J-23 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 to jest właściwy kształt śruby , jak chcesz pogonić tą motorówkę ja śrubę wyciąłem z cienkiej blachy nożycami wg. kształtu z obrazka i działa lux, skok śruby ~11-15*
kaczma2 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Znalazłem film dla tych co jeszcze nie wiedzą co i jak.
marcini59 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Dzień Dobry Mam pytanie gdzie kupujecie ciężarki ołowiane do balastu, czy jedynie w wędkarskim sklepie ? Muszę trochę dociążyć parowczyka doszło kilka małych elementów wykończenia 1
kaszalu Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Pogadaj Marcin w jakimś zakładzie wyważającym koła samochodowe - zazwyczaj mają trochę ołowianego złomu do przetopienia, a Janusz ma zgrabny tygielek i palnik!? Ale można też w wędkarskim - bez kłopotu ale drożej !!? Ps Teraz to jest "Steam Bałtyk de Leewe" ? Edytowane 25 Czerwca 2020 przez kaszalu
J-23 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 trzymam kciuki za tego parowczyka, bo wygląda miodzio ołów można z akumulatora samochodowego wydłubać albo na olx widziałem większe ciężarki dla nurków na filmie z 1890 roku znalazłem zdalnie sterowane żaglówki
a74BACK Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Z akumulatora odradzam, bo straszny "syf". Przetapianie tego (w domu), jak ktoś nie mam ogródka to koszmar. Ciężarki dla nurków będą ok ?
TomTech Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Przetapianie ołowiu jest ogólnie szkodliwe. Należy zachować odpowiednią wentylację.
a74BACK Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 "Życie to śmiertelna choroba... itd" Może Ci faceci w "rurkach" będą panikować, ale od topienia ołowiu w puszce raz na ruski rok jeszcze nikomu nic się nie stało. Jednak nie polecam tego robić w domu z ołowiem z akumulatora bo strasznie kopci. Lepsze świeże powietrze i palnik gazowy. 1
WALDENGERD Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Marcin - parowczyk pięknieje z dnia na dzień ? - ołów kupuję w wędkarskim na allegro - łezki ołowiane 100-150-200-250g - montaż bez przetapiania - cena do łyknięcia ?
kaszalu Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 Janusz coraz bliżej wodowania !? Pojawia się coraz więcej elementów wyposażenia oraz pierwsze przymiarki żagli ? 1
WALDENGERD Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 ? Januszek idzie jak Burza - pomalutku, pomalutku, ale cały czas do przodu - tak trzymaj ??
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Wczoraj przygotowałem sobie na działce rekreacyjno-wakacyjne stanowisko tokarskie !? Tokarka "hand made' wykonana przeze mnie w całości z 30 lat temu przeznaczona do wykonywania drobnych detali modelarskich z metali kolorowych, tworzyw, drewna i stali - spisuje się świetnie do dziś !! Ma również możliwość zamontowania kolumny frezarskiej mocowanej od spodu łoża ( specjalnie przefrezowana powierzchnia równoległa do prowadnicy suportu), co znacznie rozszerza jej zastosowania modelarskie ! Fotkę wstawię później. MOV_0958[1].mp4 MOV_0954[1].mp4 Edytowane 6 Lipca 2020 przez kaszalu
marcini59 Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Cześć Andrzej co będziesz toczył ciekawego? Świetna tokareczke zazdroszczę
marcini59 Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Dzień Dobry wszystkim Kolejne kilka fotek już praktycznie na finiszu budowy Bałtyka na parę , pozostało podłączyć elektrykę oświetlenia i będzie koniec Poniżej relacja zdjęciowa z poczynionych postępów ps: zapomniałem jeszcze firanki oczywiście , ale to muszę poszukać odpowiedniego materiału, chyba coś żonie zwędzę 1
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Bałtyk coraz bardziej błyszczy ! Na wodzie będzie się super prezentował !? A co do toczenia, to potrzebnych "dupereli" zawsze brakuje, a jak tokarka sprawna, to można sobie samemu wytoczyć !! Tulejki, sprzęgiełka, panewki, polerki, pachołki, lampy i gały - do wytoczenia arsenał cały ! Ot, choćby takie "pipsztoki i inne przydasie" ? Edytowane 7 Lipca 2020 przez kaszalu 1
WALDENGERD Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Panie Dziejku - czy przyjmujesz zamówienia ???? ??? 1
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) ??? Najlepiej na piwo !! ? A inne to chyba na emeryturze !! Ale Tobie Waldek zawsze coś mogę dorobić !! Edytowane 7 Lipca 2020 przez kaszalu 1
WALDENGERD Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Dzięki, dzięki ...wielkie dzięki ...??? - a ja wolę 40 i odrobinkę więcej % kryształowej wody ognistej ??? i taniec wokół pala .......
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Może być na wodę ognistą !! Piwo powoduje za duże przyrosty w obwodzie pasa !! ?? Podobno whisky najzdrowsza ... A jak tak lubisz tańczyć to ja będę siedział a Ty będziesz tańczył !! ? I wiem gdzie na tą imprę pociągniemy - do Janusza na wodowanie Zaruskiego już wkrótce !!!? Edytowane 7 Lipca 2020 przez kaszalu
WALDENGERD Opublikowano 8 Lipca 2020 Opublikowano 8 Lipca 2020 Oki noki - będzie Bal na 102 ...... Januszek też lubi tańczyć - szczególnie po udanym wodowaniu i pierwszym rejsie, aTy będziesz filmować .... ??? Endriu - czy mała butelczyna szampana będzie obecna przy wodowaniu Zaruskiego ???
Rekomendowane odpowiedzi