TeBe Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Tak wygląda moje lotnisko :-) Wczoraj i dziś rano polatałem Pionierkiem, Dziś wieczorem zamierzam spiąć pośladki i zrobic oblot nr 2 Józka. Trzymajcie kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałczek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Fajne miejsce kurcze gdzie wy takie miejsca znajdujecie zazdroszczę ja tak nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Dziś oblatałem Józka w wersji 2, po przedłużeniu mordki. Lata genialnie, w każdym razie jak dla mnie. Wylatałem dwa pakiety, w ostatnim locie zaliczyłem kreta i złamałem kadłub, ale nicto. jestem zadowolony, będę dalej eksplorował to skrzydło :-) Chyba zrobię nowy kadłub bez podwozia, z płozą do lądowania., będę startował z ręki jak na filmie poniżej i lądował na brzuchu. PS. Patent z wyczepialnym skrzydłem na zatrzasku Graupnera jest znakomity. W przypadku kreta skrzydło wyczepia się i amortyzuje upadek bez szkody dla konstrukcji własnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Rewelacja, idzie jak po szynach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Po śmiechu na końcu sądzę, że banan z twarzy nie schodził Chyba zrobię nowy kadłub bez podwozia, z płozą do lądowania., będę startował z ręki jak na filmie poniżej i lądował na brzuchu. Nic, tylko byś budował Na razie zostaw ten kadłub co jest, jak go zmordujesz bardziej to wtedy zrób nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Mariusz, bo ja jestem bardziej konstruktor, niż pilot :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Tomasz- masz rację, ale to dobry zestaw cech, a w pilotażu się podciągniesz (ćwiczyć, ćwiczyć w kółko). Najlepsze jednak jest to, że w obu aspektach nigdy nie ma końca, więc można dalej i dalej- to jest powód, że to się nie znudzi. Masz potencjał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zauważyłem, że konstruktor , ja też to kocham. Tylko z czasu na to ostatnio mam mniej... Ćwicz latanie, bo naprawdę warto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zdejmij koła z Józka i obklej brzuch taśma pakową, aby miał na czym się ślizgać. To wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Bez kółek, taśma pakowa na brzuch i natarcia skrzydeł, prop saver i lądować w wysokiej trawie. Bezpieczniejszej metody nie ma, a przynajmniej ja nie znam, trawa ładnie amortyzuje nawet duże modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Czas na naprawę i przeróbki: Co mnie cieszy, to fakt, że skrzydło znosi moje ekscesy bez uszczerbku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ładny model, przemyślany, ładnie i poprawnie wykonany. Widać lata praktyki "Wyrwa" w kadłubie też niczego sobie na moje oko ciut za cienka ta ścianka... Do lotu i na wagę pewnie będzie OK ale przy kretowaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 No bo to jest kadłub od RWD13 od Marka Rokowskiego. Oryginał ważył 240g, a Józek waży 610g, więc kadłub jest "lekko" słabawy. Ale za 2h będzie po naprawie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jejciu, zrobiłeś już z niego całkiem sporego klocka w porównaniu z oryginałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 wlasnie... albo lekko albo ciezko, mieszanie lekkiego kadluba z ciezki skrzydlem na dluzsza mete nie moze sie bronic. Ja by proponowal zbudowac konstrukcyjne RWD13. Przewinalem kilka razy sam upadek, mozesz opowiedziec oczami pilota co sie stalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 To nie był ostatni lot. Przy tym lądowaniu z filmu prawdopodobnie kadłub lekko pekł i ogon nie był już w osi. Następny lot to ostry zakręt w prawo, bez możliwości skontrowania, zakres sterów się skończył i przywaliłem ostro w ziemię w prawym zakręcie. A to lądowanie z filmu to moja wina, na siłę chciałem wylądować przy nodze, zdjąłem obroty w ostrym zniżaniu i zabrakło miejsca do wyprowadzenia sterem wysokości :-) Edit: Odnalazłem na karcie fragment ostatniego lotu Józka. W 8 sekundzie widać, jak próbuję korygować zakręt lotkami (bo SK już nie działał), ale nic to już nie dało :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dokładna inspekcja na warsztacie ujawniła niestety dużo większy rozmiar zniszczeń. Po głębszym zastanowieniu, użyciu Dremelka, piłki i skalpela zostało tyle: Józek dostanie: - nowe dolne zamknięcie kadłuba - nowy ster wysokości - nowy kompletny statecznik pionowy Naprawa trochę potrwa, zapewne dopiero jutro pokażę Józka w wersji nr.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Nie lepiej wywalić ten styropian i zrobić konstrukcyjny kadłub ? no chyba ze to ma się stać dopiero w 4-5 wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Kadłub konstrukcyjny jest planowany od samego początku. Ale dopiero jak się nauczę latać i lądować w całości :-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 A no to teraz rozumiem model ewoluuje wraz z postępem w umiejętnościach pilota hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi