kaszalu Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 "Morsy" i "Kaszalu....ty" górą !!!! Gdzie ta zamrażarka ?
mike217 Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 To jest Prądocin . Czekałem na ten lód cały rok.
kaszalu Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 To się delektuj - do czwartku zapowiadają po - 20 !!!
marcini59 Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Andrzej - dziękuję za deklarację pomocy, staram się robić samemu ucząc się na własnych błędach, aczkolwiek jak napotkam trudności na pewno nie omieszkam poprosić o pomoc, pozdrawiam.
kaszalu Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Paweł4090 - specjalnie dla Ciebie na początek wygrzebałem z archiwum prostą maszynę parową do wykonania której potrzebna jest właściwie tylko mosiężna lub miedziana instalacyjna rurka, korek od wina ..... trochę drutu, sklejki , narzędzi do obróbki drewna i wiertarka - działa na 100% !! Można użyć do napędu nawet sporej łodzi np. boczno lub tylnokołowej !! Sterowanie zaworem obrotowym wykonanym z przewierconego pod kątem pręta . Zapraszam do realizacji !! Wszystko wyjaśnione na fotkach ! A jak działa pokazuje FILM !! http://www.sarganserland-walensee.ch/kosmos_technikus_dampfmaschine.mp4 Szczegóły budowy i wykonania zaworu obrotowego na trzech ostatnich fotkach - jakby co proszę pytać !!
pawel4090 Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Bardzo dziękuję Andrzeju, za pomoc, normalnie się zaczerwieniłem Biorę się do pracy. 1
kaszalu Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 ......... Biorę się do pracy ! Czekam na relację z budowy i uruchomienia !!! Powodzenia dla wszystkich fanów "parówek" - dołożyłem jeszcze powyżej i poniżej film !!! Jak idziemy to na całość ! Jeszcze jeden materiał szkoleniowy jak zbudować prostą "parówkę" z odpadów za grosze ! Nawet z drewna da radę !!! No to do roboty !!!
kaczma2 Opublikowano 27 Lutego 2018 Opublikowano 27 Lutego 2018 Na życzenie Andrzeja zrobiłem małą sesję zdjęciową w piwnicy. Był przykryty ale w niektórych miejscach się zakurzył. 2
kaszalu Opublikowano 27 Lutego 2018 Opublikowano 27 Lutego 2018 Ekstra wygląda Kaziu - gratulacje ! Nie mogę się doczekać wodowania na kanale i wspólnego pływania ! A kurz się wytrze !!
mike217 Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Panowie podobno w Modraczku 3.03 jest wystawa. Ja w tym roku definitywnie nie pokazuje się. Zeszły rok to był w mojej ocenie blamaż a nie wystawa. Modelarze dopisali ale jakikolwiek brak chęci ze strony organizatora spowodował , że pies z kulawą noga o tym wydarzeniu nie wiedział. Ciężko też nazwać pokazywanie resoraków i figurek do gier modelarstwem.
kaszalu Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Ja też sobie odpuszczę ! Chyba szkoda czasu ...
kaszalu Opublikowano 3 Marca 2018 Opublikowano 3 Marca 2018 Setna rocznica powstania Flotylli Pińskiej nadchodzi szybkimi krokami, trzeba się zabrać za "Generała Sosnkowskiego" ! Co niektórzy są już znacznie dalej ( wróble ćwierkały w Aleksandrowie )..... No to się biorę !!
pawel4090 Opublikowano 3 Marca 2018 Opublikowano 3 Marca 2018 Ten kadłub to kolega kupił, czy sam wykonał, bo bardzo estetycznie wygląda.
kaszalu Opublikowano 3 Marca 2018 Opublikowano 3 Marca 2018 Kadłub jest zakupionym prefabrykatem jednostki śródlądowej który jest w trakcie przystosowywania na potrzeby bocznokołowca. Tym samym kontynuuje tradycje tej jednostki, która była wielokrotnie modernizowana, przerabiana, zmieniano jej przeznaczenie, ośmiokrotnie zmieniała nazwę, wzięła udział w czterech ( !!!!) wojnach - w tym dwóch światowych oraz ukraińsko - rosyjskiej i polsko - bolszewickiej - pod sześcioma banderami ( była zdobywana i przejmowana , przechodziła z rąk do rąk ) była czterokrotnie zatapiana ( dwukrotnie przez polskich marynarzy !!) i wydobywana w celu dalszej eksploatacji ! Statek zagrał też samego siebie w polskim filmie fabularnym w 1927 roku ! Pełnił funkcję holownika, uzbrojonego statku rzecznego, okrętu szkolnego broni torpedowo - minowej na Zatoce Gdańskiej , statku sanitarnego i w końcu sztabowego!! - dane wg.Tomu 114 Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia wyd. EDIPRESSE Niezła historia jak na jeden statek !!!
pawel4090 Opublikowano 3 Marca 2018 Opublikowano 3 Marca 2018 Jestem pod wrażeniem historii tej jednostki, którą przytoczyłeś, i z przyjemnością czytałem... Pozostaje czekać, na ciąg dalszy.
kaszalu Opublikowano 4 Marca 2018 Opublikowano 4 Marca 2018 Będę się starał Pawle !! Logistycznie jestem przygotowany - kocioł, maszyna parowa, skraplacz i przekładnia główna łańcuchowa oraz wał do kół łopatkowych wraz z panewkami leżą już w częściach w magazynach stoczni !! Teraz tylko trzeba trochę czasu znaleźć aby to poskładać, wyposażyć i wykończyć ....
kaczma2 Opublikowano 4 Marca 2018 Opublikowano 4 Marca 2018 Andrzejku, rób,rób, koniecznie. Wczoraj trafił mi się film. Rok temu 4 marca około 13:30 pływał mój kuter Pilot 66. Kanał już nie był zamarznięty. Pracowaliśmy na działce. A w tym roku! I jeszcze coś. Tak właściwie można się pościgać żaglówkami na kanale na odcinku gdzie jest dobra widoczność ze ścieżki na wodę bo to trzeba chodzić a nawet biec. Dwie boje kształtu walca 100x200,(do żaglówek powinny być większe). U dołu uszko z przewleczonym sznurkiem, który z jednego końca ma przywiązany duży ciężarek spadający na dno a z drugiego końca mały ciężarek naciągający sznurek. Wystarczy wrzucić do wody niedaleko od brzegu i pływać od jednej do drugiej boi. Gorzej z wyciągnięciem boi, ale dodatkowy sznurek od dużego ciężarka do brzegu po dnie pozwoli wyciągnąć boje. Butle 5 litrowe po wodzie będą super.
kaszalu Opublikowano 4 Marca 2018 Opublikowano 4 Marca 2018 Mały rekonesans po naszych akwenach żeglarsko - modelarskich w Pieczyskach nad zalewem koronowskim . Wszystko skute lodem Kaziu - trzeba by wybudować bojer żaglowy RC ! Jeden z armatorów jednak sezonu nie zakończył !!! Być może z tego powodu go na wiosnę nie rozpocznie..... Chyba że to amator wypraw polarnych ćwiczy zimowanie w lodach !!
Rekomendowane odpowiedzi