Dragon_X Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Witam, Czy znak ktoś firmę/osobę wycinającą laserem w sklejce lub balsie w Bydgoszczy lub okolicach, lub czy może ktoś polecić dobrą i niedrogą firmę wykonującą takie usługi ? Jeszcze pytanie, czy materiał trzeba dostarczyć samemu, czy zakupuje go wykonawca i dolicza do kosztów zlecenia? Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Wątpliwa sprawa. W stali tnie kilka firm , obracam się w tych kręgach ale nie słyszałem aby ktokolwiek w drewnie się babrał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Też doszedłem do podobnych wniosków przekopując Google. A w Polsce? Przecież ludzie gdzieś wycinają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Może mają jakieś samoróby maszyny z laserem zamiast wrzeciona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Musze poszukać, robię jeden projekt i będę chciał go wyciąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Co Wy mówicie. Lekką ręką znalazłem i korzystałem z usług dwóch firm w Gliwicach, które wycinają w balsie, drewnie. Koszt różnie i zależny od tego ile laser musi pracować, jaki dystans wyciąć. Cena za balsę to chyba około 4-6 zł za 1 metr pracy lasera. Problem w tym że dla takiej firmy zlecenie wycięcia czegoś w balsie to żadna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Czyli nie przyjmują takich zleceń? Mógłbyś podać jakiś namiar? Materiał własny czy ich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Przyjmują. Tylko nie zarabiają na tym więc jesteś klientem drugiej kategorii ponieważ zajmują się poważniejszymi zleceniami. W kolejności od proponowanych: http://www.tohu-laser.pl/ http://www.laser.gliwice.pl/ Materiały oczywiście Twoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Dzięki, wyślę zapytanie do nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 firma barwy reklamy warszawa wycina na 100% wpisz w Google mają stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Dzięki, też ich znalazłem i wysłałem zapytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 firma emodel tez wycina tyle ze są ciezcy do współpracy jeżeli chodzi o termin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Wysłałem do kilku firm, zobaczymy co odpowiedzą. Jak wyślę pliki do wyceny , to hak otrzymam informację zwrotna mogę zamieścić wyniki dla orientacji innych zainteresowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Ja wszystkie swoje wycinam w firmie Barwy Reklamy w W-wie. Ceny (jak dla mnie) dobre. Jakość - ja jestem bardzo zadowolony Pan Andrzej Winogrodzki wycina dosyć dużo modeli (także dla Sławka), więc doskonale wie o co chodzi. Kontakt już masz, więc nie dubluję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Dzięki raz jeszcze, materiał Ty dostarczasz czy sami zdobywają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Ale jak wiecie to podajcie cenę, przecież to nie przestępstwo. W Gliwicach 4-6 zł za 1 metr cięcia. W zależności od grubości balsy, sklejki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Zazwyczaj kupuję sam. Kiedy kupiłem balsę 6mm i była miejscami twarda i kiepska do wycinania. Potem rozmawiałem z p. Andrzejem i powiedział, ze balsa powinna być równomierna, bez sęków. On zazwyczaj robi próbę w jednym z rogów, ustawia siłę lasera. Jak trafiają się twarde miejsca lub sęki - laser może tego nie dociąć. Po tej jednej desce 6mm już zwracałem uwagę podczas wybierania materiału w sklepie i od tego momentu nie miałem żadnych problemów. Od czasu do czasu jak ma dużo do cięcia to sam podjeżdża po materiał. Niemniej jednak rzadko, bo zazwyczaj robi jakieś wyklejania, grawerowania, dość duże projekty, więc czasu ma zazwyczaj mało. Musiałbyś bezpośrednio podpytać. EDIT:Co do cen: ja słyszałem o ok 65-70 PLN za godzinę cięcia (niestety nie za metr). Przesyłając pliki dostawałem indywidualną wycenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Podstawą do skrócenia czasu pracy lasera a co za tym idzie i ceny za cięcie jest optymalizacja formatek. Polega to na tym że jeżeli mamy dwie długie listwy balsowe to możemy je przytulić do siebie krawędziami a następnie usunąć jedną z linii wspólnych. Laser nie będzie musiał ciąć dwukrotnie tej linii a przy np dźwigarze to około 50-60 cm. Mając na uwadze dodatkowe spływy, natarcia to już mamy 1,5m cięcia mniej co przy cenie cięcia 6zł/m daje oszczędności już odczuwalne. Kolejną sprawą jest łączenie linii w polylinię. Jeżeli tego nie zrobimy to okrąg będzie się składał z kilkunastu prostych które laser będzie traktował jako oddzielne kreski. Wtedy zaczyna się taniec głowicy po całej formatce a jeżeli takich obiektów jest więcej to zamiast ciąć formatkę 15 minut będzie ją ciął 60 minut. Jak widać bardzo dużo zależy od przygotowania plików. Pan Andrzej wie że jak dostaje formatki ode mnie to już bardziej zoptymalizować się ich nie da. Oczywiście zostaje sprawa offsetów, większość laserów ma je różne. Ja metodą prób i błędów ustaliłem te offsety sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon_X Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 dziękuję wszystkim za odpowiedzi, szczególne podziękowania kieruję do Pana Sławka. Pana wskazówki są bardzo pomocne. Pan Andrzej pisał, że ma swoje materiały, więc odpada koszt wysyłki do firmy wycinającej. Panie Sławku, mam pytanie, jeśli przytulę do siebie dwa elementy jak wygląda kwestia wymiarowania, bo jakiś ubytek zapewne będzie? czy trzeba wymiar zwiększyć o wartość tego ubytku czy cięcie jest tak cienkie, że jest to wartość pomijalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Na logikę to dopiero przy obróbce w Camie wprowadzasz ofset lub promień narzędzia. Rysowanie pomniejszone lub powiększone o te wartości to troszkę droga naokoło. Jak przytulisz 2 krawędzie do siebie to z rysunku z realnymi wymiarami wyjdą nici. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi