mr.suchy Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Cześć, Szybkie pytanie. Czy jest sens kupować śmigło drewniane o rozmiarze 10x5 ? Słyszałem że "skuteczność" takiego śmigła jest o 30% (około) gorsza od APC 10x5. Jakie jest Wasze zdanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Cześć, Szybkie pytanie. Czy jest sens kupować śmigło drewniane o rozmiarze 10x5 ? Słyszałem że "skuteczność" takiego śmigła jest o 30% (około) gorsza od APC 10x5. Jakie jest Wasze zdanie ? Witaj, wyniki z mojej hamowni: AXI 2814/16 1035 KV zasilanie 3S (100%) APC 11x5,5 1750 g, 29,3 A, 310 W Xoar 11x5 1665g, 27,6 A, 300 W APC i Xoar mają zbliżony kształt. Uwzględniając trochę mniejszy skok to parametry praktycznie identyczne. Liczy się kształt i sztywność śmigła, masa też ma znaczenie ale to w lataniu a nie na hamowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 U mnie Xoar lepiej się wkręcał na obroty niż APC, chyba przez to że właśnie jest lżejszy.To zaobserwowałem przy rozmiarze 15x8.Ogólnie lepiej mi się latało na Xoar, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Nie ważne z czego jest ono wykonane ale ważny jest jego profil i sztywność. Są śmigła drewniane o lepszych i gorszych parametrach ale to niestety często wychodzi po metodzie prób i błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Śmigło drewniane z pewnością będzie twardsze od APC, albo inaczej - mniej kruche. A co za tym idzie, kret będzie bardziej boleć. Poza tym, z MOICH obserwacji wynika, że model miał większy ciąg na śmigle 10x5 APC(linki w modelu na uwięzi cały czas były naprężone, czy to nad głową czy w locie pionowym), aniżeli na drewnianym (bodajże Master Airscrew) tego samego rozmiaru (zdarzało się, że model po prostu wpadał w krąg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Prawdziwe szare APC jest średnio twardym śmigłem. Bardziej twarde jest ta podróbka w kolorze żywicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Wolę drewniane, choć nie wybaczaja błędów to szybciej sie wkrecaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 eee.... jezeli mowimy o podrobka APC to moje sa bardziej elastyczne niz oryginaly co wiecej ktos jakis czas temu mierzyl oba i wyszlo ze wieksza moc z podrobki dostawal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi