robertus Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 O proszę łódź latająca bez redanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Jak wiemy redan ułatwia wejście w ślizg i oderwanie się od wody - tak w skrócie. Ten na filmie nie ma redanu bo jego rolę spełniają te pałąki- stabilizatory tak samo jak w dawnych wodolotach. Teraz to pewnie większość forumowiczów nie wie już co to takiego było . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Robertus a co budujesz taka ? Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Nie, przez przypadek trafiłem. Bardzo ładna linia samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Nie ma redanu, bo samolot wykorzystuje inną metodę wyjścia z wody. Zamiast ślizgu na dnie kadłuba, wykorzystuje płaty hydrodynamiczne. Mówiąc krótko - "lata" w wodzie, póki się nie uniesie w powietrze. Bardzo pomysłowe rozwiązanie. Małe, eleganckie, wydajne. Nie zwiększa znacząco oporów w powietrzu. Chętnie bym się takim wybrał na urlop, nad jeziora. Niekoniecznie mazurskie. Ładna bestyjka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łasica Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Piękny, tylko na moje oko dość trudne będzie zrobienie ogona lekkiego i wytrzymałego (nie sztuka doważać potem kilogramem ołowiu). Nie na moje zdolności, chyba że ktoś ma proste w realizacji plany tego cuda... Sent from my GT-I8750 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Jak wiemy redan ułatwia wejście w ślizg i oderwanie się od wody - tak w skrócie. Ten na filmie nie ma redanu bo jego rolę spełniają te pałąki- stabilizatory tak samo jak w dawnych wodolotach. Teraz to pewnie większość forumowiczów nie wie już co to takiego było . Dokładnie, wodoloty na hydroskrzydłach w latach 70 ubiegłego wieku kursowały pomiędzy naszymi portami i tak szybkie połączenie drogą wodną już nie wróci ze względu na koszty. Wykorzystuje się je w regatach o Puchar Ameryki są to najnowsze i najdroższe technologie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Ale pomysł można zaadaptować do innych konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Na zdjęciach w zwolnionym tempie widać jak pracuje usterzenie . Maszyna piękna z ciekawymi rozwiązaniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi