Michał K. Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 W związku z niemiłą przygodą mojego Pzl-62 szukałem dla niego następcy... jednakże w sylwestra się sprężyłem i naprawiłem tego nieszczęśnika. No ale od przybytku głowa nie boli więc.... Trafiło na Mesia od Pana Marka... Tak się złożyło że, wymieniałem w międzyczasie model xl spitfire więc oba modele przyszły w jednej paczce co za tym idzie radocha była x2 Planowane wyposażenie: Silnik Redox Brushless BBL 450/1400 Regulator Redox 20A Śmigło APC 8x6 E 3x Serwomechanizm Tower Pro SG-90 Pakiet ABC Power 1300 mah Poniżej zdjęcie zestawu: Co do wersji to nie wiem ponieważ skrzydełka mają ścięte końcówki co odpowiadałoby wersji E ale pewnie dorobię je z kawałka pianki i powstanie planowana od początku wersja G z tym malowaniem: A na deser zawartość drugiego pudła: co do spita założę inny wątek w dziale średnich modeli bo będę miał mnóstwo pytań z nim związanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 To malowanie takie jakieś niby hitlerowskie ale bez swastyki .Ja już tam wolę szwajcarskie ,bo kompletne i bardzo dobrze widoczne na niebie . Ogólnie paski białe z kontrastowym kolorem super są widoczne podczs walki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Nie ma malowania niby hitlerowskiego bez swastyki. Po prostu często w wielu krajach używanie jej jest zabronione, więc na wszelki wypadek producent modelu drukując na pudełku instrukcję malowania na jej miejscu daje przekręcony kwadrat. Na powyższej planszy też go widać... W praktyce tam była swastyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zmagań z mesiem dzień 1. Tak coś czułem, że zostanie poruszony temat swastyki na Stateczniku... oczywiście nic takiego nie będzie zamieszczone na modelu Zdecydowałem się na wersję E. więc przyciąłem końcówki skrzydełek w taki oto sposób: Potem zabrałem się za Usterzenie: Zaokrągliłem natarcie i z-ukosowałem spływ. Wkleiłem węgiel.. zostało tylko połączyć obie połówki Steru rurką wkleić dźwigienkę itd... Trochę podłubałem przy kadłubie: Wstępnie go zaokrągliłem teraz zaczynam walkę z kabiną... Dużo mu brakuje do ideału no ale zobaczymy co da się zrobić No i zmiana malowania zgodnie z wersją samolotu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Trenuj techniki przed budową Spita XL. Po wstępnym ścięciu nożykiem możesz ładnie wyszlifować papierem ściernym na kostce pod bieżącą wodą. Rozcinałeś zawiasy? Mógłbyś. I zrobić zawiasy z dyskietki lub cienkiego PETa, lżej by chodziły niż EPPowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Ja zawiasy robię z UHU POR-a, zero oporów przy wychylaniu. W moim Me 262 (126cm rozp.) też są klejone zawiasy i nic się do tej pory nie urwało. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Co do zawiasów zrobiłem to tak: Zostawiając po 3,5cm z każdej strony na zawias.. Opory są dużo mniejsze niż na początku. Zobaczymy jak to będzie działać Skleiłem ze sobą stateczniki i czekają teraz na połączenie z kadłubem W międzyczasie kleiły się połówki skrzydeł: I wkleiłem górny węgiel zaraz zabieram się za kolejne trzeba powoli zacząć rozrysowywanie miejsc pod serwa lotek i mięsko w kadłubie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Kolejny dzień....kolejne zdjęcia Wkleiłem serwa w skrzydła: potem schowałem kable: Połączyłem kadłub ze skrzydłem i zabrałem się za dłubanie w kadłubie zrobiłem przejście kadłub-skrzydło Zostało do zrobienia niewiele. Na tygodniu zakupię silnik i regulator i jak pogoda będzie sprzyjać w sobotę/niedzielę oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Świetnie się prezentuje Dlaczego wloty powietrza do chłodnic są rozbieżne a nie równoległe do osi samolotu? Zrobisz zastrzały statecznika poziomego? To bardzo charakterystyczny element tej wersji messera. Trzymam kciuki za dalsze postępy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zastrzały oczywiście będą... a co do wlotów to sam nie wiem... może spróbuję je odciąć i wkleić prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Tak mnie kusiło że machnąłem trochę pędzelkiem: Nie użyłem naklejek z zestawu jakoś tak wolę samemu malować ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 No i model pomalowany... Zostało pokreskować go trochę markerem dodać parę duperelek jak wydechy i zamontować popychacze. I co najważniejsze wyczekiwać dobrej pogody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Bez godła i oznaczeń kodowych jakiś łysawy... Podział blach to już obowiązek w ESA Trzymam kciuki za oblot Czy dobrze widzę, pod prostowałeś wloty chłodnic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Mam pytanko czym i jakimi farbami malowales? Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Farby to Model Master Wlotów nie ruszałem, są tak jak były. Po oblocie wrzucę obowiązkowo filmik i zdjęcia dokończonego w 100% modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Model poleciał.... z początku myślałem, że nielot bo rzucało nim na boki nie dawał się opanować.. Ale po kilku próbach i zmianach wychyleń sterów lata.. Jak po sznurku to jeszcze nie ale jutro go pomęczę cały dzień to się nauczy film z lotów: i zdjęcie w miarę zadowolonego pilota: Model dostał numery boczne: jutro wkleję zastrzały statecznika bo dzisiaj zależało mi na lataniu a nie wyglądzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Wygląda wspaniale. Zrób jeszcze podział blach a będzie cudo Gratuluję świetnej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Dzięki Podział blach zrobię w ten weekend a w międzyczasie pomęczę go trochę bo pogoda idealna do latania. Teraz powoli przymierzam się do tego Spita XL. Mam 2 tygodnie wolnego więc można by zacząć budowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Model poleciał.... z początku myślałem, że nielot bo rzucało nim na boki nie dawał się opanować.. Problem z modelem polega na braku wzniosu skrzydeł. Czasami mam wrażenie, że model ma wznios,...ale ujemny, tak jakby mu skrzydła "oklapły". Popatrz na plany bf-109, widać wyraźnie wznios, którego w Twoim modelu nie ma. Powinien wynosić on ok. 5 stopni (oryginał miał 5,75 st.) https://www.google.pl/search?q=messerschmitt+bf+109&biw=1280&bih=876&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=NEW5VKdkybBpv9mAkAM&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_&imgrc=2AfQrXpRx3i0gM%253A%3BLaFFU70H69E_JM%3Bhttps%253A%252F%252Fwww.the-blueprints.com%252Fblueprints-depot%252Fww2planes%252Fmesserschmitt%252Fmesserschmitt-bf-109-1935-germany.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fblenderartists.org%252Fforum%252Fshowthread.php%253F274914-Messerschmitt-BF109%3B1656%3B1103 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Wzios jest Niewielki ale jest.... Wykonałem ok 10 startów aż udało mi się ustawić model, że lata "jak po sznurku" Także problem znikł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi