andrzej-ko Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Arek ! Tylko i wyłączni soudal żadna żywica i przed oklejeniem wklej półżebra i dźwigar pomocniczy i dopiero wtedy okleił bym jedną połowę skrzydła, później podwozie i na koniec zamkną skrzydło z drugiej strony - od strony podwozia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 A może lepiej tak jak kadłub i skrzydło laminować? Gdy okleisz balsą to i tak będziesz lakierował szlifował i lakierował. To wszystko na japonce? Przy laminacie wiele czynności odpada wraz z wagą związaną z tymi czynnościami. Ale jak to się ma do masy samego laminatu tego nie wiem. Chyba, że laminat dajesz na balsę bo nawet nie dopuszczam myśli, że miałbyś całość oklejać folią . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 oczywiście całość będzie oblaminowana tkaniną 25 lub 50 z zewnątrz, zarówno kadłub jak i skrzydło a na to po wyprowadzeniu powierzchni farba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 dlaczego uparłeś się na tak ciężką i pancerną tkaninę ja junkersa okleiłem balsą 2,5 mm a następnie położyłem tkaninę o gramaturze 17 g i stanowczo wystarczyło a weź pod uwagę że junkers jest o wiele większy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 pierwsze próby z podwoziem na razie dupa na szczęście zacząłem próby przed oklejeniem rdzeni balsą , jak pasuje po złożeniu, to nie pasuje po rozłożeniu, jak pasuje tu i tu to za duże wyprzedzenie do przodu, na rysunkach wszystko się zgadza a jak zaczynam montaż na żywo to nic nie pasuje, muszę chyba odpocząć, najgorsze jest to że brak skrzydła wstrzymuje prace nad zamknieciem kadłuba strasznie się wkurzyłem i jeszcze na dodatek zaczęła mnie żona opierniczać, że idą święta i takie tam i że może bym uprzątnął ten syfnik z pod ściany w salonie, no cóż trzeba bedzie sie wynieść do garażu, ale na początku trzeba bedzie go troche ogarnąć, bo tylko dziada i baby w nim brakuje . Modelarz to ma ciężkie życie znikąd zrozumienia. WESOŁYCH ŚWIĄT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Cześć Arku! Musi pasować ! Zrobiłem szkice , może to coś wyjaśni. Dobierz te kąty doświadczalnie i musi grać .Ja to rysuję w skali 1:1 potem przenoszę na sklejkę , montuję i wszystko działa . Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę . Lucjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 dzięki, niby robiłem dokładnie tak jak narysowałeś, ale na końcu wyszło tak sobie spróbuje jeszcze raz, gdzieś musiałem zrobic błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Chyba Arku cała tajemnica tkwi właśnie w tym kącie wyprzedzenia, co na pierwszej fotce pokazał Lucjan. Ja podobny zgryz z płaszczyznami i kątami miałem przy gięciu podwozia do mego F- VII, ale o tym już w moim temacie. Wesołych, spokojnych i zdrowych świąt, dla Ciebie i Twoich najbliższych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Rozumiem, że zasada owych kątów dotyczy również podwozia gdy zostaje wyposzczone na zewnątrz skrzydeł tak jak w Bf-109 czy moim Bv-149? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Ja też mam pytanie do Lucjana: - czy kąt zamknięcia podwozia (patrząc na Twój szkic) jest celowo > 90 stopni ? - czy koło po zamknięciu jest mniej więcej równoległe do płaszczyzny (osi profilu - zapomniałem jak się to nazywa)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 no dobra, rozplanowałem podwozie od nowa, po wcześniejszej porażce postanowiłem żebra szczątkowe umieścić prostopadle do podwozia, bedzie łatwiej dopasować półkę do mocowania, ale na dziś to chyba wszystko, bo zona goni mnie do pomocy przed świętami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 ...po wcześniejszej porażce postanowiłem żebra szczątkowe umieścić prostopadle do podwozia...Właśnie to jest dla mnie troszkę zagadkowe, ale człowiek uczy się całe życie i dlatego powyżej pytałem Lucjana o praktykę. Kinematyka podwozia nie jest trudna gdy mamy dużo miejsca - ale zwykle jest dokładnie inaczej - mało miejsca w skrzydle i dodatkowo trzeba kółko pchać do przodu. Czy posprawdzałeś sobie jak to będzie się składać w praktyce ? Chodzi mi głównie o pomieszczenie złożonego koła w skrzydle, bo to jest dla mnie zawsze problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 myślę, że znalazłem rozwiazanie problemu podwozia http://www.rcmodelistas.es/foro/aviones-escala-f31/polikarpov-t150-325.html ale już bez żartów to podziwiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Szok normalny! Jeszcze tylko tej korbki brakuje i krasnoludka /mały "krasnoarmiejec"/ coby nią pokręcał, tak ok. 40 razy w każdą stronę... Mają ludzie głowy i jak tu nie mówić , że mi się coś w pale nie mieści?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej-ko Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 pokarz Arek co wystrugałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi