kaczma2 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dorobiłem łuki ochronne pod linę na rufę i dojdzie hak. Jest także prostokąt z podłużnymi nacięciami nad kocioł. Coś podobnego jak ma Glasgow. Odbojnica niepotrzebna. Dobija tamborkiem na którym jest listwa i powinny wisieć plecionki. Na półce będzie pachołek, na rufie też coś. Na dziobie kotwica i flaga Bydgoszczy. Andrzej, czy będziesz chętny na taką flagę do modelu. Jak zamawiać w Osielsku to większą ilość.
kaszalu Opublikowano 12 Stycznia 2018 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Z tym "steamerem" ze zdjęcia chyba miałeś Kaziu podczas budowy kontakt telepatyczny !! Widać wyraźny wpływ i przekaz podprogowy !!!
kaczma2 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Opublikowano 12 Stycznia 2018 A widzisz, podobny, może z niego coś podpatrzę.
kaczma2 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Doszły detale o których wcześniej pisałem. Jest greting na rufę ale jeszcze schnie farba. Haczyk do holowania. Zrobiłem za krótki. Jak dojdzie do holowania to może wyrwać ściankę. Powinien być do drugiej ścianki.
kaczma2 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Woda w wannie, to niech sobie popływa. Nie szukałem odbiornika tylko na testerze serw i dlatego bez nadbudówki. Mniejsze zanurzenie to i łopatki mniej zanurzone. Zapowiada się obiecująco. Ma jeszcze spory zapas obrotów. Bez tamborka nie chciałem ryzykować nachlapania. 1
mike217 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dziś nurkowaliśmy dla Wielkiej orkiestry świątecznej pomocy. Woda ma trzy stopnie więc była o całe sześć stopni cieplejsza niż powietrze dziś. Cel szczytny nikt nie marudził. 2
kaczma2 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zamocowałem hak do nadbudówki bocznokołowca. Robię też co innego, na sezon. Wyciąłem nowy żagiel do Footy Class Cobra i testuję klej do tego żagla bo taśmy klejące po pewnym czasie puszczają.
mike217 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Dla zainteresowanych w sobotę i niedzielę 20-21.01 w Mikorzynie w kompleksie Wityng odbywają się Zimowe Zawody FSR. Organizatorzy sa otwarci też na wszelkiej maści inne modele pływające. Ja jadę jak co roku na 2 dni. Panowie daleko nie ma a możliwość popływania zimą jest.. 1
kaszalu Opublikowano 20 Stycznia 2018 Opublikowano 20 Stycznia 2018 U mnie na razie zimowisko i drobne przeglądy floty .....
kaczma2 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zrobiłem nowy żagiel ale nie kleiłem tylko zgrzewałem słabą lutownicą przez papier. Poprawiłem też żagiel przy drugiej żaglówce tej klasy. W końcu założyłem lampę rufową w Arturze (świecącą) i naprawiłem opaskę na maszcie.
mike217 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Opublikowano 21 Stycznia 2018 No i po imprezie. Jak zwykle było doskonale, kwaterunek i jedzenie na wysokim poziomie. Towarzystwo na najwyższym . Kto chciał ten pływał, kto się chciał bawić ten się bawił. Poniżej kilka fotografii autorstwa Patrycji, która coraz lepiej sobie radzi z nadajnikiem na pomoście. 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Papryczka Opublikowano 21 Stycznia 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Stycznia 2018 Było super. Kto nie przyjechał niech żałuje. Pomarańczowa po mału staje się moim ulubieńcem ???? a teraz suszenie łódek ???? 6
kaszalu Opublikowano 21 Stycznia 2018 Opublikowano 21 Stycznia 2018 A KTO ( ) rozkwasił "dzióba" pomarańczowemu grzecznie pytam ??? Atakowaliście alianckie konwoje w Ślesinie ? Widzę wprawdzie że to nie ze stada Michała bo napęd spalinowy ! Myślałem nawet nad wycieczką na to pływanie, ale inne obowiązki miały priorytet ! Może następnym razem ....
mike217 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Na szczęście moje łódki wróciły całe. W pomaranczowej łódce z silnikiem 27 ccm pękł orczyk od serwa i model wpasował się w pomost. Tak się kończy wsadzanie g.. w szybki i ciężki model. Po wymianie orczyka model popłynął i za chwile poprawił w ten sam pomost. Muszę przyznać, że akwen w Mikorzynie jest bardzo przystępny dla modelarzy. Sam ośrodek Wityng także. Gdyby była większa ekipa to można by tam fajny weekend nad wodą spędzić... 3
mike217 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Obie łódki muszą przejść mały remont. Panewki wałów krzyczały już o wymianę . Oba modele mają łożyskowanie na panewkach zwijanych z blachy stalowej ze specjalną okładziną, jest to trwałe ale wszystko ma swój kres. Pomarańczowej wydłubałem silnik bo podpadało mi łożysko przednie. Przy okazji możecie zobaczyć jak wygląda wirnik i stojan tak dużego i mocnego silnika. Wirnik jest owinięty węglem i kevlarem aby nie rozleciał się od siły odśrodkowej. 4
Papryczka Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Cezar 65 skąd niechęć do mojej wypowiedzi? Nawet się nie znamy.. 1
mike217 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Wygrzebałem stare panewki, potrzebna jest do tego prasa lub tokarka z konikiem i trzpień zrobiony na wymiar. Obsady dostały nowe ślizgi, w Polsce jest problem z ich kupnem bo mają calowe wymiary. Miałem zapasy z Uk. Ostatnia podpora przed zabierakiem śruby i łożyskiem oporowym jest wykonana z brązu B101 i chroni duralowy korpus obsady wału. Wały są gotowe do dotarcia na niskich obrotach i pracy. Czas życia takiego kompletu to około 1 godzina pracy. 2
kaszalu Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 KOCHAM TAKIE WYNALAZKI !!!! https://www.youtube.com/watch?v=HwZCBWkIf2Y https://www.youtube.com/watch?v=qT1ruckcya0 https://www.youtube.com/watch?v=x8H0h0j9PNs https://www.youtube.com/watch?v=7SRG6Vg6Hzk
Rekomendowane odpowiedzi