polpakpol Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Mam nadzieję do lotu uzyskać poniżej 5 kg. - 90g/dm2 - nie mam pojęcia, dużo to czy nie? Popatrz inne modele podobnej skali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Dla modelu akrobacyjnego na nie nośnym profilu dwuwypukłym, obciążenie 90g/dm2 to raczej dużo. Na pewno poleci ale będzie szybki i wymagający skupienia przy podejściu do lądowania. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Moim zdaniem to raczej może być "cegła" Ale policz tym programem, dowiesz się wszystkiego: http://www.piotrp.de/MIX/sp.htm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 No powiem że lekko nie jest. U mnie przy 1800 mm rozp. wychodzi 2136g http://pfmrc.eu/index.php?/topic/5780-katana-x-lite-2m-katana-18-adw-saito125/page-22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jako że spodobał mi się " Projekt Taniość " to postanowiłem też takiego Cap-a wystrugać. Rozpiętość 2m, waga tego co na fotce 2630g, zamierzona waga do lotu 6,2kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Piotr, tym programem wyliczę środek ciężkości. Sławek, już się bałem, że podałeś masę do lotu Z Twoimi projektami nie chcę się równać. Mirek, czym kryłeś skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Skrzydła wycięte są z twardego styropianu takiego pod wylewkę, oklejone papierem pakowym na wikol a na to taśma pakowa kolorowa. Na cały model wyszły 2 rolki taśmy po 4,20 zł./szt. Proponuję na koniec podliczyć koszty budowy naszych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Fajnie Ci wyszło. Moje poszycie to 12 zł/m2, a poszło ze 2m. Wydaje się do tego cięższe. Skrzydła dostały fornir topolowy 0.8mm. Wszystkiego 2 arkusze po 25zł. Wlałbym nie stać na linii lotu. Są mega pancerne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Twoja robota też mi się podoba, do zrobienia mojego CAP-a zachęcił mnie właśnie ten temat i Twoja relacja z budowy. Ogólnie bardzo podoba mi się budowa modeli od podstaw, bez ułatwień typu laser,CNC, tartaki i kity. Modelarzy "rzemieślników" jest coraz mniej, ale też nie każdy model opłaca sie samemu budować, czasem uda się kupić gotowca za cenę materiałów ale ja mam większą satysfakcję latając modelem który sam zbudowałem niż ARF-em do którego włożyłem silnik i elektronikę. Koniec pisania trzeba się zabrać za tworzenie kabiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Nie mam na nią żadnego pomysłu. Tzn, być może zrobię "krytą słomką", tak więc jak możesz podziel się informacjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Piotr, tym programem wyliczę środek ciężkości. Powierzchnię tez policzy, a później już mały krok do policzenia (dokładnego) obciążenia powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Powierzchnię policzyłem z trapezu. Wynik równie dokładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 "krycie strzechą" to niezły pomysł, ja wystrugałem ze styropianu i okleję niebieską taśmą pakową. Muszę poczekać pól godziny aż piana stwardnieje i będzie można nadmiar odciąć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi