Senior Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 W cyberprzestrzeni mignęła mi informacja, że stocznia remontowa we Wrocławiu kończy odbudowę i wyposażenie bocznokołowca wydobytego z dnia - chyba - Wisły. Są w końcowej fazie wyposażania jednostki. W przyszłym roku wodowanie i ma rozpocząć rejsy. Jest to dzieło prywatnego armatora. Ciekawe.
kaszalu Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 To holownik parowy bocznokołowy " Lubecki" - będzie pływał jako pasażerski w Warszawie po Wiśle !! Więcej informacji o nim na stronach powyżej !! Jest planik i film z holowania !
kaczma2 Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 Dzisiaj od rana mam pecha. Rozładowany aku w samochodzie. Buty skąpały się w kanale. Niski stan wody i żeby wyciągnąć model stanąłem na kamieniu. Sliski, ruszał się i noga zjechała do wody i jeszcze nie wiem jak uszkodziłem nadbudówkę. Pomyślę nad nowym kształtem. I jeszcze wchodząc po schodach potknąłem się. Ale wcześniej model poszalał na wodzie. 1
kaszalu Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 Kaziu - ale to co pokazujesz na filmie to jest "parowiec" elektryczny !!! Gdzie obiecany bocznokołowiec parowy ??! Ja przygotowałem dzisiaj na działce instalację wodną do zimowania oraz zagrabiłem i załadowałem z żoną 9 worów 120l liści ..... masakra ...
Senior Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 Kaziu - przecież dzisiaj nie jest piątek 13-tego :o
kaszalu Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 Spoko - we właściwym czasie parowiec Kazia spłynie na wody kanału bydgoskiego - "nie nerwujsie" ! Na razie mój spłynie jutro na 99,8 % - przemogłem zakwasy po liściach i wrodzone lenistwo ,a po "doenergetyzowaniu" się dobrym piwkiem wieczornym ,dokończyłem technicznie "KASZALUTKA" Trzeba jeszcze tu i ówdzie podmalować, ale pływać może !!
kaczma2 Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Nic na parę. Tylko gwizdek na czajniku. Bocznokołowiec będzie budowany jak wy ruszycie ze swoimi. Rysunek jest i czeka na coś ciekawego, innego.
kaszalu Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Ugh - postanowione - jak mówią Indianie ! "Kaszalutek" gotowy do wodowania !
Senior Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 ...a gdzie imię jego na burtach ... :( :(
kaszalu Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Kuje się ...... Dzisiaj jeszcze następne 5 worów liści na działce ... Wodowanie wypadło z grafiku z uwagi na szybkie nadejście ciemności ... Jutro spłynę - już z nazwą na burcie !!
kaszalu Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Jeszcze ostatnie sprawdzenie maszyny i kotła w rejsie "wannowym" ! Radzi sobie - jesteśmy gotowi do ruszenia na szerokie wody !!!!
jamyk Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 tyle dymu to straż pożarne trzeba mieć w pogotowiu
kaszalu Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Dym jest ważny - widać, że to "nie ściema" z tym kotłem i parą !!! Jeszcze izolacja termiczna kociołka z taśmy samoprzylepnej do rur gorących .
kaczma2 Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Wracając do postu z 4.11.17 Miałem już zamiar zrezygnować z pływania bo na wodzie przy brzegu pływał jakiś olej ale dalej była czysta woda i tam było pływanie. Później widziałem przejeżdżający wóz strażacki. Z radia dowiedziałem się, że był wyciek oleju z kanału deszczowego i strażacy usuwali zanieczyszczenie. Odbiornik pomimo tego, że był na styropianowej misce zamoczył się i przestał działać. Zaraz usunąłem wodę z płytki i po nocy w suchej piwnicy działa.
kaszalu Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Dzisiaj nieznaczna zmiana tematu i kalibru urządzeń !! Zamiast pływania po wodzie, żeglowanie po trawie własnoręcznie wykonaną przez naszego kolegę - Andrzeja Łuszpińskiego z Aleksandrowa pod Bydgoszczą - lokomobilą parową ! Na prawdziwej parze wodnej z opalanego węglem i drewnem kotła parowego !!! Zapraszam do obejrzenia reportażu z wydarzenia na które zostałem zaproszony przez twórcę machiny !! Od rozpalenia kotła , poprzez przygotowania mechaniki, jazdę oraz jego wygaszenie !! Wykonawca prosi o Wasze uwagi i opinie do przedstawionego tematu - może ktoś ma ochotę na własną lokomobilę lub łódź z napędem parowym - chętnie pomoże przy realizacji siłowni parowej !!
jamyk Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Andrzej gratulacje super fajna zabawa cieszy ten efekt tylko brakuje serwisanta z młotkiem do kontroli kół i osi po przejechaniu drogi
mario70 Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Co tu dużo mówić - prace p. Andrzeja zawsze były "z innej bajki" ! Gratulacje !
kaczma2 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Brawo, brawo,brawo! Fajny żar pod kotłem.
kaszalu Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Dzisiaj rozruch małej siłowni parowej do łódki kolegi . Wykorzystany został uprzednio wykonany kociołek , mały "kiwak" o średnicy cylindra fi 6mm z kraju środka i puszka po sardynkach w sosie pomidorowym ( mniam !! ) Zestaw zmontowany i odpalony dzisiaj, jutro może montować !!
pawel4090 Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Ja pierdziu, rewelacji ciąg dalszy, coś pięknego.. okrutnie zazdroszczę.
Rekomendowane odpowiedzi