cZyNo Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Dokładnie. Ja po pierwszych próbach stwierdziłem nigdy wiecej takiego rozwiązania bylo mocno niestabilnie. ogólnie nie przepadam za bowdenami ale jak teraz je stosuje to sa mocowane na całej długości lub w wielu punktach I w srodku pręt węglowy. Chyba ze to jakis piankilot to nawet sobie tym głowy nie zaprzątam. To do Stanislawow było. Krzyśku -dalej polecam Ci serwo 6100jesli chcesz wsadzić w ogon. A co do ustawień ŚW - nie bede sie sprzeczał, ale juz przy starcie z gumy czy wyciągarki łatwo znalezc jedno ustawienie gdy model startuje lepiej czyli szybciej i wyżej (jesli stosujesz fazy lotu i oczywiscie dla danego ustawienia klap i lotek). Analogicznie w locie. prawdziwy szybowiec tez czesto służy tylko do rekreacji, a ma dość precyzyjne określone zasady ustawienia SW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 I aby to stwierdzić i zauważyć wcale nie trzeba zawodniczego modelu. Diana całkowicie wystarczy Moja Cobra z SW na bowdenie szkoda, ze nie mam nagrania z lądowania mało precyzyjnie ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Start ładny. Kiedys sie na pewno spotkamy to pokaże o co mi chodzi bo tak to sie boksujemy tylko słownie i nic z tego nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ja się nie boksuje nie mam z tym problemów ale jak chcesz to pogadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molej Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 ...jaka jest potrzebna siła oddziałująca na model aby ugiąć o 0,001m belkę z drutu stalowego dwustronnie podpartą na jej końcach. Pomijając już złe założenia - to jeśli weźmiemy pręt (jako belkę) podpartą (właściwie) na końcach o długości 1 [m] i położymy na środku prawie 8 [kg] i ona ugnie się tylko o 1 [mm] - to pytanie - jaka jest średnica tego stalowego pręta? Tu nie trzeba być inżynierem aby wyobrazić sobie że np.5 [mm] pręt ugnie się duuużo więcej. Jaką więc średnicę pręta przyjąłeś? Ano takiego którego moment bezwładności J wynosi 8,06 [cm^4] czyli ma średnicę prawie 36![mm]. Aby nie było niedomówień, poniżej schemat takiego obciążenia: Późniejsze wypowiedzi: Na zeskanowanej kartce z obliczeniami jest we wzorze 48EJ, tak by mogło być gdyby jeden koniec belki był podparty ale swobodny, przy obu końcach stałych jest 24EJ.F=40N w zaokrągleniu do pełnych jedności. Przypadek belki obustronnie utwierdzonej maksymalny moment zginający M=P*L/8 (taki sam na końcach beli jak na środku - z tym że na środku rozciągane są dolne włókna a na końcach - górne) strzałka ugięcia fc=(P*l^3)/(24*EJ) Z nimi też ciężko się zgodzić gdyż wg Niezgodzińskich wzór na strzałkę ugięcia jest zupełnie inny: No chyba że mam złe książki. Nawet te 4 [kg] o których piszesz, na 1 [m] pręcie o średnicy standardowego bowdena (nawet stalowego) są jak dla mnie abstrakcyjne (myślę że nie tylko dla mnie) Reasumując, nie żywię urazy do nikogo ale jeśli już umieszczamy "nasze wyliczenia", sprawdźmy to dwukrotnie i zastanówmy się nad ich sensem. Czytają to również bardzo młodzi ludzie których niepotrzebnie wprowadzamy w błąd "naszymi" obliczeniami. Jeśli nie jesteśmy czegoś pewni - lepiej tego w ogóle nie pisać niż napisać cokolwiek. A jeśli zdecydujemy się już na opublikowanie wyliczeń, zróbmy to jak należy - opisując i wyjaśniając zamiast ogólnikowo napisać kilka założeń, wzorów i niech sobie policzy ktoś jak chce (a może nikt nie policzy to można wyliczyć cokolwiek co mi pasuje - no niestety nie). Tak wg mnie powinno być "po modelarsku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 A możecie tłumaczyć Wojciechowi jak i tak ma tylko swoją i jedynie słuszną rację. Łatwo uczyć innych i posądzać o niewiedzę i wagarowanie, ale jak życie pokazuje, można się nieźle na tym przejechać, zwłaszcza jak trafi się na kogoś mądrzejszego od siebie. Ale, jak mówi stare porzekadło, nie sztuką jest popełniać błędy, sztuką jest umieć się do nich przyznać Proponuję mniej teoryzować a więcej latać - to najlepsza szkoła. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 To jest wlasnie domena forum .. Ile doradców i autorytetów (bo praktycznie każdy w tym wątku forum jest) tyle szkół .. Sam się na to nadzialem przy budowie Jitterbuga. Jeden czy dwóch pisze - zrób tak !. Kolejni mi pisza na PW - nie !! Zrób "tak". Wyposrodkowac musimy sami, ale w takim przypadku bezcenną wiedzę zyskujemy z każdej strony. Tylko jak to w końcu zrobić ??!! Kółko się zamyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Raz zrobisz źle i już wiesz Następnym razem coś innego zrobisz źle. I tez sie nauczysz. Z czasem jakby wszystko lepiej zaczyna wychodzić. Do czasu aż pojawi się skleroza. A wszelkie fora nie powinno się traktować jako skarbnice wiedzy nieomylnej oferowanej bądź co bądź przez nieznanych ludzi. Co najwyżej jako uzupełnienie swojej wiedzy, doświadczenia i rozumu który każdy posiada w większym lub mniejszym stopniu. Zawsze się trafi ktoś kto przedstawi poprawne rozwiązanie problemu - potem jest już nasza rola, żeby to wyłuskać z innych zbędnych i niepoprawnych treści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Święte słowa i od pewnego czasu z większym pasmem sukcesów niż niepowodzeń ide tym tropem, co nie oznacza, ze nie lubię się zaglebiac w szczegóły i wzory przedstawione w tym temacie. Lubie i chce wiedzieć jak i dlaczego cos się dzieje albo przestaje dziać a ten wątek jest przynajmniej dla mnie bezcenny. EDIT: Brakuje mi wielu podobnych wątków w dziale Aerodynamika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 W tym wątku pojawił sie problem lekkiej niezgodności przemyśleń i pewnych teorii z praktyką. Krótko i praktycznie sprawę podsumowały dwa Staszki powyżej na tej stronie, w sumie już w bez wdawania się w obliczenia (w końcu). I jest to zgodne z rezultatami empirycznymi osiągniętymi przez wielu kolegów, badających ta sprawę na własnej skórze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Merytorycznie wszyscy maja tu racje .. Wojciech rowniez (wojcio69), bo mam wrażenie jakby ktoś próbował Go atakować .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Bo wszyscy zajmowali sie belką podparta z jednej czy z dwóch stron, a może i nie podpartą, a tym 'solidnym' podparciem miął być raczej elastyczny pancerz bowdena zamontowany w raczej niesztywnym obiekcie zwanym kadłub modelu. I chyba obliczenia najpierw powinny iść w ta strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jurku skoryguj słownik, poza brakiem polskiej czcionki. Pisze z tableta i tez mam z tym problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 ta strona dobra jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 a-żeby nie było - dyskusja toczyła się odnośnie klasycznych lekkich i dostępnych bowdenów modelarskich - tworzywo + drut stalowy. Bo można by ja ciągnąć dalej, zakładając że pancerz jest jakby wykonany z lepszych materiałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Podsumowując tam gdzie nie jest wymagana precyzja i obciążenia przenoszone przez napęd są niewielkie sprawdzi się każde rozwiązanie , jednak przy lataniu zawodniczym szybkim z dużymi balastami w modelu, każde nieprzemyślane rozwiązanie ujawni swoje wady i będą nimi nie tylko mała precyzja , ale zbyt duże opory ruchu pod obciążeniem czy też zbyt duża masa do innych rozwiązań . Dla amatorskiego użytku do EG sprawdzi się prawie wszystko czym dalej brniemy jednak w profesjonalizm tym mniej serw , napędów , materiałów i modeli a także aparatur potrafi sprostać temu czego oczekujemy i wymagamy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Jeszcze mi daleko do tego o czym dyskutujecie, ale robię kroki w tym kierunku. Właśnie dziś dostałem przesyłkę "Zdalnie sterowane modele szybowców" W. Niestoja. Pierwszy krótki przegląd i już wiem, że mi się przyda. Tabelki, wzory, wyliczenia .. Tego potrzebowałem bo samo z siebie latanie kawałkiem styropianu nie daje mi tego, czego oczekiwałem od modelarstwa. Niby zacząłem od kierunku akrobacji, ale książka jak i Wasze dyskusje bardzo się przydadzą i dadzą podstawy do większości dziedzin modelarstwa lotniczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A co sądzicie o bowdenach z prętem węglowym w środku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi