tomeks Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 s3021 do s3010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 A to ciekawostka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Witam! Ja dalej o profilach. Czy nie lepiej zastosować coś z rodziny HQ/Oldies jak radzi Piotrp na swojej stronie ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 14 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Wreszcie prace idą dalej. Oto kilka zdjęć z budowy skrzydeł. Chociaż skrzydła nawet w połowie nie gotowe strasznie byłem ciekawy jak wyglądają przy kadłubie. W całości wygląda całkiem ciekawie co? Muszę tylko zmienić kształt kabiny bo coś się nie zgadza z oryginałem. Cała relacja na mojej stronie http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Piękna robota Takie prace zawsze cieszą oko każdego modelarza ! Oby takl dalej ! PS. Będą plany skrzydła w CADZIE ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 beda. musze tylko przygotowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 25 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Dalsze prace przy skrzydle Pełna relacja na http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 milo patrzec jak powstaje taki ladny model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Na mojej stronce umieściłem rysunki skrzydła http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=56&info=57 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Skrzydła w stanie surowym przed szlifowaniem Pozostałe jak zawsze na http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Mam pytanko. Chce pokryć skrzydła putnem KOVERALL czy orientuje sie ktoś jak to sie wykłada na obłych powierzchniach takich jak końcówka skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 MRQS do tablicy :twisted: z tego co wiem miał z tym już styczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Zrobiłem odpowiednie testy na wycinku skrzydła. Testy wypadły pomyślnie. Końcówka skrzydła całkiem nieźle się wyłożyła. Przy naprężaniu opalarką trzeba uważać aby nie przegrzać bo łatwo wykrzywić mniej wytrzymałe elementy np spływ. Ja nagrzewałem na pierwszym biegu z odległości około 20cm. Poza tym napręża się super nawet naciąga w miejscach gdzie było przyklejone do balsy. Po nacelonowaniu obrzeży trzeba obciąć nadmiar putna i delikatnie oszlifować pozostałość a potem jeszcze warstwa celonu. Na razie jestem zadowolony z efektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Na mojej stronce umieściłem poprawioną wersję rysunku kabiny. O 2mm została powiększona wręga J http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=56&info=57 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Witajcie w nowym roku. Dawno nie wklejałem nowych zdjęć gdyż intensywnie budowałem Muchę. Oto kilka fotek podsumowujących ostatnie prace. Zaklinowane stateczniki Pierwsze próby tłoczenia kabiny. Na razie z białego PCV. Skrzydło oklejone tkaniną KOWERALL Relacja na: http://www.bakcyl.systemart.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Piękny ten model budowany przez Ciebie. Przypomina mi się moje dzieciństwo, kiedy byłem zabierany do niego przez moich rodziców (oboje latali), jako spadochron! Tzn. wożony byłem we wnęce fotela na spadochron. Beztroska moich rodziców przeszła na mnie . Ale to były inne czasy na lotniskach i oczywiście więcej tragicznych wypadków. Mnie się udało, niektórym nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 a to o to chodzi z tymi spadochroniarzami w szybowcach bo wogole nie łapalem o czym mowili starzy lotnicy:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Piękny ten model budowany przez Ciebie. Przypomina mi się moje dzieciństwo, kiedy byłem zabierany do niego przez moich rodziców (oboje latali), jako spadochron! Tzn. wożony byłem we wnęce fotela na spadochron. Beztroska moich rodziców przeszła na mnie . Ale to były inne czasy na lotniskach i oczywiście więcej tragicznych wypadków. Mnie się udało, niektórym nie. Witam Ciekawe rzeczy piszesz , w póżnych latach 50 ubiegłego wieku wylatałem na SZD-12 Mucha 100 przeszło 300 h i nie spotkałem egzemplarza który miałby typową wnekę na spadochron plecowy . Mucha ma stałe siodełko pilota i ruchome oparcie zamocowane w dolnej częsci obrotowo a w górnej ustalane w trzech położeniach.Bardzo trudno byłoby umieścić tam dziecko w wieku kilku lat , o wygodzie nie wspomnę Wypadków było oczywiście więcej niż obecnie ,ale wynikało to z ilości pilotów latających w tym okresie . Wystarczy przypomnieć że były lata w których było czynnych jednocześnie przeszło 50 szkół szybowcowych.Nikt obecnie nie prowadzi takich porównań ale uważam że gdyby porównać ilośc wypadków do ilości pilotów i wylatanych godzin to tamten okres okazałby się bardzo bezpieczny Wystarczy przeczytac biuletyn wydawany corocznie przez komisję badania wypadków lotniczych by stwierdzić wielką niefrasobliwość wręcz brak wyszkolenia niektórych pilotów. Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Ja miałem wtedy kilka lat, więc może pomyliłem modele :oops: . Swoją drogą, ciekawe wspomnienia pilotów "z tamtych czasów". Może byś Henryk napisał coś ciekawego ze swojego latania? Przepraszam OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witam Nie Masz za co przepraszać , tu nikt się nie gniewa każdy na forum przekazuje swoje wiadomości w dobrej wierze że komuś się przydadzą lub jako ciekawostkę. Co do napisania jak to się drzewiej latało to na forum jest stanowczo za mało miejsca.Moją drugą pasją po szybownictwie jest filmowanie , oczywiście amatorskie ,w 2004 roku w Gliwicach odbył się 32 Swiatowy Zlot Zabytkowych szybowców na którym zrobiłem godzinny filmik,zrobiłem też film o początkach mego latania i kilka innych , jeśli interesują Cię takie starocie podaj adres na e-mail , moge zrobić kopie i przesłać. Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.