Qba007x Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Dobrze jest jeszcze zabezpieczyć tą śrubkę klejem do śrub lub w przypadku braku takowego odrobiną CA żeby nie wykręciła się pod wpływem wibracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Model bardzo fajny i bardzo podobny do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 ten: http://www.rctrax.pl/blt-basic-light-trainer-kit-samolot-rc-great-planes/89380/ ? Jest sporo większy i cięższy, ale rzeczywiście przyjemnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. tomasz.smolarek Opublikowano 27 Czerwca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Nie będę was zanudzał, ale muszę się pochwalić: wykonałem kadłub! 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_BRODA_ Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 WOW!!! Ekstra. Napisz kilka słów jak to zrobiłeś. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Nie będę was zanudzał, ale muszę się pochwalić: wykonałem kadłub! WP_000260.jpg :) Ciekawy jestem czy ja kiedyś dojdę do takiej perfekcji wykonania ;-) Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Mam nadzieję, że kolega Vesla się nie obrazi, że podpinam się z relacją pod jego wątek. Jasne, że nie. Proponuję nawet taką formę utrzymać (wszystko w jednym poście). Ułatwi to przeglądanie historii wymiany doświadczeń i postępów w budowie. Nawet jakby trzeba było to można podpiąć ten post pod pierwotny post o projekcie patyczaka. Dzięki temu dzisiaj zobaczyłem wspaniały kadłub zrobiony przez Tomasza. "MISZCZOSTFO ŚFIATA". Ja dzisiaj kupiłem listwę metrową sosnową w B&Q (taka tutejsza Castorama) i też będę robił kadłub. Ale czy osiągnę ten poziom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Widzę, że kadłub wzmocniłeś listewką sosnową na całej długości, sprytnie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Tomek nie ciesz się za wcześnie, mina ci zrzednie jak będziesz oklejał kadłub Oracoverem :] w dwóch kolorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Chciał bym kolegom zwrócić uwagę na jedną rzecz. Jak wykonacie wieżyczkę pod skrzydła: To nie przyklejajcie od razu do kadłuba, szczególne wg rysunku. Dopiero jak będzie już wszystko gotowe i oklejone z wyposażeniem - ułatwi to wyważenie. Jeden z kolegów się pospieszył i przykleił za bardzo z przodu, musiał dużą baterię wozić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Słuchajcie, krawędź spływu skrzydeł. To jest balsa 3mm wyszlifowana by uzyskać skos, czy coś innego? Nie mogę się doczytać z projektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba007x Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Tak. To jest listewka balsowa 3x3 , ale nie wyszlifowana na skos tylko zaokrąglona z jednej strony. Tak żeby tworzyć z profilem jedną całość. Jak by kwadrat ale z ćwierćokręgiem zamiast jednego kąta prostego PS. Najlepiej z twardej/średnio twardej balsy Yyy przepraszam. Teraz doczytałem że pytanie dotyczyło spływu a nie natarcia. Po weekendowych wojażach w górach jestem trochę zmęczony i stąd ten błąd. Tak jest to listewka 3mm, zeskosowana szlifowaniem i z naciętymi miejscami pod żeberka. Tzn żeberka wpuszczamy w miejsca wyszlifowane cienkim pilniczkiem według planów. Jutro zrobię zdjęcie jak to ma wyglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 No właśnie, dobrze, że update'owałeś posta, bo mi coś nie leżało w kontekście Widzę, że kolega przy kompie siedzi, to zapytam jeszcze o element nr 13 (łącznik skrzydeł) z tego postu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/46480-relacja-z-budowy-patyczaka-wg-projektu-kol-olecki75/?p=504870 Gdzie on jest wklejony, czyli jak łączy skrzydła, bo też nie mogę znaleźć? Tzn teoretycznie widzę go, ale aby wkleić to chyba trzeba by żebro przeciąć.. Czy tak? PS. Spływ jest już zupełnie jasny dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Klei się między dźwigary by nadać skrzydłom wznios i je połączyć. Wznios.dxf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Dzięki za info. Widzę, że zedytowałeś post, zamiast pisać nowy, co spowodowało, że temat nie pojawił się na górze, w nieprzeczytanych. Czekam sobie spokojnie i myślę, jak by to mogło być, i wymyśliłem rzecz identyczną z tym co narysowałeś. To chyba dobrze rokuje Upewnię się tylko w jednej sprawie - z tego co widzę, pierwsze żebro trzeba przeciąć, by wsunąć w nie element 13. Dobrze kombinuję...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Dzięki za info. Widzę, że zedytowałeś post, zamiast pisać nowy, co spowodowało, że temat nie pojawił się na górze, w nieprzeczytanych. Wiem, trochę się tego obawiałem ale pisanie posta pod postem bywa czasami niemile widziane. Tak. 13-kę wsuwa się w żebro. Przeciąć to za dużo powiedziane, trzeba zrobić otwór między dźwigarami. Najlepiej jak te pionowe balsowe elementy też już będą przyklejone. Zrobi się skrzynka na tą 13-kę (, którą najlepiej wykonać ze sklejki 2mm lub z dwóch sklejonych 1mm.) Wtedy po wycięciu otworu wszystko będzie się kupy trzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Dokładnie tak do odczytałem z planów. Łącznik w moim skrzydle to sklejka 1,5mm. Kąt wzniosu 10°, pierwsze żebra skleiłem bez ukosowania dlatego od dołu pomiędzy nie wkleiłem wkładki z balsy. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 A ja zrobiłem wznios wg projektu. Stwierdziłem jednak, że będzie mi ciężko wyciąć szparę na część nr 13, więc rozciąłem żebro i skleiłem na modelu. Udało się złożyć całość bardzo ładnie, jak na zdjęciach poniżej. No i coś, z czego jestem dumny - moje pierwsze w życiu oklejanie oracoverem. Całkiem nieźle mi to wychodzi Tu jeszcze bez napinania, tylko oklejenie. Widać, że gorszej jakości jest sklejanie, niż oklejanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba007x Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Bardzo ładne oklejenie Co do skrzydeł to polecam wkleić trójkąty wzmacniające pomiędzy pierwszym żeberkiem a natarciem i pomiędzy tymże żeberkiem i spływem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Tak, masz rację. Tak zrobię. I dodatkowo wzmocnienia między pierwszym a drugim żebrem. PS. Zrezygnowałem z oklejania kadłuba :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi