JarekL Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witam, Od jakiegoś już (dłuższego) czasu dłubię sobie takiego park-flyer'a. Zacząłem ten projekt dawno temu, potem wiele miesięcy przeleżał bezczynnie, teraz jednak nabrałem weny do ukończenia go i od paru dni znów się nim bawię. Dokładniej, na chwilę obecną pracuję nad hmm.. powiedzmy, że makietą silnika, czyli 9-cio cylindrowej gwiazdy. Na chwilę obecną sprawa przedstawia się następująco (kilka fotek z budowy i stan obecny): To by było na tyle na dzień dzisiejszy. Jeśli kogokolwiek to zainteresuje, to postaram się umieszczać relacje z postępów w budowie, a następnie z mam nadzieję, że szczęśliwego oblotu Pozdrawiam Jarek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Bardzo ładny, pokaż jeszcze zdjęcie z boku, aby było widać te okienka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Którego profilu kfm użyłeś? Bo wygląda mi jak odwrócone kfm 3. Nie wiem jak się to sprawdzi w powietrzu... A sam model bardzo fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dlaczego odwrócone? Normalny kfm3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Faktycznie, przepraszam mój błąd. Oglądam forum przez telefon i jakoś źle popatrzyłem W każdym razie model mi się podoba i jestem ciekaw dalszej relacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ładna "latająca mysz" :-) . Czekam na film z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Czemu odwrócony? To przecież normalny Kfm3. Sprawdzi się, nie mam wątpliwości. Wywalenie może być lekko tylne, wznios mógłby być mniejszy, nawet jeśli nie ma lotek- ten profil się trzyma powietrza i daje dodatkowy zapas stateczności- podłużnej (duży zakres użyteczny położenia SC), oraz poprzecznej- nie pogłębia przechyłów, tłumi je. Będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Sprawa profilu jak widzę już wyjaśniona, faktycznie to zwykły KFm3 Co do fotki z boku, w tym momencie nie mam możliwości zrobić nowej, znalazłem jedną wśród starszych, mam nadzieję, że będzie narazie wystarczająca okienka widać Dalsza relacja mam nadzieję, że już niebawem Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Fajna jak juz napisano mysza. A jakiw wymiary ma jezeli moznna ?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dzięki za miłe słowa, co do tego czy ta mysz będzie latająca to się jeszcze okaże.. Co do rozmiarów, to faktycznie przeoczyłem. Rozpiętość: 1010 mm, długość ok 620 mm. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam, Trochę dłuższa przerwa wyszła, ale model w międzyczasie, powoli bo powoli, jednak nadal powstaje. Na chwilę obecną pozostało mi tylko zamontować serwa, popychacze, dźwigienki sterów i będzie gotowy do oblotu. Poniżej kilka zdjęć ze stanu obecnego ( samolot złożyłem tylko tymczasowo do zdjęć - stąd te przypadkowe gumki trzymające skrzydło, niedokręcone śmigło itp ) Pozdrawiam Jarek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaosmaker69 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 no bajka Panie ... - czekam na oblot !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Super, super. A może opiszesz jak zrobiłeś makietę takiej fajnej gwiazdy? Proszę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Dzięki Co do makiety silnika.. Przede wszystkim wykonałem "karter" na wymiar odpowiedni, żeby zmieścić pod tą makietką właściwy silnik. Wyciąłem ze sklejki 3mm pierścień, który następnie okleiłem paskiem tektury a tę kilkakrotnie nasączyłem rzadkim CA. Do tak przygotowanej bazy dokleiłem imitację cylindrów z kawałków peszla fi 12. Popychacze zaworów wygiąłem z drutu fi 1,2, kolanka wydechowe zrobiłem z masy modelarskiej. Na koniec kopułkę/osłonę silnika wykonałem z tektury i znów nasączałem ją kilkakrotnie rzadkim CA i szlifowałem. Wszystko oczywiście pomalowałem i gotowe. Nie wiem czy udało mi się opisać to wystarczająco obrazowo, ale fotek chyba za wiele z tego etapu nie robiłem - choć sprawdzę i gdyby jakieś sensowne się trafiły to je tu zamieszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 A gdzie są drzwi do wsiadania ??? Modelik super, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Dzięki. Wystarczająco obrazowo to opisałeś. Efekt świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekL Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 RWD ciągle jeszcze nie oblatane, ostatni miesiąc u mnie w domu upłynął pod znakiem grypy.. Jest jednak dokończone i dodatkowo z tytułu jakże trafnego pytania kolegi Mariusza, dostało drzwi faktycznie ja je jakoś przeoczyłem.. eh, drobiazgi.. Ciekawostką tak na marginesie jest to, że mimo iż na montaż wyposażenia przeznaczyłem masę miejsca w kadłubie, to model po montażu silnika i regulatora, wyważył się tak, że całą resztę musiałem upychać w okolicy wyliczonego środka ciężkości.. co widać na ostatniej fotce. Teraz czekam już tylko na wolną chwilę i odrobinę sprzyjającej pogody.. Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi