Nifir Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 hej, zastanawiam się nad zakupem miniszlifierki do precyzyjnych prac: wiercenie, szlifowanie, frezowanie. W pracy miałem do czynienia z kilkoma Dremelami, aczkolwiek wiele osób polecało mi zainteresować się proxxonem zamiast dremelem. Poza tym w dremelu bardzo nie podoba mi się stojak, a to dla mnie bardzo ważny element zestawu. Co możecie polecić? Jaki produkt Proxxona odpowiada klasą Dremelowi 4000? Czytałem kilka tematów tego typu na forum, ale nie chciałem odgrzebywać tytułów z przed 2 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Dremel nie ma sobie równych, ale to tylko moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Mam oba - zdecydowanie polecam Proxxona IB/E. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Kiedy narzędzia Proxxona były w sprzedaży to o Dremelu nikt jeszcze nie słyszał....Ja wybrałem tradycję i jestem zadowolony. Choć generalnie dyskusja z gatunku tych o wyższości świąt wielkiej nocy nad gwiazdką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 mam dremelka szlifierka i proxona wiertatke oba super i przydatne. A co najważniejsze bardzo dokładne (precyzyjne) narzędzia. Pomyśl jakiej mocy potrzebne tobie narzędzie bo i tak dremelka nie wykorzystuje w max mocy. Raczej w połowie oblotów. Łatwo kadłub w ułamek sek na wylot przedziurawić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 I sposób zasilania. Aku czy na kabelku. Ja wybrałem Dremela 3000. Opcja z aku nie wchodziła w rachubę bo nie chciałem biegać z ladowarka i irytowac sie że podczas pracy bat padnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Kiedy narzędzia Proxxona były w sprzedaży to o Dremelu nikt jeszcze nie słyszał....Ja wybrałem tradycję i jestem zadowolony. Choć generalnie dyskusja z gatunku tych o wyższości świąt wielkiej nocy nad gwiazdką... Dokładnie ! Obydwaj producenci mają w ofercie bardzo dobre urządzenia i żadna inna "hipermarketowa" opcja nie umywa się do nich. Ja w sumie zakupiłem Dremela pomimo tego, że przymiarki robiłem pod Proxxona, ale tylko dlatego że trafiła mi się okazja zakupu rozszerzonego zestawu z wężem giętkim za naprawdę nieduże pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Mam proxxona Już jeden egzemplarz wymęczyłem przez jakieś 15 lat - pracuję nim na co dzień jest katowany na maxa / jubilerstwo/ spisuje się znakomicie-dobry kontakt z serwisem-wiele podzespolów - przystawek/ osprzęt/ do dokupienia -polecam uniwersalny uchwyt do wierteł od "tyciu-tyciu" =do 4mm. W zapasie mam ten "hipermarketowy" jeszcze nie testowany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Miałem dremel 4000, niestety spadł mi ze stołu i uszkodzeniu uległo łożysko które zaczęło głośno buczeć jak w tanich szlifierkach (miałem wkręconą końcówkę szlifującą która zadziałała jak dźwignia), sprzedałem i kupiłem proxxona IB/E jako, że posiadam tej firmy wszystkie narzędzia precyzyjne. W moim odczuciu w zasadzie nie ma co porównywać, IB/E w ręku wydaje się dużo solidniejszy, mocniejszy (alu obudowa przy głowicy) przy szlifowaniu urządzenie jest bardzo precyzyjne i jako, że nieco mniejsze i lżejsze lepiej nadaje sie do prac precyzyjnych/modelarskich. IB/E pracuje ciszej od dremela 4000 tak, że nawet żona się nie czepiała. Wyważenie IB/E i brak jakichkolwiek wibracji w połączeniu z cicha pracą daje duży komfort pracy. Dremel 4000 poleciłbym do prac nieco cięższych jak szlifowanie fug, płytek, naprawa zderzaków, cięcie metalu Proxxon IB/E polecam do prac precyzyjnych dużo lepiej sprawdza się do naszych zastosowań modelarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z.x Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Hej, podłączę się. W czym różnica pomiędzy tymi trzema: PROXXON IB/E przemysłowa wiertarko-frezarka PROXXON Zestaw modelarsko-grawerski MICROMOT 50/E PROXXON FBS/E frezarko-wiertarka Nobo IB/E najdroższa... A jakoś nie mogę dopatrzeć się różnic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wrzuć nazwy w Google i spójrz na dane techniczne-waga, moc, wymiary, napięcie zasilania. Od razu zauważysz różnice (wyglądy zewnętrzne też są różne, Tylko kolory te same). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z.x Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wrzuć nazwy w Google i spójrz na dane techniczne-waga, moc, wymiary, napięcie zasilania. Od razu zauważysz różnice (wyglądy zewnętrzne też są różne, Tylko kolory te same). OK, przepraszam, źle pytanie zadałem. Myślałem, że będą jakieś większe różnice, chociażby w wytrzymałości jako takiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nifir Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Dobrze, a jak wygląda sprawa ze stojakiem do takiego Proxxona IB/E? Dremel dla 4000 się nie popisał, a Proxxon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi