Skocz do zawartości

Pierwsza naprawa modelu z EPP - prośba o rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Całe to międlenie, naginanie i wyciąganie dziobu nie ma sensu. Zdecydowałem się na ostre cięcie :-)

13744107724_d0cc36b399_z.jpg

Teraz będę odbudowywał :-)

Opublikowano

To żeś przeciął ;-)

Ciekawy jestem co dalej biorąc pod uwagę Twoje kreatywne podejście :-)

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Opublikowano

Zaczynam od wręgi ze sklejki 3mm na kleju poliuretanowym. Musi stężeć, dalszy ciąg jutro :-)

13745278574_71184fb4aa_z.jpg

Od razu uprzedzam, że dziób będzie konstrukcyjny, ale elastyczny. Bo pilot nadal nie ma licencji ;-)

Opublikowano

Chyba sam kupię kilka sztuk jajecek na zaś ;-)

Opublikowano

No i dlaczego mnie nikt nie ostrzegł, że używając jako przekładki folii spożywczej, to ja w żaden ludzki sposób tej rury z EPP nie zdejmę???

Bardzo k.... śmieszne  :)

Opublikowano

No i dlaczego mnie nikt nie ostrzegł, że używając jako przekładki folii spożywczej, to ja w żaden ludzki sposób tej rury z EPP nie zdejmę???

Bardzo k.... śmieszne :)

No to będziesz miał ładnie otuloną puszkę farby :-D

Opublikowano

Może łatwiej byłoby wyciąć ten dziób z kawałka EPP choćby sklejonego z kilku warstw, niż tak kombinować.

Zresztą jak zostawisz to EPP 4 mm samo, to rozleci się to nawet bez  twardego lądowania. Może lepiej pozostawić tę puszkę tam gdzie jest? ;)

Opublikowano

Skleiłem na CA, nie mam czym rozkleić.

Ja mam przy sobie rozklejacz CA, jak będę u Ciebie to będziesz mógł przetestować jak chcesz :)

Opublikowano

Można debonderem próbować, ale to wystarczy nożykiem po spoinie z CA pojeździć i puści. Jak łoże skrzydeł się przy tym nieco zmasakruje, to potem skrzydła można np. papierem okleić, żeby w miarę ściśle w kadłub wchodziły.

I Darek ma świętą rację - jak już koniecznie chcesz mieć nowy przód, to lepiej go wyrzeźbić z "kanapki" z epp - a zamiast wręgi na łączeniu  (mieszanie elastycznego EPP ze sztywnym drewnem to kiepski pomysł) dać bagnety z prętów węglowych.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.