kaczma2 Opublikowano 8 Maja 2022 Opublikowano 8 Maja 2022 W czwartek na kanale pływały skoszone trawy ale w sobotę powierzchnia wody była niezła i R 3 popływał 15 min. 1
cezar65 Opublikowano 8 Maja 2022 Opublikowano 8 Maja 2022 Wczoraj byłem popływać Zefirem na Kanale Bydgoskim przez 2h. Woda była względnie czysta, poziom natomiast średni. Dotarło do mnie już 13 numerów składanki Tygrysa i postanowiłem już coś złożyć. Z tego co mam, udało się złożyć niekompletną wieżę. Do składania mimo wszystko potrzeba nie tylko, jak piszą w instrukcji, wkrętaków ph1 i ph2, ale także przydało się 4mm wiertło do gradowania krawędzi otworów - zwłaszcza w elementach metalowych. Pomocna była też pęseta. Dojdą kolejne numery, to pokażę więcej. Jeśli chodzi o budowę R3, to wyciąłem z grubsza otwory na okna, drzwi i bulaje. Wykonałem też prawy i lewy ekran lamp pozycyjnych. Dzisiaj też jadę popływać nad Kanał. 1
kaczma2 Opublikowano 10 Maja 2022 Opublikowano 10 Maja 2022 Na Model Team pokazały się najbliższe imprezy. Cezary , będziesz startował w tym roku. Chciałbym życzyć jak najwyższej lokaty. Holowniczek teraz wygląda tak: 1
kaszalu Opublikowano 11 Maja 2022 Opublikowano 11 Maja 2022 Janusz kończy model "Generała Zaruskiego" - jest na co popatrzeć !!? 4
kaszalu Opublikowano 13 Maja 2022 Opublikowano 13 Maja 2022 (edytowane) Nowa plaża w Pieczyskach. Na 25 czerwca 2022 r. na godz. 11.00 mamy jako modelarze zaproszenie na pokazy modeli pływających i pływanie RC na nowej plaży głównej w Pieczyskach ( planowane wcześniej na 21 maja i przesunięte z powodów organizacyjnych ) nad zalewem koronowskim z okazji imprezy "otwarcia lata". Wkrótce będę informował o szczegółach spotkania - będzie plakat imprezy ze wszystkimi informacjami. Proszę przygotowywać sprzęt - organizator - OSIR Koronowo zaprasza modelarzy i entuzjastów modelarstwa wodnego do udziału w imprezie !! W trakcie imprezy wiele innych atrakcji, pokazów ratownictwa, po południu i wieczorem koncerty - zapowiada się ciekawie !!? Edytowane 16 Maja 2022 przez kaszalu 1 1
kaczma2 Opublikowano 25 Maja 2022 Opublikowano 25 Maja 2022 Holowniczek nabrał kolorów. Do końca prac jeszcze trochę zostało do robienia. Chociażby podstawka tak żeby maszt był pionowo. To zdjęcie to wersja robocza. Lepsze, z tłem wyszło gorzej. 3
kaczma2 Opublikowano 29 Maja 2022 Opublikowano 29 Maja 2022 Zastanawiałem się nad oznaczeniami tego holownika. Po rozmowie z Andrzejem padło, aby na pamiątkę czy na wspomnienie bydgoskiego holownika-wycieczkowca dać nazwę Konrad i oznaczenie na kominie L - Loyd, B - Bydgoszcz pomimo tego, że ani podobny ani tym, że jest morski.
cezar65 Opublikowano 29 Maja 2022 Opublikowano 29 Maja 2022 Ja trochę popływałem w ubiegłym tygodniu , na Kanale Bydgoskim. Poziom wody na tyle wysoki że wodowanie nie było trudne. Natomiast czystość wody....widać na zdjęciu jak wygląda kadłub Zefira po ponad dwóch godzinach spędzonych w kanałowej wodzie.... .Poza tym w wodzie jest jeszcze sporo nałamanych gałęzi i pojawiające się pod powierzchnią wody place z roślinnością podwodną . Nawigowanie na takim akwenie jest ciekawsze , trzeba wykazać się umiejętnościami manewrowania pomiędzy przeszkodami. Dzisiaj widzę że wiatru nie ma mocnego i padać nie będzie to też koło 17 będę na kanale. W składaniu tygrysa też coś do przodu , bo doszły numery od 14 do 17. Tym samym prawie cała wieża jest złożona i 16 szt ogniw od gąsienicy i płyta górna kadłuba . W temacie R-3 też coś zrobiłem. Są to dwie boczne skrzynie na akumulatory i środki ratunkowe . Oraz dziobowy i rufowy właz . 1
cezar65 Opublikowano 29 Maja 2022 Opublikowano 29 Maja 2022 Wróciłem z pływania , pojechałem nad Balaton , dojazd wiadomo utrudniony , ale stan wody akceptowalny . Poziom wody taki że nogi od pomostu są w wodzie zanurzone , woda ładna czysta . Pływanie trwało 2 godziny i dziesięć minut.
kaszalu Opublikowano 1 Czerwca 2022 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Janusz kończy taklowanie "Generała Zaruskiego" - wygląda elegancko !! 4
kaczma2 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zrobił się ładny model. Znaczy Janusz zrobił. Swój holownik przygotowany do prób na wodzie. Czy ta flaga Bydgoszczy nie jest za duża. 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kaczma2 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Czerwca 2022 Była próba holowniczka na świeżej deszczówce ze środy. Wymaga trochę obciążenia. Znalazłem mały przeciek. Gdyby nie to popływałby na kanale. Próby napędu wykazały, że mały silnik niskoobrotowy i 2S będzie wystarczające. 5
cezar65 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Byłem na Balatonie wczoraj , woda czysta , słaby wiatr . Dzisiaj też byłem , był tam festyn osiedlowy. Popływałem w towarzystwie dzieci które są z szkółki żeglarskiej i pływały na Optymistach . Wiatr dzisiaj był z północy , akwen zafalowany , ale to nie przeszkadzało. Tak wczoraj , jak i dzisiaj popływałem po dwie godziny .
kaczma2 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Holowniczek po poprawkach popływał na kanale. Krótko bo woda nie była za czysta ale to wystarczyło na próby prędkości i zwrotności. Wypadły dobrze. Szybkość w sam raz bez nadmiaru mocy. Na pakiecie 3S popłynie szybciej ale po co. 2
kaszalu Opublikowano 5 Czerwca 2022 Opublikowano 5 Czerwca 2022 A my dzisiaj sprawdzamy akwen u Janusza w Passacie !? 2 1
cezar65 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Z pływaniem tam to mi nie wyszło , na plaży....... . Jak przepłynie jakaś jednostka silnikowa , a bywało że dwie , nawet w dużej odległości to powstaje fala , która im bardziej gaśnie i dochodzi do brzegu to jest rozłożysta - szeroka i powoduje mocne kołysanie modelu . Nawet jak Zefir mający dziesięć kilogramów , i jak go szybko ustawiałem dziobem do fali to wpadał w takie podskoki że w środku miałem wodę . Wyjęłem go z wody po dosłownie 10 minutach....i tyle pływania było. Resztę dzisiaj na balatonie dopływałem.... 1
kaczma2 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zrobiłem krótki film z pływania holowniczkiem. https://youtu.be/RVXBnk0yx44 1
kaszalu Opublikowano 6 Czerwca 2022 Opublikowano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Fajnie pływa !!? A tu poniżej PLAKAT i zaproszenie na imprezę która odbędzie się 25 czerwca 2022 na plaży głównej w Pieczyskach nad Zalewem Koronowskim . O szczegółach dla modelarzy jeszcze będę informował ! Edytowane 6 Czerwca 2022 przez kaszalu Dodano plakat z zaproszeniem do udziału w imprezie !! 2 1
kaczma2 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Wstawiłem film z prób holownika proj. 90600 z napędem azymutalnym. Film wyszedł fatalnie ale ze względu na napęd, wstawiłem. Pływa. Jest jeszcze problem. Tracą prawidłowe działanie regulatory. Podejrzewam silnik (od małej wkrętarki). W uzupełnieniu. Model ze względów transportowych jest bez masztu. Ma przydzielony balast ale zapomniałem go wstawić. Komputer ponaprawiał uszkodzone pliki kamerki. Ale czy to powodowało zakłócenia filmów nie wiem.
Rekomendowane odpowiedzi