kaczma2 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Dostałem od kolegi taki model ślizgu Potrzebuję do niego wskazówek co do nazwy, rodzaju napędu, gdzie szukać planów i innych danych. Może kolega niebawem znajdzie u siebie jakieś plany. Nie pali się, będę czekał.
kaczma2 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Następna sprawa. Na zdjęciu jest turbinka śr.18 mm od napędu strugowodnego i niżej z kartonu później z blachy mosiężnej, zrobiona śruba o tej samej średnicy na wiertle 5,0 ma mieć rozchylone końce na 10 mm. Tak jest w napędach skuterów wodnych. Jeszcze sprawdzę długość zwoju. Czy taka śruba będzie bardziej skuteczna od tej turbinki? Może macie gotową odpowiedź. Przy okazji balonowy lipol i tu pytanie, czy można 1S 30C połączyć z 2S 20C o tych samych amperogodzinach? Połączyć tak , tylko co potem?
kaszalu Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Potem nastąpi efektowna autodestrukcja tej dziwnej składanki .... Każdy z elementów może być obciążony innym prądem maksymalnym ( sam piszesz że jedno można obciążyć 30C a drugie 20C ! ) i pewnie jeszcze są od różnych producentów co oznacza, że skład chemiczny "wkładu" ogniwa i jego parametry elektryczne np. rezystancja wewnętrzna są inne ! Efektowne spuchnięcie z efektami świetlnymi całkiem możliwe ! Co do turbinki z jednym zwojem - widziałem kiedyś plany modelu z takim napędem ( chyba w "Radiomodelach" Wojciechowskiego) i rysunki napędu okrętowego z XIX wieku - chyba jednak nie spełniły oczekiwań bo nie są szeroko stosowane w odróżnieniu od śrub wszelkiej maści ! Sprawność raczej niewielka , ale spróbuj - sam jestem ciekawy jak popłynie !!!
mike217 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Nie powinno się połączyć cel o różnej obciążalności prądowej. Taki układ ma szanse pracować tylko przy małych poborach prądu. Każda próba obciążenia go większym prądem szybko ujawni spadek napięcia na celi 20C i w efekcie jej spuchnięcie. Cele którą masz na zdjęciu obok śrub wyrzuć od razu na smietnik po uprzednim zdegradowaniu jej w wodzie z solą.
kaczma2 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Myśl zrobienia innej śruby powstała z tego filmu. Teraz się doszukałem i nie wiem czy dobrze się dopatrzyłem trzech łopat o długości 1/2 do 2/3 obrotu. Wytnę z kartonu i zobaczę jak to wyjdzie.
WALDENGERD Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Endriu - co Ty na to ?? Możemy zrobić próbę na Balatonie ..... lub Kanale najciekawsza 2-połowa filmiku 1
kaszalu Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Ale TWOIM BUGASEM !!! Kocham takie wynalazki jak już kiedyś mówiłem !! Zaprosimy Michała do współpracy !! Takiego ślizgu jeszcze nie miał !
WALDENGERD Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Uszczelnimy co nieco i jazda ......... byłoby wesolutko ... Endriu - czemu nie - Michał już mnie nie pamięta ( przypadkowe spotkanie na Wąskiej ) - poratował mnie w potrzebie i zaprosił do swojego warsztatu modelarskiego, ale to było dobrych kilka lat temu.
mike217 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Waldengerd, mam w planach wczesną wiosną zrobić małe spotkanie na stawach w Olku. Oczywiście jesteś mile widziany.
WALDENGERD Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Mike217 - przyjmuję zaproszenie , dzięki - prowiant na grila biorę ze sobą - na to czas musi być... i być może kilka niespodzianek ...... skala 1:1 - dla ciekawości
kaczma2 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Wyciąłem łopatki z kartonu na 2/3 obwodu ale było za gęsto i obciąłem na 1/2. Z półkołami wygląda dobrze chociaż karton sprężynuje i nie wychodził skok. Wyciąłem z blachy i do wypiłowania pół fasolki i wytoczenie piasty. Pakiety Redoxa. Po południu wytoczyłem piastę z gwintem i przylutowałem łopatki. Wyszło dobrze i źle. Źle to przy piaście jest za mały kąt. Powinien być większy a na obwodzie wygięte na mniejszy. Poprawiłem, ale czy to coś będzie lepiej? Sprawdzę. Zamontowałem w modelu. Przy okazji poprawiłem luty na układzie dźwiękowym i końcówka osi była lekko zgięta. Silniki ładnie grają. Porównywałem wydmuch powietrza. Nie zauważyłem różnicy.
WALDENGERD Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Znalazłem fajne rozwiązanie zespołu napędowego do ślizgów - może i nawet zawodniczych ?? Trzeba tylko poszukać, czy w mało kłopotliwy sposób jest to osiągalne .... mi się podoba 1
kaszalu Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 No piękne cacko ! Po tych krzaczkach widać że chyba z zamówieniem trzeba się udać do Kraju Środka ... Może na Ali.... albo Banggoo.....? Znajdź jeszcze adres gdzie to kupić taniej .....!! https://www.offshoreelectrics.com/proddetail.php?prod=tfl-b42515 .............
WALDENGERD Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Endriu - zespół z 1 zdjęcia wraz z silnikiem wg adresu , który podałeś: $134.98 ( ok. 485 zetów ) - bez silnika : $89.99 ( 324 zety ) Silnik - osiągalny za 125 zetów . Opłacalny, jak już kpl. z silnikiem. Na stronach .de - ceny identyczne, ale w EURO !!! Do przemyślenia ...... , a może przy niespodziewanej premii .... - co Ty na to Niestety, tak to jest przy braku większych możliwości warsztatowych .. Na marginesie zdjęcia, które przesłałeś : - z Sharkiem, który zyskał kabinkę - wygląda fajowo - z latającą mini Babajagą - to już rewelka Tak trzymaj i nie popuść - daje to niesamowitego powera ....
kaszalu Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Premii "niespodziewanej" coby w nowy typ napędu zainwestować ani widu ani słychu - trzeba więc starą flotę do pływania przygotować !! Pogoda akurat sprzyja takim przeglądom !
WALDENGERD Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Endriu - idąc za Twoim przykładem wyciągam z wielką nieśmiałością swoje zabawki: - Niedokończonego Sharka 2 (dokończyłem oklejanie i skompletowałem flaczki), ba ale, ale gdzie schowałem śrubę ?? Czyżbym przemieniał się powoli w syna Alzheimera - ech, jutro się znajdzie ..... A może by tak BUGAS o którym wspominałem: W końcu złożyłem zespoły napędowe do boczno i tylno kołowca - kumple dla Twojego "Kaszalutka". 1
kaszalu Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 No nie mogę !! W końcu wyciągnąłeś te skarby z czeluści komody ??? Montuj sprzęt - wiosna blisko ! Ps. W celu odnalezienia śruby należy zażywać "Bilobil" !! Pewnie jest w drugiej szufladzie ....
WALDENGERD Opublikowano 9 Lutego 2018 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zażyłem i znalazłem, znalazłem - ale nie wylecę na ulicę z okrzykami radości "znalazłem, znalazłem" i na golasa jak Albert E.
Rekomendowane odpowiedzi