Karol.M Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Bardzo fajny projekt, ale mam jedną małą uwagę. Jeżeli już robisz amortyzację tylnej narty to pomyśl, żeby cały mechanizm odwrócić o 180st. Tak, żeby wahacz był "wleczony", tak jak w motocyklu, wtedy zawieszenie będzie miało szansę prawidłowo działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajto87 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzięki za wskazówkę, wahacz zrobię wleczony. Dzisiaj odebrałem wycięte elementy i od razu zabrałem sie do sklejania Sklejało się baardzo przyjemnie, wszystko pasowało i praktycznie nie używałem noża a papier ścierny sporadycznie. Na początku miałem ambitny plan aby wszystkie zwęglone powierzchnie klejenia przeszlifować ale po próbach stwierdziłem że prawie ten sam efekt daje "wytarcie" krawędzi zwykła szmatką ... W zasadzie jest już prawie wszystko, zostaje mi tylko znaleźć coś co nada się na płaskownik do przednich nart ale tu mam problem bo aluminiowy płaskownik który odkopałem w brico ważył 250 gram co jest masakrycznie dużo..... Myślałem o płaskowniku węglowym albo o zwykłych listewkach ale ani jednego ani drugiego nie wygnę pod kątem 90 stopni bez użycia drastycznych metod. Pomożecie ? Później zostaje tylko posklejać przód, polakierować wszystko co się da i wsadzić elektronikę Górną klapke wzmocniłem listewką sosnową wzdłuż łączenia Narty zostawiam na sam koniec ponieważ będą wyjątkowo bardzo przekombinowane.... Sami zobaczycie Zdjęcia z dedykacją dla kazikfer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol.M Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Już nie mogę się doczekać efektu końcowego Jeśli chodzi o ramię dla przednich nart to pierwsze co przyszło mi na myśl http://www.taniutko.pl/5253-5558-thickbox/pello-fotel.jpg moja babcia ma taki fotel, jest zrobiony ze sklejki giętej na mokro i bardzo fajnie sprężynuje. Możesz zrobić w ten sam sposób, wycinasz odpowiednią ilość pasów cienkiej sklejki lotniczej np. 0,8mm, każdy z nich zaginasz na mokro na szablonie i zostawiasz aż wyschną. Następnie gdy już utrzymują pożądany kształt, sklejasz je ze sobą dociskając do szablonu i gotowe. Jeśli będą zbyt wiotkie to doklejasz jeszcze jeden pas, albo i więcej w zależności od potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Marek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam Powiem szczeże Michale że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony :) Twoją konstrukcją, ilością pracy kturą włożyłeś w projekt i realizacje, obyś dotrwał do końca i aby projekt spełniał Twoje oczekiwania. Ale z tego co widać( zaangażowanie,wyobraźnia i to COŚ co każdy modelarz powinien mieć-a to od razu widać) z ukończeniem modelu nie będziesz miał problemów. Choć ja nie jestem przekonany do tych ślizgów (wolę rozwijać te nasze AirBoat-y bo są dla nas bardziej uniwersalne) ale konstrukcyjnie temat rozwiązałeś na-- MEDAL Do tak zaawansowanego technologicznie modelu ja bym (na te płozy) tylko brał pod uwagę PA-7 albo elektron. Na koniec mam pytanie; gdzie te puzzle wycinałeś kto robił program no i ile to kosztowało-jeśli możesz powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Hehe dzieki za foty, czekam na opis pelnej elektroniki a szczegolnie silnik ,regiel i smiglo? bedzie wsteczny na samochodowym reglu? bedzie FPV? Ale powiem szczerze ze ......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajto87 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dziękuje Jutro wykonam próby ze sklejką, jeśli mi się nie uda pobawię się w ażurowanie płaskownika aluminiowego (postaram się zejść z wagą do 150-200 gram) Puzzle wycinałem w pobliskiej firmie "Policom" w Rawiczu, która zajmuje się reklamami a laser używa głównie do wycinania literek z plexy Za wycięcie wszystkiego zapłaciłem 40 zł Silnik emax 2215/09 ze śmigłem 10x5 z poprzedniego ślizgacza, regiel raczej jednokierunkowy - dualsky Lite 45 A, ponieważ już same narty raczej nie pozwolą na jazdę do tyłu a śmigło będzie miało obniżoną sprawność kręcąc się w drugą stronę. Fpv przede wszystkim -kamera 600TVL Sony i nadajnik fox 700+ pakiet 3S 1000 mAh już niecierpliwie czekają serwo skrętu Hitec hs-311 serwa kamery- 2x tower pro sg-90 pakiety 4x dualsky 3S 2200 mAh odbiornik Hitec Optima 9 do tego oświetlenie- dwie lampy led o łącznej mocy ~ 10 W + drugi pakiet 3s 1000 mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 to ile to kg ciagu? doradzisz w moim watku co do silnika ? widze ze wiedza jest i praktyka tez :] watek Patyczak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajto87 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 W teorii 1140g ciągu przy śmigle 10x5 Z płaskownikiem muszę się jeszcze trochę pomęczyć, z prób gięcia sklejki za dużo mi nie wyszło.... Za to zrobiłem pan tilta do kamery, aby chociaż odrobinę zmniejszyć opory tarcia wkleiłem dwa łożyska kulkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Mam pytaniie co za program cad uzywasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajto87 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ślizgacza narysowałem w Autocadzie ale używam również Solidworksa Pierwsza przymiarka Na zdjęciach kompletne wyposażenie z 4rema pakietami 2200 mAh 3S i jednym 1000mAh 2S, co powiecie na wagę ? Brakuje tylko płóz i płaskowników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Fajny modelik i projekt .Zebym ja umial rysowac.Zatępy jestem albo zastary na nauke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dlaczego robisz ślizgacz jeżdżący do tyłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajto87 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Oj, racja- błąd w planach zrobiłem :C ... Trudno, teraz to już zostawię tak jak jest Chciałem zrobić coś odmiennego, oryginalnego, coś czego nie ma. Po narysowaniu spodobało mi się - wiec robię Za to już powoli ( w cadzie) powstaje kolejny ślizgacz który będzie baardzo podobny a wręcz identyczny jak ten: ale to już projekt do zrealizowania na kolejną zimę bo na lato mam jeszcze bardziej nietypowy pomysł- taka tam zapowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 tylko nie mów że ktorys z tych https://www.google.p...iw=1024&bih=601 zrobilem taki ale byl problem z wiatrem i odpowiednim terenem do jazdy, ostatecznie troche zabawy na parkingu castoramy w luzniejszy dzien i do wora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 kolejny dobry projekt padl lub nie wiadomo co sie z nim dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi