lukasto Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zapowiada się, że już niedługo zakończą się prace z frezarką CNC zatem najwyższa pora pochwalić się pierwszym modelem wycinanym nową "zabawką" . Będzie to wszystkim dobrze znany Wicherek 25P z kilkoma przeróbkami. Stąd też zmiana nazwy na 25L Od ok miesiąca powoli przypominałem sobie ACADa, czytałem rylacje i zapoznawałem się z planami tego modelu. Jakieś 2 tygodnie temu zabrałem się "na poważnie" do wykreślenia wszystkich elementów tak aby dało się później projekt wysłać na frezarkę Na taim etapie model jest obecnie : kolor czerwony - sklejka 3mm (chodzi m po głowie balsosklejka, ale nie wiem czy będzie wystarczająco mocna) kolor niebieski - balsa 3mm kolor żółty - listewki sosnowe 5x3mm (w 2 miejscach jest 10x3mm) kolor grafitowy - rurka węglowa 8mm i 6mm (w niektórych miejscach drut 1mm) Własne modyfikacje to głównie "detale" ułatwiające montaż i pasowanie wszystkich elementów. Na "tartak" już niedługo zacznę przyjmować zamówienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Skrzydła robisz z kesonem balsowym, czy tradycyjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Planuję zrobic kesony ale tylko w "skrzydle głównym". Statecznik poziomy pozostawiam zgodnie z oryginałem (bez kesonów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 No i weszło kilka modyfikacji konstrukcji (będzie tańszy materiał). Żeberka balsowe zamienione na sklejkę basowo-lipową. Dodana ażurowana półka na całą elektronikę i pakiet. Widok od góry. Nie widać tego na renderze ale półka jest łączona na wpusty w bokach kadłuba Pod półką będzie regulator. W e wrędze przedniej widać otwory które będą służyły do chłodzenia regulatora. Widok od dołu na tą samą półkę. W ogonie wyprofilowane łoże pod statecznik poziomy. Widok na ogon od dołu. 4 żeberka maja odpowiednio nawiercone otwory dla rurki węglowej tak aby uzyskać kąt skrzydła 2o. Dodatkowe widoczne otwory to otwory dla Wing-Jiga aby łatwiej było zmontować całe skrzydło (takie same otwory są w stateczniku poziomym) Widok od dołu na skrzydło. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Pionowe elementy statecznika pionowego wchodzące do kadłuba zrób z sosny lub z kompozytu sosna/balsa. Pomyśl również o przedłużeniu przedniej listwy SK (też z sosny) do wnętrza kadłuba i zrobieniu tam napędu SK. Tak jest u mnie. DSCN6524 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Dokładnie tak właśnie miałem to robić . Nie rozrysowałem tego na projekcie ponieważ na nim jest uwzględnione tylko to co idzie na frezarkę CNC (sklejka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Program dla frezarki teoretycznie mam przygotowany. Pozostał zakup materiału (sklejka balsowo-lipowa) i prace wykończeniowe przy frezarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Tartak wycięty Jeśli ktoś jest zainteresowany kompletem części to zapraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr T. Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Jakie jest pole robocze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 570 x 420 x 70 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Waga kompletu 218g (wszystko ze sklejki balsowo-lipowej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr T. Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 A ile wołacie za komplecik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Może byś go najpierw złożył? Zawsze coś wyjdzie i będą poprawki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Konieczność poprawek jest raczej małoprawdopodobna . Projekt opierałem na planach oryginalnych oraz doświadczeniach innych modelarzy (z 3 różnych relacji) Cenę podaje na prw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Lukasto, wczoraj wysłałem zapytanie na Twój prw. Kiedy mogę spodziewać się odpowiedzi? Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Wszystie odpowiedzi wysłałem dziś. Przepraszam za opóźnienia ale od poniedziałku do połowy przyszłego tygodnia mam badz dużo delegacji i mocno utrudnony dostep do netu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Zainteresowanie modelem jest tak duże, że brakuje mi czasu na klejenie swojego . Udało mi się w międzyczasie skończyć robić Wing-Jiga. Projekt znacznie odmienny od tych które dostępne są na e-bay'u (w polskich sklepach nie widziałem żadnego). Konstrukcja podpatrzona dawno temu na jakimś forum ale nie pamiętam już gdzie. Jest z nią znacznie więcej zabawy, żeby przygotować cały przyrząd i żebra to składania skrzydła ale zapewnia bardzo dobre zachowanie geometrii skrzydła. Wymaga jednak odpowiedniego przygotowania żeberek (muszą mieć specjalne otwory do "nawleczenia"). Kalibracja podpór do mojego skrzydła: Zamontowane żeberka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 A płaska deska z rysunkiem pod spodem nie wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasto Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Wystarczy jeśli chcesz się bawić kilkanaście dni z jednym skrzydłem i do końca nie mieć pewności czy wszystko wyjdzie równo. A co jeśli żebra nie będą płaskie od spodu, skrzydło będzie zmieniało kąt i dojdzie jeszcze kilka innych "komplikacji"? Można się bawić na desce jeśli ktoś lubi ale tym przyrządem zrobię to dużo dokładniej i szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Taki przyrząd budowałem jak miałem mewie skrzydło z Clarc Y w PZL-u, ale dla normalnego płasko-wypukłego profilu wycinanego dokładną frezarka numeryczną ? - nie bardzo mnie to przekonuje, takie skrzydło na desce składa się do klejenia pół godziny. Ale rozumiem że chciałeś pokazać swój przyrząd i sam pomysł, który jest jak najbardziej ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi