Skocz do zawartości

Uzyskanie gładkiej powierzchni EPP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się jak zrobić duże, prostokątne skrzydło z EPP tak, aby jego powierzchnia była gładka. Wycinanie drutem na gorąco zostawia powierzchnię chropowatą. Czy da się ją jakoś ładnie wygładzić bez dużego nakładu pracy i zauważalnego zwiększenia masy?

Ewentualnie czy coś takiego można zrobić na frezarce CNC  w rozsądnej cenie? Właśnie niedawno oglądałem model Edge 540T z HK i wygląda na to, ze tam EPP jest frezowane. Jest bardzo ładnie wycięte i gładkie, a na pewno nie jest robione to w formie.

Opublikowano

Sławek ma taką technikę,ze prasuje przez papier do pieczenia lub przez papier od naklejek, tą śliską częścią do epp. Powierzchnia szkli się jak lustro

Opublikowano

Ciekawa technika. Nigdy bym na to nie wpadł. 

Zastanawia mnie jednak czy powierzchnia jest równa i gładka czy tylko świecąca. I co ważne czy da się normalnie malować. Muszę dorwać kawałek EPP i potestować.

Opublikowano

Potwierdzam ;powierzchnia jest i gładka i błyszcząca -niestety próby malowania Humbrolami  zakończone klęską- można łatwo zeskrobać paznokciem  wszelkie pactry zejdą tym bardziej .Oczywiście zależy tez od "mocy" wygładzenia i temperatury żelazka

-nie próbowałem jeszcze troszkę innej  przewrotnej techniki- wygładzenie do poziomu "lustra"   i zmatowienie drobniutkim papierem dla uzyskania tylko  meszku dla złapania farby.

Opublikowano

A może by taka powierzchnię pociągnąć warstewką Prymolu ? W sumie przecież jest to preparat umożliwiający malowanie gładkich folii. Ostatnio malowałem folie pakową sprayem i dopiero Prymol pomógł. Może tu na EPP tez zadziała.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.