Irek M Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Chciałem zapytać czy zastanawialiście się dlaczego droga kamerka - w porównaniu z tymi z Reala za 200zł - tak słabo wypada przy fotografowaniu i filmowaniu pod wodą. Chciałem ale z tego co widzę to raczej tylko ja się tym zajmuję . Pierwsze co się nasuwa to różnica w kształcie "szkiełka" osłony wodoszczelnej. W Ovremax OV2 jest ona płaska - nagrania o niebo lepsze w porównaniu z kulistą w go pro 1 i 2. Za to w go pro jest ona szklana, a w OV2 jednolity plastik. Za to nad wodą żadna z tych tanich nie dorównuje go pro. zacząłem się zastanawiać czy to faktycznie kształt kulisty tak pogarsza jakość. Odkręciłem tę za go pro i zauważyłem, że ma właściwości powiększające ! Poszedłem z nią do optyka i potwierdził - ale nie pamiętam czy 0,5D czy 1,5D. Nie zauważyłem różnicy w nagrywaniu na powierzchni z obudową i bez obudowy. Więc czy to faktycznie owe dioptrie tak pogarszają jakość ? Zamiast tej wypukłej wstawię na próbę zwykłą płaską szklaną. Będzie z tym problem ale może warto . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polch Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Chciałem zapytać czy zastanawialiście się dlaczego droga kamerka - w porównaniu z tymi z Reala za 200zł - tak słabo wypada przy fotografowaniu i filmowaniu pod wodą. Chciałem ale z tego co widzę to raczej tylko ja się tym zajmuję . Pierwsze co się nasuwa to różnica w kształcie "szkiełka" osłony wodoszczelnej. W Ovremax OV2 jest ona płaska - nagrania o niebo lepsze w porównaniu z kulistą w go pro 1 i 2. Za to w go pro jest ona szklana, a w OV2 jednolity plastik. Za to nad wodą żadna z tych tanich nie dorównuje go pro. zacząłem się zastanawiać czy to faktycznie kształt kulisty tak pogarsza jakość. Odkręciłem tę za go pro i zauważyłem, że ma właściwości powiększające ! Poszedłem z nią do optyka i potwierdził - ale nie pamiętam czy 0,5D czy 1,5D. Nie zauważyłem różnicy w nagrywaniu na powierzchni z obudową i bez obudowy. Więc czy to faktycznie owe dioptrie tak pogarszają jakość ? Zamiast tej wypukłej wstawię na próbę zwykłą płaską szklaną. Będzie z tym problem ale może warto . Z tego co pamiętam to właśnie kształt szkła obudowy gopro 2 robi krecią robotę. Są, a przynajmniej były obudowy (czy jakieś soczewki wymienne?) do niej z płaskim szkłem i różnica w zdjęciach podwodnych była duża. EDYTA O takie cuś... http://www.eyeofmineactioncameras.com/category_s/1834.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Ale 80 $ to dla mnie trochę za dużo. No może gdyby dodali gratis prześliczną blondynkę o imieniu Magda ale wtedy byłoby za tanio . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polch Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zawsze szwagrowi mówię, że Niemiec ma do wszystkiego werkzeug, a Polak głowe i ch... i kombinuj Kup najtańszy filtr do aparatu, klej do szyb samochodowych, wywal oryginalne szkiełko z obudowy i przyklej filtr - powinno robić W necie powinieneś znaleźć patenty z samoróbkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Własnie dziś chcę tak zrobić; ale szkiełko od szklarza przycięte, przyklejone prowizorycznie silikonem(?). Chodzi tylko o sprawdzenie. Niestety z filtrów to mam tylko duże średnice - 49mm, a potrzebuję 20mm i 34,5mm. EDYTA - Tak wygląda moja przeróbka: EDYTA 2 - szklarz wytnie dopiero na wtorek, więc wziąłem kawałek szkiełka 3x3cm by jeszcze dziś to sprawdzić. Niestety pierwsze niepowodzenia - nie chciałem już na stałe kleić więc próbowałem glutem na gorąco. Niestety szybko tężeje i powstają nieszczelności. Spróbuję więc na szybko jakimś silikonem klejącym by wytrzymało parę minut, może się uda. Tyle, że leje bez przerwy i nie bardzo się chce wychodzić nad wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polch Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Irku, nie klej tego silikonem!!! - jak ma być dalej wodoszczelne. Jak nie chcesz kupować całej tuby kleju do szyb, to do jakiegoś warsztatu podejdź niech Ci za pywo posmarują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Kleić na fest nie chciałem bo to tylko próba, wycięte pierścienie będą dopiero we wtorek i wtedy mogę kleić ostatecznie. Próba dzisiejsza w wodzie wypadła raczej bardzo dobrze ale nie wklejam fotek bo zaraz chcę jeszcze raz zrobić testy. EDYTA 3 Po pierwszej próbie w wodzie zalałem gorącym glutem ile się dało łączenie szkła z obudową i pod wodę. Moim zdaniem nie było gorzej niż z OVercam OV2 - godzina po 18 bez słońca. Jednak znowu coś poszło nie tak co widać na filmie jak nagle pogarsza się ostrość - to lekkie rozszczelnienie. Niestety nie próbowałem już znowu zanurzać w obawie o uszkodzenie kamerki dlatego fotki z różnych miejsc; ta z butelką po piwie to z go pro, a bez to OV2. Fotka z basenu to jeszcze oryginalna osłona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Do filmowania pod wodą potrzebny jest płaski port a nie kulisty. Zabieram często taka kamerę pod wodę , go pro 3 i jakośc jest rewelacyjna. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 To, że płaski to już wiemy. Teraz zastanawiam się tylko, czy kupić nową obudowę z płaskim szkłem, nową kamerę czy wodoszczelne opakowanie do canon sx50hs. W przypadku tego ostatniego jakość byłaby najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Są do kupienia same porty do tych kamer. Nie wiem niestety gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 zostaw orginalne szklo na miejscu i dorób pierscien z płąskim szklem uszczelnianynm n ao-ringu z przodu zrobiełm tak kiedys zmoja gopro 2 i bylo syuper zreszta jest sporo pokazanych takichprzeróbek na youtube powodzenia teraz mam 3ke - i jakos c spod wody jest powalająca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Tak czytam i stwierdzam że chyba mam jakąś inną kamerkę (gopro 2), robiłem co prawda filmy tylko w odkrytym basenie, nad i pod wodą tak do około 2,5 m głębokości, ale jakość była super (w oryginalnej obudowie wodoszczelnej). I to zarówno przy przejściach znad wody do podwody jak i odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Dziś przeprowadziłem kolejną próbę pod wodą - dosłownie z 30 min temu; wanna sztuczne oświetlenie. Efekt rewelacyjny jak na te warunki, jutro próby w statwie, rzeczce i w morzu. Próbki z wanny nie obrabiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 No niestety same porażki. Cały czas wewnętrzna strona szkiełka paruje. Obudowa nie jest na stałe przyklejona więc dlatego paruje. A ponieważ to testy więc nie mogę przykleić. O ile film dzisiejszy wyszedł bardzo dobrze - nie widać okrągłego pierścienia dobudowanego, o tyle na fotkach już widać. Chyba trzeba go zrobić jako lejek. Fotki niestety już zaparowane. Chyba z tą zabawą dam już sobie spokój bo od dłuższego czasu mam inne zachcianki. Pierwsza to kupno nowej kamerki ISAW A2 ACE, A3 jest zbyt droga lub pokrowiec wodoszczelny Dicapac do Olympus C-745 lub najnowszego Canon sx50sh. Niestety do tego ostatniego jeszcze ich nie znalazłem w sieci. E D Y T A - film już odblokowany. W 7 sek widać jak nagle obraz pogorszył się za chwilę kolejne pogorszenie. Ale wydaje mi się, że początek jest extra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Ostatnie dokonania - i tak już zostanie. Wydaje mi się, że efekt najlepszy z uzyskanych. Może dlatego, że wykonany kamerką nad , którą długo się zastanawiałem ale w końcu nabyłem. Jest nią ISAW A2 ACE. Niestety model A3 był za drogi jak na moje ostatnie wydatki. Ostatnie dokonania - i tak już zostanie. Wydaje mi się, że efekt najlepszy z uzyskanych. Może dlatego, że wykonany kamerką nad , którą długo się zastanawiałem ale w końcu nabyłem. Jest nią ISAW A2 ACE. Niestety model A3 był za drogi jak na moje ostatnie wydatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Przykład filmu pod wodą nakręcony wspomnianą kamerką ISAW A2 ACE: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Próbowałeś natrzeć szkiełko izopropanolem? Powinien powstrzymać parowanie. Przynajmniej przez jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 nie próbowałem bo parowało szkło od wewnątrz. Znaczy to doklejone. I kolejne jedno z dzisiejszych posiedzeń pod wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi