samolocik Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Cześć, myślałem ze nigdy nie stworzę takiego tematu ale dosięgło i mnie. Pytanie z grupy pytań proszących o opinię na podstawie własnych doświadczeń ale męczenie się z wyborem zostaje dla mnie. Futaba T14SG jest świetna ale jest jeden problem. Najtańszy odbiornik z telemetrią, który mogę zakupić kosztuje w najlepszym wypadku poprzez allegro 400PLN i ma 8 kanałów a potrzebuję tylko mierzyć napięcie pakietu i odbiornika i wrzucić odbiornik do DLG lub innych szybowców z wąskim kadłubem. Kupowanie odbiornika za 400-500 PLN do pianki lub małego szybowca tylko po to aby mieć informację o napięciu odbiornika jest po prostu chore. Jest jeszcze Futaba T10J z odbiornikiem 8 kanałowym za ca. 250pln, ale ta oczywiście ma ograniczoną liczbę faz lotu do dwóch aby nie robić konkurencji do T14SG... a fazy lotu do DLG sa mi potrzebne i to aż cztery. W Graupnerze MX16/MX20 podstawowa telemetria jest już w odbiorniku 6 kanałowym i kosztuje to ok. 185 PLN. Nigdy nadajnika nie miałem więc nie wiem jak się z nim lata ani czy dobrze leży w łapie, czy jest dobrze wyważony, czy łapie zakłócenia częściej niż inne systemy 2,4GHz, itp. Wszelkie komentarze mile widziane. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Z tego co widziałem cała niemiecka czołówka DLG (a co za tym idzie europejska) lata głównie na MX20. W Polsce oprócz mnie jeszcze kilka osób ma MX20 do rzutków i raczej nie narzeka. W ręce leży dobrze (jeszcze nie zgubiłem radia przy wyrzucie ), przełączniki mam tam gdzie powinny być. Do tego dość tanie i malutkie vario. Zasięg na GR12...do widoczności modelu. 700-800m i nic. Fazy do DLG-nawet 5 się może przydać pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 A lata ktoś u Was Jurku na MZ 18/24? Pytam bo wzrokowo bardziej mi się podoba i programowanie na ikonkach jakby bardziej przejrzyste sądząc po filmach na YT. Fakt, że wyświetlacz zżera 3,5 razy więcej prądu ale w MZ 24 jest akumulator 4000mAh który ponoć utrzymuje nadajnik przy życiu przez 6h, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 MX20 też działa 6 godzin na tym co ma. Możesz dać LiPo i będzie działa 20godzin MX20 jak dla mnie jest lepszy do DLG - ale to moja opinia. W sumie to rewelacyjne radio do wszystkiego. Gdybym nie miał nieprzyzwoicie dobrej oferty na MC32 to MX20 dalej był by moim podstawowym radiem. Rafał (Sekator) ma MZ24. Latał wcześniej na MX20 - możesz go zapytać na PW. Chyba że sie odezwie sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Czy do odbiornika Graupner GR-12L można bezpośrednio podłączyć czujniki telemetryczne np. napięcia pakietu zasilającego silnik, czy też nie ma takiej możliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Mozna. Albo Hraupnera albo SMbau. Ale wtedy masz 5 kanałow do dyspozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 MZ wygląda kiepsko jeżeli chodzi o wykonanie (znowu źródło to YT) w porównaniu do MX 16/20. Dziękuję za informację o telemetrii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 MZ jest ponoć lepiej zrobiony i ma precyzyjniejsze gimbale. Żródło - użytkownicy. Jednak ja wciąż preferuje MX20. Z drugiej strony nie wiem jak wyglądają wszystkie nowe funkcje MZtów po aktualizacjach firmwarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 No to jest dylemat. Może ktoś z Kolegów używających nadajników serii MZ/MX jeszcze się odezwie. MZ 24 ma fajną walizeczkę w zestawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Rafał wróci z pracy i napewno cos napisze. Lub Kamyk macający wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Mam MX20 hott od czerwca i jestem bardzo zadowolony. Rzucam DLG i latam na motoszybowcach konstrukcyjnych, laminat i węgiel. Nie stwierdziłem żadnych zakłóceń. Odbiornik GL12 idealnie mieści się w DLG (Orion - wąski kadłub). Przyciski i przełączniki pod ręką do rzutki. Kwestie programowania były już wałkowane na tym forum po wielokroć, ale jakbyś miał pytania to na pewno znajdzie się grupa wsparcia. Odbiorniki serii 16/24 są w przyzwoitych rozmiarach i cenach. Osobne Vario działa bez zastrzeżeń. Jak masz więcej pytań o szczegóły to dawaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 W sumie najważniejsze rzeczy napisałem Ci na PW. Aha i jeszcze jedno. Jak ktoś steruje tylko kciukami (ja nie) to MZ 18/24 leży w łapach IDEALNIE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Piotrze, wyczyść skrzynkę, nie mogę Ci wysłać PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Wyczyściłem co nieco skrzynkę. Dziękuję Wam za wszystkie opinie, zarówno te na forum jaki i na prv. Zamawiam jutro i raczej będzie to coś z linii MZ. Teraz idę się delikatnie zresetować aby mózg dokonał podczas snu właściwego wyboru Jak sprzęt dotrze na piątek to wstawię zdjęcie i cos tam napiszę co czuje osoba przesiadająca się z Futaby na Graupnera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Z czystym sumieniem polecam graupnera , szybki , niezawodny w porównaniu z futabą z pewnością nie gorszy i zdecydowanie tańszy !!! Weź sobie MZ . A i jak coś nawet się zepsuje to poczekasz 2 tygodnie a nie rok jak ja na reklamacje serwa S3150 . Poza tym jaka to klasa jak żeby zamontować pałąki do FC28 trzeba formalnie wiertarką wiercić dziury w obudowie nadajnika ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Ty to uprzedzony jestes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 .... i cos tam napiszę co czuje osoba przesiadająca się z Futaby na Graupnera Ja przesiadałem sie jakis czas temu z Futaby na Graupnera Powiem tak szoku nie ma, mozna zrobic to plynnie. Mnie pokonał tylko skok technologiczny bo przechodzilem z FC-18 na MC20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Ja osobiście używałem już T8FG i przez chwilę T14SG więc wiem, że w szczególności ta druga (m. innymi poprawiony sensor dotykowy do sterowania) jest na prawdę dobrej jakości. Miałem również okazję serwisować nadajnik - zrobiło się jakieś zwarcie i trwało to 1 miesiąc a nie rok jak w przypadku serw gdzie trudniej jest stwierdzić czy winę ponosi nieprawidłowe użytkowanie, czy tez jest to wada fabryczna. Aczkolwiek raz serwisowałem serwo Hiteca i trwało to ca. 2 miesiące. więc wynik lepszy niż dla serw Futaby. Kamil - wiercenie dziur w FC28 dobrze świadczy o jakości plastiku użytego w nadajniku, a teraz już nie trzeba wiercić w nowych modelach Czy ktoś wie, jak długo w rzeczywistości działa nadajnik MZ 18 i MZ 24 na akumulatorach fabrycznych? MZ-18 ma bodajże 4 cele 2000mAh NiMh i zużycie prądu do 510mAh a MZ-24 ma 4000mAh Litowy i zużycie do 670mAh I jeszcze jedno ważne pytanie. Ile kosztuje czujnik napięcia który można podłączyć do odbiornika i do pakietu zasilającego silnik 3-6cel LiPo aby mierzyc jego napięcie. Nie chodzi o napięcie odbiornika bo to jest w standardzie ale o napięcie pakietu zasilającego silnik elektryczny. W futabie jest to odbiornik 8 kanałowy za 400-500pln 25pln za kabelek. Szukałem w naszych sklepach i nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 http://www.cyber-fly.pl/pl/p/Modul-pomiaru-napiecia-2-4S/3179 - do 4S w małych odbiornikach np GR12SC robisz sobie kabelek - jest w instrukcji schemat w pozostałych musisz kupić moduł - albo duzy klocek graupnera GAM, GEM albo cos mniejszego np z SMmodelbau Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Chyba takiego 3-6S nie ma. Jest tani 2-4S za 12 EUR, a potem jest drogi 2-6S kombajn z vario za 70 EUR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi