kaczma2 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 W tym parowcu coś mi nie pasuje ale jeszcze nie wiem co. Dzisiaj moja szybka łódka poskakała sobie na falach kanału. Pierwszy raz robiłem armatki wodne i pompę. Właściwie pompę miałem od drukarki plujki, tylko ją uzupełniłem o silnik. Dysze z otworem 1,0 zrobiłem po południu. Próba wypadła pomyślnie. Myślę wstawić w modelu zbiornik na wodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Każdy ma jakąś wizję .... To przede wszystkim nie jest typowy parowiec, tylko robocza łódź z napędem parowym ! Pomyśl o co ci chodzi to chętnie posłucham , może sugestia bedzie do przyjęcia - jak to się mówi "nigdy nie mów nigdy ..." Na razie za zasługi przy budowie awansowałem sternika na szypra ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Przyzwyczaiłem się do irracjonalnych pomysłów Pana Kazimierza, ale wstawianie zbiornika na wodę w modelu, który ma pływać i może tą wodę brać z akwenu jest numer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 I to jeszcze przegotowana i musi postać. To nie jest żaden pomysł. Nie będę ryzykował zapchania dyszy. Po co mam ładować ołów. Strażacy ściągają do gaszenia cysterny z wodą choć obok mają staw. Może już nie mają motopomp ale na pewno dbają o czystość urządzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Kuter strażacki, wodę bierze z akwenu. Kaziu tylko gazowanej nie nalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WALDENGERD Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Endriu - super - mi się parówa podoba - a gdzie kot ?? - przepadła Lola? - ostatnio była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Mike tak postanowiłem i tak zrobię. Nikomu nic do tego. Gazowana jest lepsza od tej z akwenu jakim jest kanał. Gdzieś mam zbiornik od modelu akrobacyjnego RC. Wystarczy ilość wody na 5-10 sek. Michał a może myślisz o gaszeniu pożaru na modelu. Zdarzały się, pożary na parowcach czego nie życzę nikomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Waldek - kocica jak to kocica - zamelinowała się w jakiejś dziurze i śpi ! Znajdzie się w końcu ... Poniżej pierwowzór parówki .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Kaziu wyluzuj... Rób jak chcesz . Troszkę poczucia humoru bo drętwo w naszym bydgoskim półświatku ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 W tygodniu powinno być zdecydowanie więcej sobót ! Dzisiaj dokonałem zestrojenia i regulacji wszystkich mechanizmów "parówki" z aparaturą i przeprowadziłem stoczniowe próby wannowe ! Noooo Mioooodziooooo ! Całość zapowiada się bardzo smakowicie, jak na markową "parówkę" przystało !!! Nstępne próby na otwartym akwenie ! Filmy i parę fotek z testów stoczniowych poniżej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Mike. Na forum Koga, Jacek relacjonuje budowę statku Franciszek Zubrzycki z blachy mosiężnej. Dobra robota. Tam Futaba straszy go kawitacją. Ja twierdzę, że kawitacja nie występuje w tego typu modelach lub jest nie odczuwalna, jedynie w ślizgach są ubytki materiału. Poleciłem poczytać na wikipedii ale on wie. POLECAM Inny twierdzi,że ubytki to ścieranie. Ja twierdzę, że kawitacja jest i statek płynie dalej do kolejnej wymiany śruby. Może niektórym się wydaje, że kawitacja to mielenie śrubą w miejscu, bez dawania siły napędowej. Z takim czymś się spotkałem jak robiłem napęd strugowodny. Dopiero po wstawieniu sterów prostująch strugę było właściwie. Do sterów są przyspawane także anody cynkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Koledzy - pomóżcie ! Czy ktoś słyszał o gotowej - MAŁEJ - płytce z elektroniką pozwalającej zapisać i odtwarzać w pętli ze cztery utwory muzyczne ( np, Nad pięknym , modrym Dunajem" ... ) ? WSZAK GRAMOFON MUSI GRAĆ !!! Elektronika to raczej nie moja bajka , ale są fachowcy od tej wiedzy tajemnej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Przestudiowałem prognozę pogody na portalach informacyjnych i stwierdzam że dzisiaj prawdopodobnie zainauguruję sezon nawigacyjny 2017. Do wyboru Balaton lub Kanał Bydgoski. Koło 16:00 będe . Modelem którym tego dokonam będzie Zefir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WALDENGERD Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 ENDRIU - sklepik z pocztówkami dźwiękowymi - do wyboru i koloru ( 2-3 melodyjki ) np. graj piękny cyganie ( gdzieś mam jak znajdę - dostaniesz ) - bateria zegarkowa - gra non stop ok. 2h - koszt w zależności od pocztówki 10-15 złociszy, a cały układ zmieści Ci się w grajecie - powodzenia i jeszcze mała flaszeczka z rumem dla szypra ..... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Nad kanałem spotkałem Zefira, dostojnie i po cichu przemierzał akwen.. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Ponieważ mój kręgosłup nie domaga po ostatniej przygodzie samochodowej , to Mike dzięki wielkie za pomoc przy wyjęciu Zefira z wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Dzisiaj ciąg dalszy docierania i regulacji sprzętu ! W tygodniu po zmianie czasu jest szansa na pływanie po południu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WALDENGERD Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 ENDRIU... Moduł na micro kartę lub pitolka do 32GB - 14,50zł +przesyłka http://allegro.pl/modul-dekoder-mp3-micro-usb-pendrive-player-476-i6743680599.html?reco_id=c89db3bb-12dd-11e7-85da-6c3be5b54a70&ars_rule_id=201 nagrywasz co chcesz + 3W , a może 10W wzmacniacz i jest OK dyskoteka jak trzeba :rolleyes: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 WALDUŚ - JESTEŚ WIELKI !!!! Szyper jest ci dozgonnie wdzięczny !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Co do kolegi Futaba ,Kaziu nie chciał bym być adwokatem, ale jak zrobisz tyle tytułów na MŚ i Europy o Polsce nie mówiąc co on to wtedy chyba będziecie dyskutować na równym poziomie. Ja się na tych wszystkich barkach, holownikach, parostatkach nie znam. Mnie zostawcie działkę " Szybko i krótko" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi