skipper Opublikowano 24 Czerwca 2018 Opublikowano 24 Czerwca 2018 No prawie, Fizyka pływania jest dokładnie taka sama, oczywiście przy skalowaniu trzeba parę czynników uwzględnić. Lepkość wody pozostaje bez zmian i dla małych i dla dużych jachtów. W ściganiu się też nie ma istotnych różnic. Najważniejsze dwie to w modelach: - dotknięcie znaku nie powoduje kary - strefa znaku to 4 długości łodzi a nie dwie jak w dużych.
skipper Opublikowano 24 Czerwca 2018 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Trochę nieprecyzyjnie napisąłem. Przepisy 2017-2020 Dodatek E E 4.3 ... a) gdy mogł złamać przepis Części 2 i przepis 31 w tym samym incydencie jacht nie musi przyjmować kary za złamanie przepisu 31 ------------------------- - Dpdatek E; Przepisy regat jachtów zdalnie sterowanych - Cześć 2 : gdy jachty spotykają sie, - przepis 31: dotknięcie znaku Z kolei w polskiej instrukcji żeglugi NSS nie ma mowy o dotknięciu tylko poruszeniu, to mogą być dwie różne rzeczy. cyt: Łódź, która naruszy przepisy prawa drogi, poruszy znak kursowy lub go minie jest karana jednym karnym okrążeniem \360 stopni\. Runda karna musi być wykonana w tym samym okrążeniu, w którym została nałożona, ... To co prawda wersja z 2011 (strona Modelteam), ale nowszej nie znalazłem. To tylko mało istotne szczegóły, ważne tylko dla "ścigantów". Przy okazji zauważyłem, że obecnie strafa znaku to trzy długości łodzi, w NSS 5 m.
Emhyrion Opublikowano 24 Czerwca 2018 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Wydaje mi się że taka niezobowiązująca zabawa na początek jest dla mnie najfajniejszym sposobem by się "zaszczepić". Modeli na rynku jest dużo, ze względu na moje skromne doświadczenia modelarskie najbardziej pasuje mi Kyosho. Kyosho są rzeczywiście fajne, dużo ładniejsze niż tania chińszczyzna z HobbyKing, ale i te dają sporo frajdy. 1
skipper Opublikowano 24 Czerwca 2018 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Ech , rozmarzyłem się. I jeszcza ta tęcza w tle. Uwielbiam takie snucie się po wodzie i nie ma znaczenia czy dużym czy małym jachcikiem. ----------------------------------------------------- Zdjęcia od zaprzyjaźnionej żeglarki. 1
kaszalu Opublikowano 24 Czerwca 2018 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Dzisiejsze pływanie "Emiratami" Janusza w Pieczyskach ! Wiatr słaby, ale jachcik daje radę !!
Jakub wawa Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Co raz bardziej się napalam oglądając takie filmiki.
ostry_gl Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 https://m.facebook.com/MKSGwarekRudaSlaska/?ref=bookmarks Zapraszam do polubienia to będziesz na bieżąco z "małym żeglarstwem" Pod tym linkiem jest relacja jak zrobić "tańszą" wersję łódki z poprzedniego postu. http://pfmrc.eu/index.php/topic/68958-voyager-ii-czyli-przedszkole-nss-a/ 1
Jakub wawa Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 O Twoim Voyager już czytałem i dziwi mnie wysokość całkowita: 1560 mmm skoro sam żagiel ma: 1300 mm?
ostry_gl Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 To dane z instrukcji, w sumie to ten sam kadłub co New Zeland. Trzeba by jej poszukać na jakiejś przecenie bo na razie znalazłem za 600 zł, a to dużo, biorąc pod uwagę że nie masz całej elektroniki i żagle są do wymiany.
kaszalu Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Na zachętę .... takie.... albo takie... albo takie ...... ... i wiele innych możliwości ! Edytowane 26 Czerwca 2018 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 To jeszcze przyprawię - Mistrzostwa Europy w klasie F- NSS !
ostry_gl Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jakub do Skarżyska Kamiennej masz 150 km. Zawody są 1-3 września. Tam dowiesz się wszystkiego i zobaczysz wszystkie klasy NSS. Wystarczy przyjechać w sobotę.
Jakub wawa Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Dziękuje za informacje , być może skorzystam.
ostry_gl Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Znalazłem bardzo fajną łódkę. (Biorąc pod uwagę że endevour 2 chodzi po okolo 600 zł. jest ona warta zastanowienia). Na zawodach pływa bardzo fajnie i przewidywalnie. http://modele-sklep-internetowy.i-tanio.pl/trueblue-1000-mm-p-4162.html
Jakub wawa Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Dziękuje Ci za link . Nie trafiłem nigdzie na ten sklep, widocznie jest słabo za pozycjonowany a ofertę ma chyba największą na polskim rynku. Jest nawet Vela. ale obawiam się że to sklep widmo.
ostry_gl Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Tego nie wiem. Sam się zdziwiłem że ten model jest jeszcze na rynku. Przypadkowo na niego trafiłem. A wiem jak pływa bo dostaje od takiego legularny łomot na zawodach ????
Jakub wawa Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Sklep ten to oszustwo ktoś zaparkował tam domene i z nudów powstawiał co mu się udąło skopiować nawet nie wysilając się na opisy.
Rekomendowane odpowiedzi