mike217 Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Widziałem, widziałem. Jak u mojego kolegi puści lód to robimy małe spotkanko z wiosennym grillem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Model troszkę już wypływał. Odbył nawet wyścig z podobnym modelem w Niemieckim Neustrelitz gdzie wygrał szybkością i trzymaniem się wody. Rozgrzebałem dziś wał i wywaliłem panewki ze strutu. Były wyraźnie zużyte , nie przeszkadzało to w pływaniu ale przed łódką 2 pikniki, kilka pokazów więc wał dostał nowe ślizgi stalowo teflonowe i przed samą śrubę podporę z brązu B101. Podpora ma labirynt na olej, sprawdziło się to więc nie odkrywam ameryki i zrobiłem tak samo. Sam napęd sprawuje się dobrze aczkolwiek na konfiguracji 8S2P-12000mAh regulator lekko nie ma. Łódka pływa na śrubie 54 mm o skoku 1,40 i jest to moim zdaniem maks co zniesie regulator Yep 180A. W tej konfiguracji napęd generuje średnią moc około 4500W co daje około 6 koni mechanicznych. Myślę, jednak że model z napędem spalinowym nie ma startu do tej elektrycznej łódki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekK Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Michale oczywiście zaraz Andrzej skontruje o wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkiej nocy ale sprawność Twojego napędu jest nieporównywalna do spalinki. A o samym modelu. Szanowni koledzy i szanowne koleżanki. Miałem tę przyjemność być na zawodach w Neustrelitz i widziałem model na wodzie widziałem w serwisie. Pomacałem i obejżałem. Michała znam już kilka ładnych lat. I powiem tak : Bardzo rzadko na dzień dzisiejszy dzień widuje się modele tak estetycznie zrobione nie tylko na zewnątrz ale i wewnątrz. Stara szkoła z modelarni jakich już w Polsce niema wielu. Przemyślane każde ułożenie części i każdy przebieg od kabli po rurkki chłodzące. Sam zrobiłem trochę i śmiem twierdzić, że trochę umiem ale tu z ciężkim sercem powiem żaden z moich modeli nie był wykonany tak estetycznie i czysto jak model Michała Michale serdeczne gratulacje bo należą się i basta. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Dzięki Maciek należy dodać, że atmosfera na zawodach była rewelacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Od początku obserwuje twoje relacje z budowy i dla mnie pełna profeska w każdym calu aż pozazdrościć umiejętności. Czekam na kolejne relacje :-) Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Dziękuje, na razie szukam odpowiedniego kadłuba do zabudowy. A tu model w towarzystwie moich mono 1 i mono 2 na zawodach w miniony weekend. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Andrzej jeszcze raz się odezwie w tym temacie . To że "rypałem" Michała, to nie znaczy, że chciałem Mu dokopać. Emocje minęły. Traktuję Cię Michał, nie jak jakiegoś nowicjusza, tylko jako rasowego zawodnika, i myślałem, że Ty także tak to odbierasz. A że odebrałeś to inaczej. To znaczy, że jeszcze musisz rosnąć jako zawodnik . Michał wie, ze my także budujemy nową łódkę. O-7,5. Wszytko zrobiłem, jak mi się wydawało super, wg największej mojej wiedzy w tym temacie.... I co się okazało? Łódka, i owszem wymiata. Tak mniej więcej na wysokości krawężnika, Turnfina na dzień dobry odgieło o 90 stopni... a taki był solidny . Jednym zdaniem: Trzeba naszego Offszorka nauczyć pływać. Doważyć, bo za lekki i wyważyć, bo lata anie pływa...Chcę przez to powiedzieć, że nikt nie jest nieomylny. A wracając do spraw technicznych: we wszystkich moich łódkach przestałem używać panewek. Używam tylko i wyłącznie łożysk. Sprawdzają się. nawet te na końcu wału pod wodą. Myślałem ,że będą rdzewieć, albo co... Nic takiego się nie dzieje. i wał sztywny z lącznikiem z walka giętkiego, co stwierdzam z całą odpowiedzialnością, jest rozwiązaniem idealnym. No A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Obserwuje Twoją relację i widziałem , że zastosowałeś podobne do mojego mocowanie Turnfina. W moim jest jednak oprócz śruby kołek z gwintem. Turnfiny zostały ustawione na kątomierz do dna i zwiercone razem z pawężą. Zostały po ustawieniu zakołkowane kołkiem stalowym. Sprawa łożysk igiełkowych cały czas wisi mi w głowie jednak widzę istotny problem. Musiał bym zastosować wał o mniejszej średnicy żeby te igiełki zmieścić w dławice , sprzęgło mam pod 1/4 cala i nijak takiego wału z obsady nie wyjmę jak będzie linka grubsza niż sam wałek śruby. Zostawię tak jak jest. W kolejnej łódce zastosuję inne rozwiązanie. Podpatrzyłem nieco spalinowe modele i wszystkie miały wały za nisko.To powoduje, że silnik ma ciężko i model wywala z wody. Ja mam wał dość wysoko, może szukaj tu przyczyny latania modelu. Planuję budowę kolejnego modelu i na razie szukam kadłuba. Po konsultacji z Bogdanem G panewki struta zostaną zrobione z żeliwa i powinny pożyć. Pozdrawiam Andrzej i do zobaczenia na jakiś zawodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrzus Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Bardzo ciekawy wątek. Sam w przeszłosci miałem przyjemność popływać różnymi modelami F1, F3, FSR spalinowymi i elektrycznymi itp ale technika tamtych czasów nijak się ma do tego co zaprezentował Michał. Gratuluję i życzę dopieszczenia tego modelu i następnych udanych, nowatorskich konstrukcji. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Dziękuję, model obecnie wyszykowany jest na niedzielne pływanie gdzie nowe panewki wału się dotrą. Za 2 tygodnie wybieram się na piknik modelarski na Sielpi Wielkiej i wszystko musi grać bo zgraja dzieciaków na pewno będzie ciekawska. W tym modelu już dużych zmian nie planuję, to model dla frajdy. Napęd jest w miarę trafiony, jedyne co chętnie bym zmienił to silnik na 750 obrotów i dołożył troszkę woltów. Nikła dostępność dobrych kadłubów nieco mnie zahamowała ale coś tam w planach mam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Model w konfiguracji 8S2P i śrubie 54 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Podczas ostatniego pływania podpadło mi coś po otwarciu modelu. Dziwny zapach plastiku... Po oględzinach w domu okazało się, że popłynęła cyna i koszulki na złączach między regulatorem a silnikiem. Goldy 5,5 wydawały się solidne no i powinny sobie dać radę po tej stronie regulatora. Dawały do czasu aż jeden czy dwa nie poluzował się. Szybka konsultacja z kolegą Maćkiem biegłym w napędach elektrycznych i podjąłem decyzję o wywaleniu złącz i zlutowania motora na sztywno . Na fotce kompletne " serce" modelu wraz z łożem i telemetrycznymi czujnikami temperatury silnika i regulatora W sumie ta relacja dobiegła końca, model pływa, ma się dobrze i powoli ruszam z kolejnym a o tym już niebawem w nowym temacie. Ciekawych tego jak zabudować kadłub i wykonać co nieco samemu już teraz zapraszam. Pozdrawiam Michał 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Od budowy modelu minęły już 3 lata, model nadal mnie cieszy. Pływa często i praktycznie bez awarii. Jedyne co wymieniłem to z 5 kompletów panewek wału i teflon, który prowadzi linkę. W miniony weekend był znowu na wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Michał - na zdjęciu powyżej , to co trzymasz w dłoni wygląda jak "narząd" przygotowany do transplantacji !! Czerwona aorta , czarna żyła i zwisające nerwy.... a pod spodem serce androida ! Ale widać na filmie, że "narząd" daje radę !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi