Nifir Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 hej, zastanawiam się nad zakupem miniszlifierki do precyzyjnych prac: wiercenie, szlifowanie, frezowanie. W pracy miałem do czynienia z kilkoma Dremelami, aczkolwiek wiele osób polecało mi zainteresować się proxxonem zamiast dremelem. Poza tym w dremelu bardzo nie podoba mi się stojak, a to dla mnie bardzo ważny element zestawu. Co możecie polecić? Jaki produkt Proxxona odpowiada klasą Dremelowi 4000? Czytałem kilka tematów tego typu na forum, ale nie chciałem odgrzebywać tytułów z przed 2 lat.
Zefirek Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 Dremel nie ma sobie równych, ale to tylko moje zdanie
kojani Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 Mam oba - zdecydowanie polecam Proxxona IB/E.
Paweł Prauss Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 Kiedy narzędzia Proxxona były w sprzedaży to o Dremelu nikt jeszcze nie słyszał....Ja wybrałem tradycję i jestem zadowolony. Choć generalnie dyskusja z gatunku tych o wyższości świąt wielkiej nocy nad gwiazdką...
young Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 mam dremelka szlifierka i proxona wiertatke oba super i przydatne. A co najważniejsze bardzo dokładne (precyzyjne) narzędzia. Pomyśl jakiej mocy potrzebne tobie narzędzie bo i tak dremelka nie wykorzystuje w max mocy. Raczej w połowie oblotów. Łatwo kadłub w ułamek sek na wylot przedziurawić!
Marcin K. Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 I sposób zasilania. Aku czy na kabelku. Ja wybrałem Dremela 3000. Opcja z aku nie wchodziła w rachubę bo nie chciałem biegać z ladowarka i irytowac sie że podczas pracy bat padnie.
Mars_2000 Opublikowano 27 Października 2013 Opublikowano 27 Października 2013 Kiedy narzędzia Proxxona były w sprzedaży to o Dremelu nikt jeszcze nie słyszał....Ja wybrałem tradycję i jestem zadowolony. Choć generalnie dyskusja z gatunku tych o wyższości świąt wielkiej nocy nad gwiazdką... Dokładnie ! Obydwaj producenci mają w ofercie bardzo dobre urządzenia i żadna inna "hipermarketowa" opcja nie umywa się do nich. Ja w sumie zakupiłem Dremela pomimo tego, że przymiarki robiłem pod Proxxona, ale tylko dlatego że trafiła mi się okazja zakupu rozszerzonego zestawu z wężem giętkim za naprawdę nieduże pieniądze.
janegab Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 Mam proxxona Już jeden egzemplarz wymęczyłem przez jakieś 15 lat - pracuję nim na co dzień jest katowany na maxa / jubilerstwo/ spisuje się znakomicie-dobry kontakt z serwisem-wiele podzespolów - przystawek/ osprzęt/ do dokupienia -polecam uniwersalny uchwyt do wierteł od "tyciu-tyciu" =do 4mm. W zapasie mam ten "hipermarketowy" jeszcze nie testowany...
DJDIT Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Miałem dremel 4000, niestety spadł mi ze stołu i uszkodzeniu uległo łożysko które zaczęło głośno buczeć jak w tanich szlifierkach (miałem wkręconą końcówkę szlifującą która zadziałała jak dźwignia), sprzedałem i kupiłem proxxona IB/E jako, że posiadam tej firmy wszystkie narzędzia precyzyjne. W moim odczuciu w zasadzie nie ma co porównywać, IB/E w ręku wydaje się dużo solidniejszy, mocniejszy (alu obudowa przy głowicy) przy szlifowaniu urządzenie jest bardzo precyzyjne i jako, że nieco mniejsze i lżejsze lepiej nadaje sie do prac precyzyjnych/modelarskich. IB/E pracuje ciszej od dremela 4000 tak, że nawet żona się nie czepiała. Wyważenie IB/E i brak jakichkolwiek wibracji w połączeniu z cicha pracą daje duży komfort pracy. Dremel 4000 poleciłbym do prac nieco cięższych jak szlifowanie fug, płytek, naprawa zderzaków, cięcie metalu Proxxon IB/E polecam do prac precyzyjnych dużo lepiej sprawdza się do naszych zastosowań modelarskich
Gość z.x Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Hej, podłączę się. W czym różnica pomiędzy tymi trzema: PROXXON IB/E przemysłowa wiertarko-frezarka PROXXON Zestaw modelarsko-grawerski MICROMOT 50/E PROXXON FBS/E frezarko-wiertarka Nobo IB/E najdroższa... A jakoś nie mogę dopatrzeć się różnic.
bubu2 Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Wrzuć nazwy w Google i spójrz na dane techniczne-waga, moc, wymiary, napięcie zasilania. Od razu zauważysz różnice (wyglądy zewnętrzne też są różne, Tylko kolory te same).
Gość z.x Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Wrzuć nazwy w Google i spójrz na dane techniczne-waga, moc, wymiary, napięcie zasilania. Od razu zauważysz różnice (wyglądy zewnętrzne też są różne, Tylko kolory te same). OK, przepraszam, źle pytanie zadałem. Myślałem, że będą jakieś większe różnice, chociażby w wytrzymałości jako takiej.
Nifir Opublikowano 29 Października 2013 Autor Opublikowano 29 Października 2013 Dobrze, a jak wygląda sprawa ze stojakiem do takiego Proxxona IB/E? Dremel dla 4000 się nie popisał, a Proxxon?
Rekomendowane odpowiedzi