi w kufrze auta. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zdrówka, Jędrek, zdrówka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Również zdrówka i powrotu do kondycji,kabinka super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Dzięki Koledzy, nie jest źle. Będę żył . Uzupełniłem ramkę balsą, z grubsza przeszlifowałem i nie mogłem odmówić sobie złożenia z wytłoczką. Pasuje idealnie . Teraz tylko dopieścić, pomalować i skleić w całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Ja sobie tak po cichu obserwuję, ale to naprawdę fantastyczna robota Andrzeju ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi