mRqS Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 No ładnie to wygląda Bowdeny steru kierunku? Moim zdaniem, lepiej będzie zrobić pull-pull na linkach. Szczególnie przy tym rozmiarze modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Na linkach i orczyku jest ster wysokości, (pierwotnie zrobiłem na serwie w ogonie ale przerobiłem bo obawiałem się, że w małych serwach przy tej powierzchni steru będą się urywały zęby), kierunku już bym nie zmieścił tym bardziej, że też musiał bym wprowadzić orczyk gdyż ze względu na kształt kadłuba nie było by ich jak bezpośrednio podłączyć. A ponieważ bowdeny są dwa powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 słuchaj jesli chcesz bowdeny moga byc ale one za podparte w zbyt małej ilosci punktów - przy obciuazeniu beda wybaczac sie na boki - zero sterownosci i reszta wiadoma - kolega dobrze podpowiada linki załatwia sprawe bo maja mniejszy opór i nie wymagaja podparcia - zycze powodzenia i uwaznie sledze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witam,bardzo ładnie Ci to wychodzi .Mam nadzieje, że mój kadłub od puchatka podobnie wyjdzie.I takie pytanko, czy wręgi wycinałeś i szlifowałeś ręcznie ? Jak tak to jestem pełen podziwu bo po 30 swoich wręgach mam już dość ale pracuje dalej bo takie życie modelarza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witam,bardzo ładnie Ci to wychodzi .Mam nadzieje, że mój kadłub od puchatka podobnie wyjdzie.I takie pytanko, czy wręgi wycinałeś i szlifowałeś ręcznie ? Jak tak to jestem pełen podziwu bo po 30 swoich wręgach mam już dość ale pracuje dalej bo takie życie modelarza . Wycinane za pomocą wycinarki z piłką włosową a obrabiane ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 słuchaj jesli chcesz bowdeny moga byc ale one za podparte w zbyt małej ilosci punktów Podparte są na każdej wrędze czyli w praktyce co 17 cm to chyba nie za rzadko? Przynajmniej tak mi się wydaje. kolega dobrze podpowiada linki załatwia sprawe bo maja mniejszy opór i nie wymagaja podparcia Zdaje sobie z tego sprawę, ale tak jak pisałem wyżej nie bardzo mogłem to w tym wypadku wykonać, a przy dwóch bowdenach działających na przeciąganie efekt wypaczania będzie minimalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Czym kadłub będzie pokryty? Pytam, bo klepkowo zrobiłem sobie kadłub Discusa i zastanawiam się czym go pokryć. Tym razem mam zamiar uniknąć foli. Zastanawiałem się czy go nie przelaminować + lakier. Mój kadłub ma 1m długości i waży 94g więc chyba mam jeszcze zapas na pokrycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 co do bowdenow to ja bym wkleił dla swietego spokoju po kawałku balsy miedzy wregami tak zeby zzredukowac odległosci do jakis 8.5 cm wtedy bedzie juz spokojnie - mysle ze z tym nie bedziesz miał problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Czym kadłub będzie pokryty? Pytam, bo klepkowo zrobiłem sobie kadłub Discusa i zastanawiam się czym go pokryć. Tym razem mam zamiar uniknąć foli. Zastanawiałem się czy go nie przelaminować + lakier. Mój kadłub ma 1m długości i waży 94g więc chyba mam jeszcze zapas na pokrycie. Cienki laminat około 30G/m2 + lakier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 co do bowdenow to ja bym wkleił dla swietego spokoju po kawałku balsy miedzy wregami tak zeby zzredukowac odległosci do jakis 8.5 cm wtedy bedzie juz spokojnie - mysle ze z tym nie bedziesz miał problemow Ale tu są dwa bowdeny w układzie pul pul więc nie wiem po co podpierać je aż co tyle. Tak jak jest zrobione jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Dalsza część zmagań z Muchą. Tym razem kabina. Kopyto do ramki kabiny Kopyto oklejane trzema warstwami polistyrenu 0,25. Warstwy klejone są na rozpuszczalniku nitro. Gotowa część ramki po oszlifowaniu i zdjęciu z kopyta Gotowa ramka wraz z kopytami Szkielet kopyta kabiny na ramce Całkiem nie źle będzie to wyglądać ?! Pełna relacja na mojej stronie http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 15 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2008 oo.. jesteś na najbardziej przeze mnie nie lubianym etapie - samodzielne majstrowanie oszklenia kabiny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 ja tez bardzo tego nie lubie dlatego tak powoli mi to idzie. Ale niestety musi byc to zrobione na tym etapie bo potem nie będzie jak dopasowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Kopyto przed szpachlowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Na mojej stronce umieściłem rysunki na podstawie których buduję szybowca http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=56 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Mam pytanko . Jaka balsa oklejałeś kadłub oraz z jakiej sklejki robiłeś wręgi :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Większość wreg ze sklejki 3mm. pozostałe 2 mm, wrega przy dzwigarze skrzydła wzmocniona dodatkowo sklejka 3mm (razem 6mm). Balsa 3mm. na balsę położę cienkie płótno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 8 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 Doklejony nos i mocowanie skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 8 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2008 Trzymaj tak dalej a będzie piękny model! Jak tak patrzę, to mnie znowu wraca ochota na rozpoczęcie budowy Bociana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Witam! A jakie Kolega profile zamierza zastosować ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.