Marko11 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 super model malowanie trafione w 10/10
Ejdzjan Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Fajne malowanie można pomyśleć. Ja myślałem że pomaluje standardowo czyli kombinacja kolorów czarny mat z czerwonym albo biały z czerwonym.
kaszalu Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Ładny modelik się zapowiada Adrian - czekam na dalsze fotki z budowy i pływania !! ?
Ejdzjan Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Dziękować ?będę dodawał zdjęcia na bieżącą. Między czasie buduje sobie jeszcze holownika także po trochu przy jednym jak i przy drugim.? 1
kaczma2 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Ten PILOT to prezentacja statku budowanego przez rosyjską stocznię PEŁŁA. www.pellaship.ru tu jest więcej prezentacji. A może zmienię model na Bakłan z tym, że zmienię napęd na śrubę.
kaszalu Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Janusz nie odpuszcza - już III zmiana uruchomiona i szybkie postępy widać !? Chyba jednak spłynie z pochylni ma wiosnę TEGO roku !!!? Edytowane 31 Stycznia 2021 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Na razie ma jeszcze trochę czasu - spłynąć nie ma gdzie ! Pieczyska zamarznięte ! Poza tym ŻEGNAJ KWARANTANNO - wracamy do życia !!? 1
kaszalu Opublikowano 1 Lutego 2021 Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) Kwarantanna się skończyła, czas wracać do normalności. ? Za namową żony posprzątałem pochylnię ...? Model wstępnie zagruntowany farbą podkładową czeka na swoją kolejkę przy nabrzeżu wyposażeniowym ...? Ostatnie zdjęcie - podobny, śródlądowy bocznokołowiec parowy "Gdańsk" w rejsie na rzece (prawdopodobnie Wisła w okolicach Gdańska) ! Edytowane 2 Lutego 2021 przez kaszalu 4
kaszalu Opublikowano 2 Lutego 2021 Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) Z przyjemnością informuję, że swój pierwszy próbny rejs odbył wyremontowany i przebudowany do wersji pasażerskiej dawny, bocznokołowy holownik wiślany "LUBECKI" . Ta ponad stuletnia jednostka z ciekawą - również wojenną kartą historii - będzie teraz wozić pasażerów w rejsach po Wiśle w Warszawie, a może i w dłuższych rejsach do Gdańska !!? Trochę historii jednostki i jej remontu ! Artykuł do poczytania : http://naszeczasopismo.com.pl/?p=1179 ? Muszę się nim przepłynąć !!! ?? A tak w 2012 roku płynął do remontu do Wrocławia, ogołocony z kół łopatkowych i innego wyposażenia ( nie zmieścił by się w śluzach !) Cieszę się, że nie skończył pocięty na złom w hucie i uratowano taką ciekawą jednostkę !!? Z tego co czytałem wynika, że spłynie Odrą do Świnoujścia a potem ma zostać przeholowany w asyście holowników morzem do Gdańska ( bo znowu się w śluzach nie mieści, a tamborów już nie można zdemontować) i stamtąd już o własnych siłach popłynie Wisłą do Warszawy !! Edytowane 3 Lutego 2021 przez kaszalu 2
tombrzus Opublikowano 2 Lutego 2021 Opublikowano 2 Lutego 2021 W dzieciństwie, z przyjemnością obserwowałem je na Wiśle i kilkukrotnie miałem okazję "przepłynąć się" np. na Bielany itp. Jak na razie, miałem jedynie jako dziecko drewniany, uproszczony model zabawkowy takiego statku z kołami napędzanymi od brzegu sznurkiem nawiniętym na wałek łączący koła łopatkowe a powrót przez ściągnięcie tym samym sznurkiem. Podziwiam Waszą aktywność. Tomek 2
marcini59 Opublikowano 2 Lutego 2021 Opublikowano 2 Lutego 2021 Zauważyliście na filmie 5:31 min jak zawraca prawie w miejscu, koła łopatkowe kręcą się w przeciwnych kierunkach. Podoba mi się, kurcze może następny model taki ? 1
jamyk Opublikowano 2 Lutego 2021 Opublikowano 2 Lutego 2021 W dniu 30.11.2020 o 14:49, kaczma2 napisał: Śruba raczej 4 łopatowa. Możesz zrobić samemu na wymiar jaki chcesz. Janusz ma przyrząd do wlutowania łopatek do piasty. Masz dużo, dużo szybciej i taniej od zamawianej. Marcin nic innego tylko do roboty?
kaszalu Opublikowano 2 Lutego 2021 Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) Lubecki po przebudowie ma napęd dwoma silnikami spalinowymi i prawdopodobnie każdy z silników niezależnie napędza swoje koło łopatkowe poprzez sprzęgło i przekladnię nawrotną. Pozwala to pracować jedną burtą naprzód o drugą wstecz i obracać się w miejscu ! Dodatkowo ma także stery srumieniowe na dziobie co znacznie ułatwia manewrowanie jednostką !!? Widać to na filmie przy odbijaniu od pomostu ! Piękna jednostka i oby długo służyła !!? Do mojego bocznokołowego parowczyka dołożyłem komin...? - zaczyna wyglądać ! Edytowane 3 Lutego 2021 przez kaszalu 2
kaszalu Opublikowano 3 Lutego 2021 Opublikowano 3 Lutego 2021 Jeżeli chodzi o budowę modelu "Lubeckiego" Marcin to mówisz i masz !! ? Holownik z lat 20. Pasażerka aktualnie przebudowana. 1
marcini59 Opublikowano 3 Lutego 2021 Opublikowano 3 Lutego 2021 Andrzej ale Ty mnie szczujesz bocznokołowca jeszcze nigdy nie budowałem Przemyślę temat ale w pierwszej kolejności skończę wycieczkowiec parowy, a potem kto to wie hi hi 1 1
kaszalu Opublikowano 3 Lutego 2021 Opublikowano 3 Lutego 2021 Marcin - ja Ciebie nie "szczuję", ja Ciebie INSPIRUJĘ !!!?? Wiem że dasz radę a w razie czego zawsze pomożemy !!! Kiedyś musi być "pierwszy raz" - trzeba się rozwijać aby się nie cofać !!!? Powodzenia !!! Ps. A założenie słuszne - kończymy jeden projekt, zaczynamy drugi ! Rozgrzebywanie kilku projektów na raz zawsze słabo się kończy - przeważnie polegną całkowicie albo ciągną się do znudzenia i zniechęcenia !!? Ewentualnie można sobie przygotowywać logistykę pod planowany w przyszłości projekt - kto działa wyprzedzająco potem szybko idzie do przodu - ja tak właśnie sobie robię !! No i w związku z tym w magazynach stoczniowych leży sobie i dojrzewa kadłub dwuśrubowego "HERMESA" z siłownią w kawałkach gotową do zamontowania...? Ponad 1200 mm długości ? 2
marcini59 Opublikowano 3 Lutego 2021 Opublikowano 3 Lutego 2021 Bardzo ładny ten Hermes. Moja choroba zwana modelarstwo postępuje w kierunku pary ? już projektuje następny kociołek i zbieram materiały ale o tym na razie cichosza ? Kilka fotek z postępów nad wycieczkowcem. 2 1
kaczma2 Opublikowano 3 Lutego 2021 Opublikowano 3 Lutego 2021 Tak trzymaj! Do Celinki zrobiłem takie drobiazgi. Mosiężny słupek jest do kotwicy. Jest jeszcze wyciętych 5 kół ratunkowych.
Rekomendowane odpowiedzi