kaczma2 Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Mój połatany Pajperek po nieudanych próbach lotu w ubiegłym roku odbył wczoraj poprawny lot na łące. Na Prądach w okolicy dawnej oczyszczalni ścieków. Zdziwiłem się, po 8 min. marszu, że zielsko było skoszone. Lot nie był długi. Po problemach lipol nie był w pełni naładowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Panowie , piszę tutaj bo jak mam komuś oddać wole komuś z Bydgoszczy. Oddam książki- za darmo , czyszczę dom i mi to zbędne. ewentualnie wymienie na ksiązki z zakresu Ichtiologii, fizjologi zwierząt, botaniki. Mechanika Lotu modeli latających- J. Staszek Poradnik modelarza lotniczego- K. Łapiński Profile modeli Latających - W. Niestoj Godło i barwa w lotnictwie polski 1939-1945- Tomasz J Kowalski Lotnisko Toruńskie 1920-1945- Kazimierz Sławiński Pozdrawiam Michał Hoffa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Pierwszych trzech pozycji już nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Widzę, że tu już umarło .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Jeszcze żyje !!! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komarkus Opublikowano 27 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 A ja niedługo Was nawiedzę - tylko ok. 40 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Takie oto cudo wpadło w moje łapki !? Całe 5 cm3 - lekko zewnętrznie sfatygowany, ale właściwie nówka nie palona !!! Dźwięk zachwyci ucho każdego znawcy i miłośnika SAITO !!! ? Widok pracujących zaworów leje miód na serce Modelarzy - jestem zachwycony pomysłem Pana SAITO !! ????- szkoda wielka że już ich nie produkują....?? ( 1979 do 1985 a więc biały kruk) ? Próby i model do tak zacnej jednostki napędowej w przygotowaniu !@@? W sam raz do jakiegoś modelu "szmatolota" z okresu pionierskiego ⁰? Edytowane 27 Września 2020 przez kaszalu Dodano film 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 2 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 No i nadeszła ta wiekopomna chwila !!? Trzydziestoparoletni Open Rocker SAITO FA 30 został odpalony i przepracował swój pierwszy zbiornik paliwa !! Chodzi pięknie jak na takiego staruszka i jeszcze niejeden lot w odpowiednio klimatycznym sprzęcie wykona - i ten dźwięk rasowego lotniczego silnika !!! ??? Mała relacja poniżej ! MOV_0028.mp4 MOV_0029.mp4 1 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WALDENGERD Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Hejka Endriu - odżyłeś - zakamuflowany z tyłu domku na działce i dajesz sobie w żyłę "działkę spaliny" - fajny, stary, ale jary ? , a ten dźwięk .......? serducho raduje .... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 11 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Popołudnie na lotnisku fordońskim. Na dużym ekranie ładnie widać. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 11 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) I jeszcze kilka moich fotek z tego dnia... ? Mikromodele też przeszły same siebie, i chociaż na filmach akurat tego nie widać, ale po regulacji wykonały długie loty aż do linii lasu za drogą po drugiej stronie lotniska !! ? To potwierdza teorię, że małe też jest sprawne i piękne !!! ? VID-20201011-WA0002.mp4 VID-20201011-WA0004.mp4 20201011_150026.mp4 Edytowane 11 Października 2020 przez kaszalu dodano filmy 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 25 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Pogoda ładna, Baba Jaga wietrzy miotłę !! ? W przerwach dyskusje techniczne - to lubię !!! ? video-1603653201.mp4 video-1603653429.mp4 Edytowane 25 Października 2020 przez kaszalu dodano film 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Zrobiłem coś niespotykanego. Leżał zakurzony model samolotu na uwięzi na silnik 2,5. Nigdy nie latał więc nie skażony paliwem. Kadłub typu skrzynka. Odciąłem część nad zbiornikiem i wyjąłem go. Przerobiony ostatnio silnik od magnetowidu za pomocą specjalnych płaskowników, przymocowałem do skróconego łoża silnika. Lipol w miejsce zbiornika a nad nim regulator i odbiornik. Powstał model na uwięzi z napędem elektrycznym. W prawej ręce rączka z linkami do sterowania góra dół a w lewej nadajnik i sterowanie gazem. Na zdjęciu, zamiast testera serw będzie odbiornik. Pozostało zamalowanie łat po dziurach i wymiana śmigła. Do tego silnika dobre, do modelu za duże. Powinna też być inna piasta śmigła ale oś silnika ma 6 mm średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) To kiedy loty Kaziu - chętnie przyjdę na retrospekcję !! A poniżej jeszcze jeden filmik z lotów skręcony przez Janusza "Jamyka" - Baba Jaga startuje z ręki ? VID-20201102-WA0004[1].mp4 Edytowane 2 Listopada 2020 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Leżał bezczynnie model małego szybowca. Wymiary pasują na DLG, HLG 1 m. Wiem, trudno zbudować dobrze latający model. Ale trzeba coś robić. Dostałem deski balsowe. Wybrałem dwie na skrzydło i wyrównałem grubość desek na 11 mm. a następnie skleiłem żywicą wzdłuż. Otrzymałem szerokość 160 mm. Skrzydło będzie robione według planu modelu Apogee AG 03. Już teraz widzę, że wyjdzie ciężki. Kadłub jak na zdjęciu ma prawie 80 g. a dojdzie jeszcze jedno serwo i zasilanie, baterie 3 x AAA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Wyszlifowałem 1 połowę skrzydła ale jeszcze nie błysk. Wyszła 49 g. Druga do wykończenia. Na filmie widziałem z węgla, ważyła 52 g. Dla przykładu do lotu, Elf podają 95 g. a inny 1200 rozpiętości 340 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Dokończyłem szlifowanie obu połówek skrzydła. Ważą po prawie 47 g. Skleiłem pod kątami 10 stopni. Na miejscu łączenia nakleiłem pas tkaniny dla wzmocnienia. Przez noc żywica stwardnieje. Rozpocząłem wycinanie części na nowe konstrukcyjne skrzydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Kaziu, planujesz lokalną relację z budowy modelu czy to tylko szczątkowe info ? Jeśli chcesz to może jakiś odrębny temat z budowy modelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Dodaję zdjęcie skrzydła. I to było wszystko. Zostało trochę prac wykańczających i próby latania. Dodaję zdjęcie złożonego modelu. Waga 235 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) Dzisiejsze listopadowe święto uczciliśmy gremialnie lotami na łące w Fordonie !! ? Nawet moja żona polatała Babą Jagą, szkolac się w podstawowym pilotażu i z tej okazji wyprodukowała świąteczną drożdżówkę !!!!! Szkoliła się również młodzież szkolna - jest nadzieja na kontynuację !!? MOV_0102.mp4 MOV_0145.mp4 MOV_0125.mp4 VID-20201111-WA0002.mp4 Edytowane 11 Listopada 2020 przez kaszalu dodano filmy i zdjęcia 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi